Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία και άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες ζητούν από τους τεχνολογικούς κολοσσούς να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση

Η Ουκρανία και άλλες επτά χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης ζητούν από τους κολοσσούς της τεχνολογίας να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση που εξαπολύουν μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης “εχθρικές δυνάμεις” οι οποίες, όπως λένε, υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Με ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από τους πρωθυπουργούς τους, οι χώρες αυτές λένε ότι οι πλατφόρμες, όπως το Facebook της εταιρείας Meta, θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα να απορρίψουν τις πληρωμές από άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και να τροποποιήσουν τους αλγορίθμους τους για να προωθήσουν την ορθότητα των πληροφοριών.

“Η χειραγώγηση και η παρέμβαση στις πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης και της παραπληροφόρησης, αναπτύσσονται ώστε να αποσταθεροποιηθούν οι χώρες μας, να αποδυναμωθούν οι δημοκρατίες μας, να εκτροχιαστεί η πορεία ένταξης της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποδυναμωθεί η στήριξή μας προς την Ουκρανία απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας”, αναφέρεται στην επιστολή. “Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να αντισταθούν όταν τις χρησιμοποιούν ως μέσον για την προώθηση τέτοιων στόχων. Θα έπρεπε να κάνουν βήματα για να διασφαλίσουν ότι οι πλατφόρμες τους δεν χρησιμοποιούνται για να διασπείρουν προπαγάνδα ή παραπληροφόρηση που διαφημίζει τον πόλεμο, δικαιολογεί τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες μορφές βίας”, πρόσθεσαν.

Την επιστολή υπογράφουν οι πρωθυπουργοί της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. Δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Τσέχου πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα.

Ένας εκπρόσωπος της τσεχικής κυβέρνησης απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση σε ποιον απευθυνόταν η επιστολή. Στο κείμενο αυτό οι χώρες υποστηρίζουν ότι οι αλγοριθμικές διαδικασίες θα έπρεπε να είναι πιο διαφανείς και το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει την πολιτική των ιστοτόπων και τον τρόπο εφαρμογής της. Λένε επίσης ότι οι πλατφόρμες θα έπρεπε να αφιερώσουν επαρκείς πόρους και προσωπικό για τον έλεγχο του περιεχομένου, να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή των πλαστών βίντεο (deepfake) και της παραπληροφόρησης που παράγεται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

“Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν τη δύναμη να γίνουν σύμμαχοι ζωτικής σημασίας στην κοινή προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τις εχθρικές επιθέσεις παραπληροφόρησης στις δημοκρατίες μας και τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή έννομη τάξη”.

-

Related posts

Γερμανία: Ο επικεφαλής της IG Metall ζητά 4ήμερη εβδομάδα

admin

Σουδάν: Αναχώρησε από το Χαρτούμ το πρώτο αεροσκάφος που μεταφέρει 100 Γάλλους και πολίτες άλλων χωρών

admin

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στέλνει υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων στη Μέση Ανατολή

admin

Η Microsoft ερευνά διακοπές στις υπηρεσίες Teams, Outlook σε όλο τον κόσμο

admin

Μακρόν: Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία στις 2 Ιουλίου

admin

ΗΠΑ: Σε φυλάκιση 16 ετών καταδικάστηκε ο Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό

admin

Η Πολωνία και η Ουγγαρία σταματούν τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

admin

Λαβρόφ: Η Δύση “υποστηρίζει τη γενοκτονία” στην Ουκρανία

admin

Κισίντα: Η Ιαπωνία δεν θα ενταχθεί στο NATO

admin