Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Οργή για τον “δικτάτορα” Ερντογάν

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών- σύμφωνα με το DutchNews.nl- ανέφερε σήμερα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ενημερωθεί επίσημα από την τουρκική πλευρά για την απέλαση της πρέσβειρας Marjanne de Kwaasteniet, Πάρα ταύτα, Ολλανδοί βουλευτές καταδίκασαν την κίνηση της Άγκυρας. “Ο δικτάτορας Ερνοτγάν δείχνει ποιος είναι πραγματικά” ανέφερε ο βουλευτής του VVD, Ruben Brekelmans, ενώ η βουλευτής των Εργατικών Kati Piri δήλωσε ότι ο Ερντογάν πλέον “βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης”.

Πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να υποστηρίξουν τους πρέσβεις που καλούνται να φύγουν από την Τουρκία διότι υπέγραψαν τη δήλωση στήριξης στον Οσμάν Καβαλά.

Οι σχέσεις Ολλανδίας – Τουρκίας τα τελευταία χρόνια είχαν χαρακτηριστεί ως δύσκολες. Μάλιστα το 2017 υπήρξε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, ύστερα από την άρνηση της Ολλανδίας να επιστρέψει σε δύο Τούρκους υπουργούς να επισκεφθούν την Ολλανδία στο πλαίσιο μιας προεκλογικής καμπάνια για ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως έδωσε εντολή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών, μεταξύ αυτών της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, ‘persona non grata’, επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά.

Ο Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013 και ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Σε μια κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν στις 18 Οκτωβρίου, οι πρεσβευτές του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για μια δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης του Καβαλά, Τούρκου εκδότη και μαικήνα. Κλήθηκαν για εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αποκάλεσε τη δήλωση αυτή ανεύθυνη.

Διαβάστε ακόμα:

– BBC: Η παρακινδυνευμένη κίνηση του Ερντογάν

– Βild-Κύκλοι του γερμανικού ΥΠΕΞ: Σε διαβούλευση οι 10 χώρες των οποίων οι πρεσβευτές απελαύνονται από την Τουρκία

– Τ. Ερντογάν: Persona non grata 10 πρέσβεις ως αντίποινα για την υποστήριξη στον Ο. Καβαλά

Related posts

Βρετανική ομοσπονδία λιανικού εμπορίου: Έχουμε 10 μέρες για να σώσουμε τα Χριστούγεννα

banksnews

Aνώνυμος ο νικητής του Βραβείου Bayeux των πολεμικών ανταποκριτών

banksnews

ΗΠΑ: Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον Μάρτιο τους περισσότερους μετανάστες εδώ και δύο δεκαετίες

banksnews

Σερβία: Συμφωνία με την Ελλάδα ανήγγειλε η υπ. Τουρισμού Τατιάνα Μάτιτς

banksnews

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ισπανία

banksnews

ΗΠΑ: Εξετάζεται η ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς κρυπτονομισμάτων

banksnews

Ιταλία: H κυβέρνηση Ντράγκι κατάρτισε τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ

banksnews

Γερμανία: Από αύριο εντάσσει εκ νέου την Τουρκία στις χώρες υψηλού κινδύνου λόγω κρουσμάτων

banksnews

Αϊτή: Πρώην αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης φέρεται να διέταξε τη δολοφονία του προέδρου Μοΐζ

banksnews