Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΟΣΑ: Μια αδύναμη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας ενέχει τον κίνδυνο να μείνουν “σημάδια”

Μια πολύ αδύναμη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας δημιουργεί τον κίνδυνο να επιδεινωθούν οι ανισότητες και να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή που δημοσιεύθηκε σήμερα, ζητώντας να χρησιμοποιηθεί το σχέδιο ανάκαμψης για να μειωθούν οι περιφερειακές διαφορές.

“Η κρίση θα μπορούσε να αφήσει σημάδια και να ξανανοίξει παλαιές πληγές”, ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεση για τον αντίκτυπο της Covid-19 για την Γηραιά Ήπειρο.

Η υγειονομική κρίση επηρέασε με τρόπο ιδιαίτερα ανομοιόμορφο τα ευρωπαϊκά κράτη και τα διαδοχικά lockdowns αποδείχθηκαν ιδιαίτερα καταστροφικά για τον τομέα των υπηρεσιών.

Ωστόσο, ο κλάδος αυτός απασχολεί συχνά “πληθώρα ανειδίκευτων εργαζομένων” το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των “ανισοτήτων και της φτώχειας” στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

“Λόγω της ισχυρής εξάρτησής τους από τον τουρισμό και του αυξημένου αριθμού των πολύ μικρών επιχειρήσεων που τις χαρακτηρίζουν, οι οικονομίες του νότου της ΕΕ είναι αυτές που είδαν το ΑΕΠ τους να μειώνεται πιο απότομα το 2020”, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη από την πανδημία τον Φεβρουάριο του 2020. Ο ιός εξαπλώθηκε με ταχείς ρυθμούς στη Λομβαρδία, το οικονομικό κέντρο της χώρας που για κάποιο διάστημα έγινε το παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας. Το ιταλικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,9% το 2020.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η αύξηση των διαφορών μεταξύ κρατών και περιοχών, ο ΟΟΣΑ ζητά να αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ μέσω επενδύσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την οικολογική μετάβαση.

“Εάν δεν αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας δράσης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα μπορούσε να επιδεινώσει τις περιφερειακές ανισότητες και να οδηγήσει σε χωρική συγκέντρωση ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας”, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Βρετανία: Εκτίναξη των θανάτων που συνδέονται με το αλκοόλ κατά τη διάρκεια των lockdown

banksnews

Κύπρος: 128 νέα κρούσματα κορονοϊού σε σύνολο 27.045 διαγνωστικών ελέγχων ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

banksnews

Μπάιντεν: “Βαθιά απογοητευμένος” για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη συμφωνία για την προστασία των γυναικών

banksnews

Μιανμάρ: Η αστυνομία πραγματοποίησε την μεγαλύτερη επιχείρηση καταστολής

banksnews

ΗΠΑ: Ο ειδικός απεσταλμένος για την Υεμένη επισκέπτεται Ομάν και Σ. Αραβία για να τερματίσει τον πόλεμο

banksnews

Βέλγιο: “Θετικό” το πρώτο τεστ για την εφαρμογή του εισιτηρίου “covid safe”

banksnews

Ισραήλ: Για ένα “νέο κύμα” ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα

banksnews

Τουρκία: Ξεχάστε το, διεμήνυσαν οι αρχές σε όσους ήθελαν να τιμήσουν στην 8η επέτειο των διαδηλώσεων της Ταξίμ

banksnews

ΗΠΑ: Συμφωνία με Moderna για αγορά επιπλέον 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου

banksnews