Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στην Άγκυρα για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου: Επίθεση κατά Ελλάδας, Κύπρου και απαιτήσεις από την ΕΕ

Οργή προκάλεσε στην Άγκυρα η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναφέρεται στην Τουρκία και την επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της: “Ενώ η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών είναι εμφανής, δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΕΚ στην έκθεση, το οποίο αγνοεί αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση”, γράφεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικώντ ης Τουρκίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

“Η πρωταρχική μας προσδοκία από το ΕΚ είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το ΕΚ έχει λάβει μέχρι στιγμής αντίθετη στάση. Αυτή η στάση του ΕΚ, που ανέχεται ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να φωλιάζουν στο ΕΚ και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα, δεν προκαλεί έκπληξη. Έτσι, το ΕΚ έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού κοινού.

Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση για δημοκρατία, κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τη χώρα μας και οι στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν μας ωφελούν.

Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, να αναζωογονήσουν τη διαδικασία προσχώρησης σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχύνουν τον διάλογο για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για την ενημέρωση της Τελωνειακής Ένωσης, να αυξήσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδίως τα ανθρωπιστικά θέματα στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συνεργασίας. Είναι η εφαρμογή του Σχεδίου Επανεισδοχής.

Αυτή η έκθεση, η οποία αξιολογεί την Τουρκία με μια ρηχή προοπτική αντί για ενθαρρυντικά βήματα για αυτά τα θέματα, αποτελεί νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης, ιδεοληπτικής και προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και μόνο βλάπτει τη φήμη του ΕΚ”.

Related posts

Τουρκία: Ποινή 2,5 ετών στη σύζυγο του φυλακισμένου αρχηγού του HDP

banksnews

Μιανμάρ: Η χούντα θανάτωσε αντιφρουνούντες – Ανάμεσά τους ένας ράπερ και ένας συγγραφέας

banksnews

Αφού έδωσε S-300 και έταξε MiG29 στην Ουκρανία, η Σλοβακία μιλά με τον γαμπρό του Ερντογάν για τουρκικά drone

banksnews

Ουκρανία: Χάκερ παρεισφρέουν σε κυβερνητικούς ιστοτόπους και διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις περί συνθηκολόγησης

banksnews

Κίνα: Δεκάδες εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι από κατάρρευση πολυόφορου κτιρίου στην κεντρική πόλη Τσανγκσά

banksnews

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι υγιής και ικανός για να εκτελέσει τα καθήκοντα του, δηλώνει ο γιατρός του Λευκού Οίκου

banksnews

Ρωσία: Συνελήφθη για “προδοσία” επιστημονας του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Νοβοσιμπίρσκ

banksnews

Το Πακιστάν κόβει κατά 80% τις διεθνείς πτήσεις για να περιορίσει την πανδημία του κορονοϊού

banksnews

Γαλλία: Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών η κατηγορία υπεξαίρεσης κονδυλίων της ΕΕ από το κόμμα της Λεπέν

banksnews