Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μακρόν ζήτησε μεγαλύτερη αμοιβαιότητα στην εξισορρόπηση της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, ιδίως όσον αφορά την “πρόσβαση στην αγορά”.

Ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη και της COP-26 στη Γλασκόβη, όπου ο Σι Τζινπίνγκ δεν θα παραστεί, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα μεγάλη διεθνή θέματα — Covid-19, κλίμα, εμπόριο, Αφγανιστάν, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα — σε μια συγκυρία αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον.

Καθώς η Γαλλία θα προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο Μακρόν κάλεσε τον ομόλογό του “να συνεχιστεί η εξισορρόπηση της ευρω-κινεζικής σχέσης προς μια μεγαλύτερη αμοιβαιότητα, κυρίως στο θέμα της πρόσβασης στην αγορά”, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Ο Μακρόν κάλεσε επίσης την Κίνα “να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση αίροντας τα μέτρα επιβολής που ελήφθησαν κατά των κρατών μελών της ΕΕ και εκπροσώπων ευρωπαϊκών θεσμών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” ως απάντηση στις κυρώσεις που ελήφθησαν τον Μάρτιο από τους 27 για τη δίωξη των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ.

Σχετικά με το θέμα αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε το Πεκίνο να τηρήσει “τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την επικύρωση των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας”.

Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο Εμανουέλ Μακρόν “ενθάρρυνε την Κίνα να δημοσιεύσει την αποφασιστική συμβολή της σε εθνικό επίπεδο και να δώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα αυξάνοντας το επίπεδο φιλοδοξίας της και προχωρώντας συγκεκριμένα στην έξοδο από τον άνθρακα”.

Το Πεκίνο θέλει να περιορίσει κατά λιγότερο από 20% έως το 2060 τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με κυβερνητικό σχέδιο που καθορίζει σειρά στόχων για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο Γάλλος πρόεδρος “επέμεινε στην ποιότητα των ανταλλαγών στον αγροδιατροφικό τομέα και στις προσδοκίες της Γαλλίας γενικότερα για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς”, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Όταν ρωτήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, ο Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε την ανάγκη “η Ευρώπη να μιλά με μια φωνή που να είναι η φωνή της” απέναντι στο Πεκίνο.

- -

Related posts

Ε. Τατάρ: “Ο ελληνικός λαός χρωστάει τη Δημοκρατία στην Τουρκία”

banksnews

Αργεντινή: Ξεπέρασαν τους 70.000 οι θάνατοι από κορονοϊό

banksnews

Ρωσία: Για “στέρηση ύπνου” καταγγέλλει τις ρωσικές σωφρονιστικές αρχές ο Αλεξέι Ναβάλνι

banksnews

Γαλλία: “Υπό πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας” η διοργάνωση 2021 της χριστουγεννιάτικης αγοράς του Στρασβούργου

banksnews

Ασταμάτητη η Covid-19 στην Τουρκία: Νέο ρεκόρ με σχεδόν 56.000 ημερήσια κρούσματα

banksnews

H Volvo ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων παγκοσμίως κατά 43% τον Μάιο

banksnews

ΗΠΑ-Βόρεια Κορέα: Ο πρόεδρος Μπάιντεν παραμένει ανοιχτός στην έναρξη ενός διαλόγου

banksnews

Η Αλγερία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για αεροσκάφη από το Μαρόκο

banksnews

Αιθιοπία: Πάνω από 100.000 οι εκτοπισμένοι από τις μάχες στις περιφέρειες Αμχάρα και Αφάρ

banksnews