Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: “Ρεαλιστικά μέτρα” για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ζητά ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε σήμερα ότι “προσπαθεί” να βρει μια συμβιβαστική λύση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, κοντά στον οποίο διαπίστωσε “αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας”.

Ο Γκρόσι έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της νότιας Ουκρανίας, τον οποίο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις. Η Μόσχα προσκάλεσε δημοσιογράφους να καλύψουν αυτήν την επίσκεψη.

“Προσπαθώ να προετοιμάσω και να προτείνω ρεαλιστικά μέτρα που θα εγκριθούν από όλες τις πλευρές”, είπε ο Γκρόσι, διευκρινίζοντας ότι η συμβιβαστική λύση αφορά τον ίδιο τον πυρηνικό σταθμό και όχι μόνο τη ζώνη ασφαλείας γύρω από αυτόν, στην οποία επικεντρώνονταν μέχρι τώρα οι άκαρπες διαπραγματεύσεις.

“Πρέπει να αποφύγουμε μια καταστροφή”, πρόσθεσε, εκφράζοντας τη λύπη του επειδή “η στρατιωτική δραστηριότητα αυξάνεται σε όλη αυτήν την περιοχή” καθώς παρατηρείται “σημαντική αύξηση του αριθμού των στρατιωτών”. Η βασική ιδέα είναι “να συμφωνήσουμε πάνω σε ορισμένες αρχές, να λάβουμε ορισμένες δεσμεύσεις, όπως τη δέσμευση να μην γίνει επίθεση στον σταθμό”, συνέχισε ο Γκρόσι καλώντας για άλλη μία φορά να μην τοποθετούνται όπλα και βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός στον χώρο.

Ο Γκρόσι έφτασε στον σταθμό με ένα θωρακισμένο όχημα του ρωσικού στρατού, συνοδευόμενος από ένστολους στρατιώτες. Στην αυτοκινητοπομπή μετείχαν και στελέχη του ΙΑΕΑ, όπως τρεις επιθεωρητές που πήγαν στη Ζαπορίζια για να αντικαταστήσουν τους συναδέλφους τους οι οποίοι βρίσκονταν εκεί το προηγούμενο διάστημα.

Οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τουλάχιστον πέντε ρωσικά ελαφρά στρατιωτικά οχήματα (φορτηγά ή μεταφοράς προσωπικού). Υπάλληλοι του εργοστασίου, με πολιτική περιβολή, έμπαιναν και έβγαιναν από τον χώρο, αφού ελέγχονταν προηγουμένως από ένοπλους άνδρες, σε μία από τις εισόδους.

Οι δημοσιογράφοι είδαν επίσης πολλά οχυρωματικά έργα στον χώρο, όπως τσιμεντόλιθους για να σταματούν τα οχήματα στην είσοδο, ένα θωρακισμένο πολυβολείο με πολεμίστρες και σακιά με άμμο γύρω από τον αντιδραστήρα αρ. 6.

Related posts

ΕΕ: Ιδρύει μη στρατιωτική αποστολή στην Αρμενία για τη σταθερότητα στις παραμεθόριες περιοχές

admin

Μεσανατολικό: Έξι χώρες καταδικάζουν τις επιθέσεις Παλαιστινίων και ζητούν να σταματήσει η επέκταση εβραϊκών οικισμών

admin

Η Ρωσία ξεκινά μεγάλη στρατιωτική άσκηση στην Αρκτική

admin

Υπ. Άμυνας Ρωσίας: Η Ουκρανία προετοιμάζεται να ανατινάξει κτίρια στην πόλη Κραματόρσκ σε μια επιχείρηση ψεύδους

admin

Ιαπωνικά ΜΜΕ: Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα επανεξετάσει τις πολιτικές των προηγούμενων δεκαετιών

admin

ΗΠΑ: “Τα σύνορα δεν είναι ανοιχτά”, προειδοποιεί ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας

admin

Συρία: Εννέα μαχητές των SDF σκοτώθηκαν σε συντριβή δύο ελικοπτέρων στο Ιρακινό Κουρδιστάν

admin

Αντεπιτίθεται η Adani με άλμα 17% μετά την επένδυση $1,87 δισ. της GQG

admin

Διαδοχικά τηλεφωνήματα Μπλίνκεν σε Νετανιάχου και Αμπάς για την “αποκατάσταση της ηρεμίας” στη Μέση Ανατολή

admin