Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ολ. Σολτς: ”Ζήτημα σεβασμού” η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε το Σάββατο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζονται να κάνουν πράξη την προεκλογική τους υπόσχεση για αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα, καθώς ”είναι σημαντικό να δείξουν σεβασμό στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους”.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ παρουσίασε την Παρασκευή σχέδιο νόμου που προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 9,82 ευρώ που είναι σήμερα, από τον Οκτώβριο και μετά.

“Για μένα, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ είναι ένα από τα σημαντικότερα νομοθετικά μας σχέδια και είναι θέμα σεβασμού των επιτευγμάτων των εργαζομένων. Χαίρομαι που βρίσκεται στο δρόμο του τώρα!”, ανέφερε ο Σολτς στο Twitter.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι περισσότεροι από 6 εκατ. άνθρωποι σε όλη τη χώρα θα επωφεληθούν από το μέτρο και ότι η αύξηση θα κοστίσει στους εργοδότες περίπου 1,6 δισ. ευρώ την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Ο Χάιλ δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή πως αναμένει ότι η αλλαγή θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στην ανατολική Γερμανία και τις γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της φροντίδας και σε άλλες υπηρεσίες, όπου οι μισθοί είναι παραδοσιακά πολύ χαμηλοί.

Το υπουργείο Εργασίας έστειλε την πρότασή του στα άλλα υπουργεία την Παρασκευή, με τους Σοσιαλδημοκράτες να αναμένουν ότι οι μικρότεροι εταίροι τους στον συνασπισμό, Ελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι, θα υποστηρίξουν το νομοσχέδιο, όπως συμφωνήθηκε στις συνομιλίες για τον συνασπισμό πέρυσι.

Το υπουργικό συμβούλιο είναι πιθανό να εγκρίνει το σχέδιο νόμου τον Φεβρουάριο και το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό πριν από τις θερινές διακοπές.

Οι ενώσεις εργοδοτών δήλωσαν ότι η αύξηση κατά περισσότερο από 20% είναι πολύ υψηλή και προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να προσβάλουν το μέτρο στο δικαστήριο. Ο Σολτς και ο Χάιλ έχουν αμφότεροι αντιταχθεί στους ισχυρισμούς ότι ο υψηλότερος κατώτατος μισθός θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις υποφέρουν ήδη από έντονες ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε πολλούς τομείς της οικονομίας, οπότε οι υψηλότεροι μισθοί θεωρούνται επίσης ως ένας τρόπος για την προσέλκυση περισσότερων ξένων εργαζομένων.

Η κεντρική τράπεζα Bundesbank έχει προειδοποιήσει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα μπορούσε να ωθήσει τους μισθούς προς τα πάνω σε όλους τους τομείς και να αυξήσει τις συνολικές πιέσεις στις τιμές, σε μια εποχή με ήδη υψηλό πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Related posts

Σε θετική τροχιά Κίνα και Ινδία σχετικά με το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου

banksnews

Η Ουκρανία προσφέρει στη ρωσική Gazprom έκπτωση 50% για επιπλέον μεταφορά φυσικού αερίου

banksnews

Σουηδή πρωθυπουργός: Σουηδία-Φινλανδία θα καταθέσουν μαζί την αίτηση ένταξη στο ΝΑΤΟ αύριο

banksnews

Νότια Κορέα: Ζημιές 1,24 δισ. δολαρίων βλέπει η βιομηχανία λόγω της απεργία των οδηγών φορτηγών

banksnews

Η ΕΕ θα συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγνωρίσει την νέα κυβέρνηση

banksnews

Ουκρανία: Ο ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες γεωργικές εταιρείες σκοτώθηκε σε ρωσικό βομβαρδισμό

banksnews

Volkswagen: Κλείνει η εξαγορά της Europcar έναντι 2,5 δισ. ευρώ

banksnews

Βουλγαρία: Σε εξέλιξη οι συνομιλίες για τη συμφωνία συνασπισμού

banksnews

Αϊτή: Νέες συλλήψεις υπόπτων για τη δολοφονία του προέδρου Μοΐζ – Τεταμένη η κατάσταση στο Πορτ-ο-Πρενς

banksnews