Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι 10 ενεργειακές εταιρίες με τις καλύτερες επιδόσεις ESG στην Ελλάδα

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πλήθους στελεχών από τις εταιρείες ενέργειας πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση «Η σημασία των κριτηρίων ESG για τις εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα. Προκλήσεις και Ευκαιρίες» που διοργάνωσε το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας με το Κέντρο Αειφορίας (CSE) στις 6 Απριλίου.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εταιρειών για τις τάσεις και εξελίξεις στο χώρο τους στον τομέα των ESG, η προβολή της αναγκαιότητας εφαρμογής κριτηρίων ESG για λόγους διαφάνειας, βιωσιμότητας και χρηματοδότησης καθώς και η παρουσίαση παραδειγμάτων και καλών πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βάσει πρόσφατων ερευνών που έχει πραγματοποιήσει το Κέντρο Αειφορίας (CSE) στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ειδικούς χαιρετισμούς απεύθυναν στην εκδήλωση η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου και ο κ. Δημήτρης Κονταξής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης στην Ελλάδα (ΣΕΠΑΝ). Ανώτατα στελέχη από την αγορά έπειτα παρουσίασαν την οπτική και τις ενέργειές τους στον τομέα αυτό, όπως ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ, ο κ. Αντώνης Μουντούρης, Επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου από Ελληνικά Πετρέλαια και η κα. Χρύσα Γιαννοπούλου, Sustainability Expert στην ENEL.

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο Καθηγητής κ. Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας «Τα ESG μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε μια βαθύτερη κατανόηση των ευκαιριών και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές Ενεργειακές Αγορές και προωθούν την ενεργειακή μετάβαση ως στόχο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση θεμάτων τόσο κοινωνικών όσο και εταιρικής διακυβέρνησης».

Όπως σχολίασε ο Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, «Ο κλάδος της ενέργειας έχει να ωφεληθεί σημαντικά από την άνοδο των ESG, όχι μόνο στα μάτια των επενδυτών και τραπεζών αλλά και από την άνοδο της ζήτησης ενέργειας χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων, στο πλαίσιο της μετάβασης  της χώρας μας σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η λίστα των 10 εταιριών ενέργειας στην Ελλάδα με τις καλύτερες  ESG επιδόσεις.

Στις μεγάλες εταιρείες ανά αλφαβητική σειρά (>250 εργαζόμενους):

 1. DEI
 2. ELPE
 3. MOTOR OIL
 4. MYTILINAIOS GROUP
 5. TERNA ENERGY
 6. VOLTON*

 Στις μικρομεσαίες εταιρείες ανά αλφαβητική σειρά (

 1. DEPA
 2. ENEL*
 3. VOLTERRA *
 4. WE ENERGY*

Οι εταιρείες προέκυψαν από έρευνα που υλοποίησε το Κέντρο Αειφορίας (CSE) βάσει ανάλυσης πέντε αντικειμενικών κριτηρίων. Τα κριτήρια αξιολόγησης ήταν τα παρακάτω:

 • Ύπαρξη δημοσιευμένων μετρήσεων και δεικτών για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
 • Διαθέσιμα ratings στο CDP/ Βαθμός αξιολόγησης
 • Ύπαρξη δημοσιοποιημένης στρατηγικής και στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
 • Τακτική δημοσιοποίηση Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και χρήση προτύπων ESG
 • Παροχή και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό τους ισοζύγιο

*Mε αστερίσκο αναφέρονται εταιρείες που πληρούν κάποια από τα παραπάνω κριτήρια.

Related posts

Σταϊκούρας: Κάτω του μέσου όρου η ύφεση στην Ελλάδα

banksnews

Ανδρομέδα: Στις 3 Μαίου η ΓΣ για τη διανομή μερίσματος

banksnews

Δωρεάν στέγαση για επαγγελματίες υγείας από τους ιδιοκτήτες Airbnb στην Ελλάδα

banksnews

Με 1.000 πτήσεις ανά εβδομάδα από 15 Ιουλίου η Aegean

banksnews

Δέσμευση Energean για μηδενικούς ρύπους ως το 2050

banksnews

Autohellas: Σε ιστορικά υψηλά τα κέρδη το 2021, πρόταση για διπλάσιο μέρισμα

banksnews

Interamerican: 113 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις-πληρωμές το 1° εξάμηνο

banksnews

Με αυτόματο απινιδωτή εξοπλίζεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης

banksnews

Νέες επενδύσεις έως το 2022 από την Agrino

banksnews