Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Μίνος Μωυσής η πρόταση του ΤΧΣ για διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank

Ο κ. Μίνος Μωυσής αποτελεί την πρόταση του ΤΧΣ για την ανάληψη καθηκόντων μεταβατικού διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Αττικής, η οποία όπως όλα δείχνουν θα γίνει αποδεκτή και από το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington.

Ο κ. Μωυσής θα κληθεί να προχωρήσει μέσα στους επόμενους έξι – επτά μήνες που θα διαρκέσει η θητεία του, τα βήματα που απαιτούνται για την αναδιάρθρωση της τράπεζας. 

Ειδικότερα, το credit file review θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Απριλίου και την εκπνοή της περιόδου δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2021, ώστε η Attica να πάρει τη ζημιά που θα προκύψει στο Δ’ τρίμηνο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έκλεισε το 9μηνο με ζημιές προ φόρων και προβλέψεων 12 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά από φόρους 26,8 εκατ. ευρώ. Μεταγενέστερα, στις 4 Οκτωβρίου, προχώρησε στην πώληση του 95% των mezannine και junior notes ομολογιών της τιτλοποίησης Omega. Η ζημιά, με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, από την πώληση ανήλθε σε περίπου 33 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις.

Το αποτέλεσμα της συναλλαγής θα απεικονιστεί κατά το τέταρτο τρίμηνο και θα οδηγήσει σε διεύρυνση των ζημιών χρήσης. Το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς βέβαια θα προέλθει, όπως προαναφέρθηκε, από τον λογαριασμό που θα βγάλει το credit file review.

Κλείνοντας με ζημιές τη χρήση 2021 θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το άρθρο 27 Α του νόμου Χαρδούβελη για τον συμψηφισμό αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (Deferred Tax Credit – DTC) από το Δημόσιο. Το Δημόσιο θα δώσει εκ νέου μετρητά για να συμψηφίσει την υποχρέωσή του, ενώ θα εκδοθούν και πάλι warrants, τα οποία θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση.

Το ύψος της ζημιάς από τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού, συνυπολογιζομένου του οφέλους από τη μετατροπή του DTC, θα καθορίσει και το ύψος της δεύτερης αύξησης κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός τριμήνου από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2021. Δηλαδή, το αργότερο ως τον Ιούλιο, η Attica Bank θα έχει ολοκληρώσει και δεύτερη ΑΜΚ.

Ταυτόχρονα ή μερικούς μήνες αργότερα, θα εκδοθεί Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο ή άλλο χρηματοπιστωτικό μέσο, το οποίο θα καλυφθεί είτε αποκλειστικά από την Ellington (σ.σ. δεν έχει διευκρινισθεί αν θα συμμετάσχει και το ΤΜΕΔΕ), είτε αν συναινέσει και από τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Όταν μετατραπεί το ΜΟΔ, το σχήμα Ellington – TΜΕΔΕ θα φθάσει να ελέγχει ποσοστό άνω του 60% της τράπεζας, ενώ το ΤΧΣ θα υποστεί dilution.

Το ύψος της δεύτερης ΑΜΚ και του ΜΟΔ είναι ευθέως συνδεόμενα. Παρότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει το ύψος της τελικής ζημιάς που θα βγάλει ο έλεγχος ποιότητας ενεργητικού, το δεδομένο είναι ότι η Attica χρειάζεται κεφάλαια της τάξης τουλάχιστον των 150 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει αναγκαία πιστωτική επέκταση, διευρύνοντας τα έσοδά της και συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τα έξοδα.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του 6μήνου θα πρέπει να τρέξει ο μετασχηματισμός της τράπεζας (μείωση δικτύου, νέα εθελουσία κ.ά.) και να ξεκινήσει η υλοποίηση του business plan στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι μέτοχοι.

Related posts

Πού κολλάει η εξαγορά της Εθνικής Κύπρου από την Astrobank

banksnews

Εκτίναξη πληθωρισμού κοντά στο 6% στη Γερμανία αναμένει η Bundesbank

banksnews

Citigroup: Υποχώρησαν 46% τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

banksnews

Τεχνικές λεπτομέρειες του «Ηρακλή» στη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ

banksnews

Εθνική Τράπεζα: Επιστρέφει το 5% των λογαριασμών ενέργειας σε go4more πόντους

banksnews

Bloomberg: Σε καθεστώς πτώχευσης η Greensill

banksnews

Αλμα 79% στα κέρδη προ φόρων για την HSBC το πρώτο τρίμηνο

banksnews

Επιθετική αύξηση επιτοκίων στο 15% από την κεντρική τράπεζα Τουρκίας

banksnews

Ψαλίδι στο ποσοστό επιδότησης δανείων μέσω του «Γέφυρα 1»

banksnews