Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι 72 ώρες που έκριναν το μέλλον των τραπεζών των ΗΠΑ

Απόδοση – επιμέλεια: Γιώργος Δ. Παυλόπουλος

Πλησίαζε μεσάνυχτα στην Ουάσινγκτον και 9 το βράδυ στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια. Τα νέα ήταν άσχημα – και χειροτέρευαν. Όλοι, με πρώτο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, παρακολουθούσαν την πορεία κατάρρευσης στη Silicon Valley Bank, τράπεζα-δανειστή του τεχνολογικού κλάδου που έριξε τόσο μεγάλη σκιά στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στον Λευκό Οίκο και στο υπουργείο Οικονομικών, αξιωματούχοι με κόκκινα από την αϋπνία μάτια αγωνίζονταν για να αποτρέψουν την εκτόξευση του προβλήματος στην SVB σε μια πλήρη τραπεζική κρίση. Ένα τετράγωνο μακριά, στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC), οι ρυθμιστικές αρχές διαφωνούσαν για το τι έπρεπε να πράξουν. Στο ετήσιο δείπνο στο Gridiron Club, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, ήταν μυστηριωδώς απών.

Εκείνο το Σάββατο, 11 Μαρτίου, η μοίρα της εξέχουσας τράπεζας της τεχνολογίας –και μαζί της, ορισμένοι φοβούνταν, το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας– παιζόταν στην Ουάσινγκτον. Τις επόμενες 24 ώρες, σχεδόν όλοι στον χρηματοοικονομικό κλάδο θα κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι πάλευαν να ολοκληρώσουν τη διάσωση προτού ανοίξουν οι ασιατικές αγορές την Κυριακή το βράδυ.

Δύο εβδομάδες αργότερα, οι συνέπειες του φιάσκου της SVB, της δεύτερης μεγαλύτερης τραπεζικής χρεοκοπίας στην ιστορία των ΗΠΑ, εξακολουθούν να επεκτείνονται (βλ. Credit Suisse). Οι ερωτήσεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται. Πώς μπόρεσε η SVB, αγαπημένη των venture capitalists και των startups-“μονόκερων”, να υποκύψει σε έναν τραπεζικό πανικό στην εποχή των smartphone; Γιατί οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών δεν το είδαν να έρχεται;

Ένα είναι απόλυτα σίγουρο: τόσα χρόνια αργότερα, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να στοιχειώνεται από το φιάσκο της Wall Street του 2007-2008.

Το σπιράλ θανάτου της SVB ξεκίνησε με αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας. Στις αρχές Μαρτίου, η Moody’s ενημέρωσε την τράπεζα ότι εξέταζε μια πολυεπίπεδη υποβάθμιση που θα την ωθούσε στο χείλος του junk. Σε απάντηση, η Goldman Sachs, που προσλήφθηκε από την SVB για να τη βοηθήσει να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια, ξεκίνησε τη δράση. “Ξεφόρτωσε” τμήμα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της SVB με ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την Τετάρτη, 8 Μαρτίου, παρουσίασε σχέδιο για υπέρβαση της ζημίας με συγκέντρωση 2,25 δισ. δολ. από τη General Atlantic και άλλους επενδυτές. Δεν λειτούργησε.

Φόβος διασποράς

Ανακοινώνοντας την ανάγκη άντλησης κεφαλαίων, η SVB επιτάχυνε την ανησυχία των πελατών, με αποτέλεσμα την πίεση ρευστότητας που τελικά προκάλεσε την κατάρρευση. Θα ήταν πολύ καλύτερο να είχε ανακοινώσει ότι τα 2,25 δισ. είχαν εξασφαλιστεί.

Στη συνέχεια, ο διευθύνων σύμβουλος Becker πραγματοποίησε μια καταστροφική τηλεδιάσκεψη με VC και λίγους εταίρους. “Μείνετε ήρεμοι”, είπε. Ήταν πολύ αργά. Τραπεζίτες παρακολούθησαν, έκπληκτοι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εκρήγνυνται από αναφορές σε bank run.

Μέχρι τις 3 μ.μ. την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 9 Μαρτίου, τα νέα από τη Σάντα Κλάρα είχαν φτάσει στον Λευκό Οίκο. Υψηλού προφίλ εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών όπως η Union Square Ventures και το Founders Fund που υποστηρίζεται από τον Peter Thiel είχαν ήδη ενθαρρύνει τις εταιρείες στις οποίες έχουν επενδύσει να ρευστοποιήσουν τις καταθέσεις τους στην SVB, οι οποίες ήταν ως επί το πλείστον μη εγγυημένες (άνω του ορίου των 250.000 δολ.). Το Founders Fund είχε αποστραγγίσει τους δικούς του λογαριασμούς μέχρι το μεσημέρι. Μέχρι το τέλος της ημέρας, οι καταθέτες προσπάθησαν να αποσύρουν 42 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα μεγαλοστελέχη της Silicon Valley –πολλοί με ελευθεριακές, “πάρτε το κράτος από την πλάτη μας” απόψεις– κοίταξαν γρήγορα προς την Ουάσινγκτον. Παρακάλεσαν την κυβέρνηση να παρέμβει και να σώσει τους καταθέτες, διαφορετικά θα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο τραπεζικού ντόμινο. Το πρωί της Παρασκευής, 10 Μαρτίου, ο νέος επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Jeff Zients και η Lael Brainard, πρώην αντιπρόεδρος της Fed που μόλις είχε αναλάβει διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Μπάιντεν, πήγαν στο Οβάλ Γραφείο προκειμένου να ενημερώσουν τον πρόεδρο. Του δήλωσαν ότι υπήρχε πιθανότητα η τράπεζα να κλείσει –όπως συνέβη αργότερα εκείνη την ημέρα, πριν καν το κλείσιμο των χρηματοπιστωτικών αγορών– και ότι υπήρχε πιθανότητα μετάδοσης, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τη συζήτηση.

Όταν η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του ενημέρωσαν τον Μπάιντεν για τις διαθέσιμες επιλογές, ο πρόεδρος ήταν ανένδοτος: η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να προστατεύσει τους καταθέτες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Στελέχη και επενδυτές ας δέχονταν τη “σφαλιάρα” τους. Οι φορολογούμενοι δε θα χρεώνονταν ούτε σεντ και κάθε συμφωνία θα περιελάμβανε απόλυση της διοίκησης της SVB. Με δεδομένα τα παραπάνω, η FDIC εγγυήθηκε το σύνολο των καταθέσεων, ανεξαρτήτως ύψους.

Πολιτική

Ο Trae Stephens, εταίρος στο Founders Fund, ανέφερε ότι η εταιρεία είχε μια μακρά, εποικοδομητική σχέση με την SVB. Αυτή η γόνιμη σχέση, ωστόσο, δεν επρόκειτο να τη βοηθήσει να τιμήσει το καθήκον της να διαφυλάττει τα συμφέροντα των υποστηρικτών της και των περιορισμένους εταίρων της. Ούτε επρόκειτο να βοηθήσει όλες αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις να καταβάλουν τη μισθοδοσία τους.

“Το πιο ενοχλητικό πράγμα στη συγκεκριμένη κατάσταση ήταν στην πραγματικότητα το όνομα της τράπεζας. Έγινε αμέσως πολιτικό ζήτημα”, ανέφερε ο Stephens στις 14 Μαρτίου στο Bloomberg. Η δε ιδέα ότι η Ουάσινγκτον έσωσε venture capitals και “τεχνο-περίεργους” των startups είναι –κατά τον ίδιο– ανοησίες. “Η κυβέρνηση έκανε ό,τι χρειαζόταν για να προστατεύσει και να στηρίξει τις μικρότερες περιφερειακές τράπεζες, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω bank run. Φαίνεται ότι ενήργησε γρήγορα – και έπραξε το σωστό”.

Related posts

Ουκρανία: Εφθασαν τα πρώτα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot

admin

Disney: Καλύτερα των προσδοκιών τα προσαρμοσμένα κέρδη και τα έσοδα α’ τριμήνου

admin

Bloomberg: Η ανάκαμψη της στερλίνας αποτελεί ένα από τα λιγότερο αναμενόμενα comeback stories της χρόνιας

admin

Airbnb: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα EBITDA και τα έσοδα

admin

AT&T: Πτώση κερδοφορίας στο τρίμηνο παρά την αύξηση συνδρομητών

admin

Καταστροφή φράγματος στην Ουκρανία: Πόλεις και χωριά κάτω από το νερό – Επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων

admin

Ρωσία: Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 11,8% τον Ιανουάριο

admin

Η Κίνα προχωρά σε στρατιωτικές ασκήσεις “ολικής περικύκλωσης” της Ταϊβάν

admin

Σοϊγκού: Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε “απρόβλεπτη” κλιμάκωση

admin