Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ καλεί τις ΗΠΑ και την Κίνα σε “διάλογο” και τους ζητεί να επιδείξουν “κατανόηση”

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ και την Κίνα για τον κίνδυνο να υπάρξει νέα επιδείνωση σε έναν κόσμο που είναι ήδη “στο χείλος της αβύσσου”, καλώντας τες σε “διάλογο” και ζητώντας τους να επιδείξουν “κατανόηση”, κατά την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

“Είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη σειρά κρίσεων της ζωής μας”, δήλωσε. “Φοβάμαι ότι ο κόσμος μας κατευθύνεται προς δύο διαφορετικά σύνολα οικονομικών, εμπορικών, χρηματοπιστωτικών και τεχνολογικών κανόνων, δύο αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης — και τελικά δύο διαφορετικές στρατιωτικές και γεωπολιτικές στρατηγικές”.

“Είναι συνταγή για προβλήματα. Θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο προβλέψιμη από τον Ψυχρό Πόλεμο. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να εμπνεύσουμε την ελπίδα, χρειαζόμαστε τη συνεργασία”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ ενώπιον πολλών ηγετών, ανάμεσά τους ο Τζο Μπάιντεν, που επέλεξαν να πάνε στη Νέα Υόρκη παρά την πανδημία της Covid-19.

“Χρειαζόμαστε τον διάλογο. Χρειαζόμαστε την κατανόηση. Οφείλουμε να επενδύουμε στην πρόληψη, τη διατήρηση και την εδραίωση της ειρήνης. Χρειαζόμαστε την πρόοδο στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού και στις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χρειαζόμαστε ενέργειες που να βασίζονται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, επέμεινε ο Γκουτέρες.

Σε έμμεση αναφορά στη Μιανμάρ, στο Μαλί, στη Γουινέα και στο Σουδάν, ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη του που παρακολουθεί “επίσης αλλεπάλληλες φορές να γίνεται κατάληψη της εξουσίας με τη βία”. “Τα στρατιωτικά πραξικοπήματα επιστρέφουν” και “η έλλειψη ενότητας στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας δεν βοηθά”, υπογράμμισε.

“Οι γεωπολιτικοί διχασμοί υπονομεύουν τη διεθνή συνεργασία και περιορίζουν την ικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις. Ταυτόχρονα, θα είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουμε σοβαρές οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις όταν οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου διαφωνούν”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναφερόμενος στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ο Γκουτέρες που διανύει την τελευταία χρονιά της πρώτης του θητείας ως επικεφαλής του ΟΗΕ και ο οποίος θα αρχίσει μια νέα θητεία τον Ιανουάριο, είχε ήδη προειδοποιήσει το 2018 (μιλώντας για σινο-αμερικανικό “διχασμό”), το 2019 (μιλώντας για “το μεγάλο χάσμα”) και το 2020 (μιλώντας για έναν “νέο Ψυχρό Πόλεμο”) για τον κίνδυνο ενός διπολικού κόσμου αιχμάλωτου των σινο-αμερικανικών εντάσεων.

Η συνεδρίαση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία μετέχουν με φυσική παρουσία περισσότεροι από εκατό αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και δεκάδες υπουργοί, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα.

Related posts

Έρευνα: Παραμένει ο κίνδυνος μόλυνσης από μεταλλάξεις με μόνο μία δόση του εμβολίου της Pfizer

banksnews

Η Boeing χαιρετίζει την ανακωχή ΗΠΑ-ΕΕ για τις επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία

banksnews

ΗΠΑ: Ένα νομοσχέδιο που περιορίζει τις προεδρικές εξουσίες εισηγούνται οι Δημοκρατικοί

banksnews

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Κατά των μονομερών αλλαγών στο υπάρχον μοντέλο διευθέτησης του Κυπριακού

banksnews

G7: Δεσμεύτηκε να αυξήσει τη βοήθειά της για τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19

banksnews

Τουρκία: Περίπου 5.600 κρούσματα κορονοϊού και άλλοι 59 θάνατοι σε 24 ώρες

banksnews

Ζ. Μπορέλ: Πάνω από 150.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία

banksnews

Σύνοδος αντεγκλήσεων για… τα μάτια του Πούτιν

banksnews

Hugo Boss: Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2021

banksnews