Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Γαλλίας: Η Βρετανία “κόβει” αλιευτικές άδειες – Για παραβίαση των όρων Βrexit μιλά το Παρίσι

Η Γαλλία προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραβιάζει τη συμφωνία του Brexit αφού αρνήθηκε την πρόσβαση αρκετών μικρών αλιευτικών σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χωρικά της ύδατα, αυξάνοντας τις διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

“Πρόκειται για μια νέα άρνηση των Βρετανών να εφαρμόσουν τους όρους της συμφωνίας του Brexit παρά το έργο που έχουμε κάνει μαζί”, δήλωσε η υπουργός Θαλάσσης της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραρντέν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. “Η γαλλική αλιεία δεν πρέπει να κρατείται όμηρος από τους Βρετανούς για πολιτικούς λόγους”.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε νωρίτερα ότι από 47 αιτήσεις για ψάρεμα στα βρετανικά ύδατα που έγιναν από μικρά σκάφη, έχουν χορηγηθεί 12 άδειες. Οι άλλες άδειες δεν χορηγήθηκαν επειδή τα σκάφη δεν μπόρεσαν να δείξουν επαρκή στοιχεία για το ιστορικό αλιείας στα νερά, ανέφερε το υπουργείο.

Σημειώνεται πως η Γαλλία έχει απειλήσει παλιότερα ότι θα μπλοκάρει τους κανονισμούς που θα επέτρεπαν στις βρετανικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ εάν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την αλιεία.

Οι τελευταίες άδειες που έχουν χορηγηθεί αφορούν την αλιεία στη ζώνη 6 έως 12 μίλια από τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά το Brexit, περίπου 1.700 σκάφη της ΕΕ έχουν λάβει άδειες αλιείας στη ζώνη 12 μίλια έως 200 μίλια από τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε το υπουργείο.

Το βρετανικό υπουργείο ανέφερε ότι υπήρχαν επίσης 37 αιτήσεις για άδειες από σκάφη αντικατάστασης και η χώρα εξακολουθεί να τις εξετάζει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ψαράδες διαμαρτύρονται ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου καθυστερεί τις άδειες για τα σκάφη αντικατάστασης.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Gabriel Attal δήλωσε την Τετάρτη μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι “οι αποφάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι αποδεκτές”.

Η αλιεία ήταν ένα από τα πιο έντονα αμφισβητούμενα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit καθώς χώρες όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Ισπανία πίεζαν για προστασία των αλιευτικών θέσεων εργασίας, ενώ η Βρετανία προσπαθούσε να ανακτήσει τον έλεγχο των χωρικών υδάτων της.

“Η προσέγγισή μας ήταν λογική και απόλυτα σύμφωνη με τις δεσμεύσεις μας στη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας”, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του. “Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Κομισιόν και τις γαλλικές αρχές και θα εξετάσουμε τυχόν περαιτέρω στοιχεία για τις υπόλοιπες αιτήσεις άδειας”.

Related posts

Knot (ΕΚΤ): Έρχεται πιο βιώσιμος πληθωρισμός στην ευρωζώνη

banksnews

ΕΕ: 11 εκατ. ευρώ στη Σερβία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

banksnews

Κίνα-Ταϊβάν: Ο Κινέζος πρόεδρος Σι δεσμεύεται για μια ειρηνική “επανένωση” με την Ταϊβάν

banksnews

Η Colonial Pipeline πλήρωσε 4,4 εκατ. δολάρια σε χάκερ που εξαπέλυσε την κυβερνοεπίθεση στο δίκτυο της

banksnews

Ιράκ: Δολοφονική επίθεση με drone κατά της κατοικίας του πρωθυπουργού

banksnews

Ρωσία: Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν ο πρώτος που είχε προειδοποιήσει τον Πούτιν για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

banksnews

Γερμανία: Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

banksnews

ΗΠΑ: Έτοιμος να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή αν βρεθεί “η σωστή στιγμή” δηλώνει ο Μπλίνκεν

banksnews

Η Τουρκία έστειλε 200 μισθοφόρους στη Λιβύη: Υπάρχουν 350 ανήλικοι μαχητές στις δυνάμεις του Ερντογάν

banksnews