Χάσιμο χρόνου ήταν τελικά οι συζητήσεις του υπουργείου Οικονομίας και της Τράπεζας Πειραιώς με το fund Kingsley Capital για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το αγγλοαμερικανικό fund δεν υπέβαλε τελικά δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της ΕΒΖ, με αποτέλεσμα πλέον να τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο Β, που
…
Χάσιμο χρόνου ήταν τελικά οι συζητήσεις του υπουργείου Οικονομίας και της Τράπεζας Πειραιώς με το fund Kingsley Capital για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το αγγλοαμερικανικό fund δεν υπέβαλε τελικά δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της ΕΒΖ, με αποτέλεσμα πλέον να τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο Β, που προβλέπει την κατάτμηση της επιχείρησης σε τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs), μέσω των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία της EBZ θα περάσουν στη βασική πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αύριο προγραμματίζεται διευρυμένη σύσκεψη του υπουργείου, της τράπεζας, της εταιρείας και της EY, που λειτουργεί ως σύμβουλος, ώστε να δρομολογηθούν οι επόμενες εξελίξεις.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί αίτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για την έγκριση του συγκεκριμένου σχεδίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο αυτό έχει καταρτιστεί από τις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο η εμφάνιση της Kingsley Capital ως ενδιαφερόμενου επενδυτή στα τέλη Ιανουαρίου «πάγωσε» τις εξελίξεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι στις προθέσεις του fund ήταν η απόκτηση της εταιρείας. Ωστόσο, από τις πρώτες επαφές που είχαν πραγματοποιηθεί μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, είχε διαφανεί ότι το ενδιαφέρον της Kingsley δεν ήταν σοβαρό.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει τη σύσταση από την Τράπεζα Πειραιώς τριών SPVs. Στην πρώτη εταιρεία, θα περάσουν οι θυγατρικές εταιρείες της Σερβίας, στη δεύτερη, τα βιομηχανικά ακίνητα της εταιρείας στην Ελλάδα και στην τρίτη, τα real estate assets που κατέχει η εταιρεία.
Ως αντάλλαγμα, η Πειραιώς θα προχωρήσει σε μερική διαγραφή απαιτήσεων από την ΕΒΖ (κατά ορισμένες πληροφορίες, φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ), ενώ το εναπομείναν τμήμα του δανεισμού θα «σπάσει» στις τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες εν συνεχεία θα επιχειρηθεί να πωληθούν.