Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν “πάγωσε” τις μετακινήσεις των μισθοφόρων από και προς τη Λιβύη

Το Σάββατο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις μεταφοράς Σύριων μισθοφόρων που υποστηρίζονται από την Τουρκία από και προς τη Λιβύη έχουν ανασταλεί.

Την περασμένη εβδομάδα, το SOHR ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες ένας αριθμός Σύριων μισθοφόρων επέστρεψαν στη Συρία και αντικαταστάθηκαν από μια νέα ομάδα Σύρων μαχητών, σε μια τακτική διαδικασία ανταλλαγής.

Το SOHR επεσήμανε ότι υπολογίζεται πως 7.000 Σύροι μισθοφόροι βρίσκονται προς το παρόν στη Λιβύη. Οι διοικητές τους έχουν αρχίσει να παρέχουν μισθούς σε αυτούς τους μαχητές, που υπολογίζονται σε 2.500 τουρκικές λίρες (300 δολάρια ΗΠΑ) ο καθένας. Αυτό συμβαίνει μετά από μια απειλή εξέγερσης και ευρεία δυσαρέσκεια για τις καθυστερημένες πληρωμές.

Σύμφωνα με το SOHR, πολλοί μαχητές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε ασκήσεις και να λάβουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις, αντίθετα διαμαρτυρήθηκαν για τη μείωση των μισθών τους.

Επιπλέον, οι Σύροι μισθοφόροι κατηγόρησαν τους διοικητές τους ότι έκλεψαν τα χρήματά τους και τους εμπόδισαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, μετά από πρόστιμο 1.000 δολαρίων που επιβλήθηκε σε κάθε μαχητή που επιθυμούσε να επιστρέψει στη Συρία.

Το SOHR επεσήμανε επίσης ότι σχεδόν 10.000 τζιχαντιστές, κυρίως Τυνήσιοι, μεταφέρθηκαν από τη Συρία στη Λιβύη το 2020.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει τον συνολικό αριθμό όλων των Σύριων μισθοφόρων στη χώρα σε 20.000.

Εν τω μεταξύ, στις 8 Οκτωβρίου, τα αντίπαλα κόμματα της Λιβύης συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την απόσυρση όλων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη χώρα, μια κίνηση την οποία ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γιάν Κούμπιτς, χαιρέτισε ως “επίτευγμα”. 

Σύμφωνα με το Sky News Arabia, τα τέσσερα βήματα του σχεδίου είναι η απόσυρση ξένων δυνάμεων από τις θέσεις μάχης τους. αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ· ταυτοποίηση του συνολικού αριθμού ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων· και η απέλαση όλων των ξένων δυνάμεων να ολοκληρωθεί έως το 2023.

Η ανάπτυξη της Τουρκίας στη Λιβύη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ασφάλειας και Στρατιωτικής Συνεργασίας 2019 μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας.

Τον Μάιο του 2021, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την παρουσία 6.630 Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη. Αυτοί οι μαχητές δεν ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Απαιτούσαν τον επαναπατρισμό σε προορισμούς στην Ευρώπη όπου αντιπροσωπεύουν μια πέμπτη φάλαγγα. 

Οι τουρκικές χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις συντονίστηκαν με τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) στη Λιβύη. Η Τουρκία έστειλε 300 μισθοφόρους από το SNA για να υπερασπιστεί την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) τον Δεκέμβριο του 2019.

Πολλοί από τους μισθοφόρους σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους για μήνες και ορισμένοι προσπάθησαν να διαφύγουν από τα στρατόπεδά τους στην Τρίπολη.

Ορισμένοι προσπάθησαν επίσης να φύγουν στην Ευρώπη, μέσω της Ιταλίας με αρκετούς να το καταφέρνουν σύμφωνα με όσα είχαν δηλώσει οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Πέτρος Κράνιας

Διαβάστε ακόμα:

Στρατιωτικός διοικητής των Κούρδων της Συρίας απαντά στην Τουρκία: “Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι”

Πώς ο Ερντογάν προετοίμασε την προσάρτηση της Β. Συρίας: Λιμοί, εθνοκάθαρση και τουρκοποίηση

* Σε ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας οι τουρκικές δυνάμεις στη Συρία – Ενισχύσεις στα βόρεια στέλνει ο Άσαντ

* Γιατί η Τουρκία και οι τζιχαντιστές της HTS περιμένουν ανυπόμονα τη φυγή των ΗΠΑ από τη Συρία

Related posts

Πυρκαγιές στην Τουρκία: Η ΕΕ στέλνει τρία Canadair – Επικρίσεις κατά Ερντογάν

banksnews

Επιχειρηματίας που “ξέπλενε” χρήμα για τον Μαδούρο εκδόθηκε από το Πράσινο Ακρωτήριο στις ΗΠΑ

banksnews

Κ. Ρέγκλινγκ: Ενισχύεται ο διεθνής ρόλος του ευρώ

banksnews

Λιθουανία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα και σε καταυλισμούς λόγω των μεταναστών από τη Λευκορωσία

banksnews

Οι ημερομηνίες “κλειδιά” του πολέμου στο Αφγανιστάν – Πώς εξελίχθηκε ο μακροβιότερος πόλεμος των ΗΠΑ

banksnews

Α. Λουκασένκο: Θέλουμε ρωσικά πυραυλικά συστήματα Iskander με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών

banksnews

Αργεντινή: Ασταμάτητη η πανδημία- 16.502 νέα κρούσματα κορονοϊού

banksnews

Τυνησία: Νέα περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού

banksnews

Ο Μπάιντεν ζητά από τις μυστικές υπηρεσίες να “επανεξετάσουν δύο σενάρια” για την προέλευση της covid-19

banksnews