Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι τρεις πυλώνες ανάπτυξης της NOVA, τα πρωταθλήματα και η… πειρατεία

Σε φάση αναδιάρθρωσης και μετασχηματισμού βρίσκεται η Forthnet που μετονομάζεται πλέον σε Nova και αλλάζει σελίδα με στόχο νέες εξαγορές και συνεργασίες στηρίζοντας την καινοτομία και δηλώνοντας έτοιμη για την διεκδίκηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η United Group διαβλέπει σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Wind, για την εξαγορά της οποίας ενδιαφέρεται ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάτι να ανακοινωθεί στην κατεύθυνση αυτή.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, η Victoriya Boklag, διευθύνουσα σύμβουλος της United Group, δήλωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη Wind Ελλάς, καθώς μια τέτοια εξαγορά θα ανοίξει το δρόμο στην Nova στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας όπου δεν έχει πρόσβαση.

Η Nova έχει λάβει άδεια προκειμένου να λειτουργήσει ως εικονικός πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (MVNO) χρησιμοποιώντας το δίκτυο άλλου παρόχου. Όμως, όπως υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, οι τιμές χονδρικής στη σχετική συμφωνία – με τη Vodafone Ελλάδος – είναι τέτοιες που δεν οδηγούν σε λειτουργικό επιχειρηματικό μοντέλο και έτσι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για νέες τιμές.

Είσοδο στην σταθερή τηλεφωνία

Παράλληλα η Nova έχει ξεκινήσει διάλογο και με την ΔΕΗ η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα τοποθετήσει τις οπτικές ίνες στο δίκτυο της και θα λειτουργήσει ως διαχειριστής υποδομών, τις οποίες θα εκμισθώνει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους βάσει ενός τιμολογίου χονδρικής.

Όπως αποκάλυψε η διευθύνουσα σύμβουλος της United Group στην Ελλάδα δεν είναι κάτοχοι δικτύων όπως γίνεται σχεδόν στο σύνολο των χωρών που έχουν επενδύσει και θα παρακολουθούν την αγορά για να αποφασίσουν αν θα επενδύσουν σε δίκτυο ή αν θα υπάρχει επάρκεια οπότε και θα αρκεστούν σε λύσεις όπως αυτή τη ΔΕH.

Το πλεονέκτημα της ΔΕΗ ουσιαστικά συνδέεται με τη γρήγορη και χαμηλότερου κόστους ανάπτυξη υποδομών οπτικών ινών, καθώς η διαδικασία εγκατάστασής τους σε εναέριο δίκτυο, και μάλιστα έτοιμο, είναι πολύ πιο απλή σε σχέση με την τοποθέτησή τους σε υπόγειο δίκτυο.

Γενικότερα για τις επενδύσεις σε υποδομές, ο κ. Γεωργιόπουλος υποστήριξε ότι ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε «ανοικτά» δίκτυα επόμενης γενιάς ενώ η κ. Boklag αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε αρκετές συζητήσεις και αναζήτηση επιλογών.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Τόσο η κ. Boklag όσο και ο κ. Γεωργιόπουλος εξέφρασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης τονίζοντας ότι έχουν την τεχνογνωσία για να προχωρήσουν στην διεκδίκηση τέτοιων έργων τους λόγω του Συζευξης 1.

Στελέχη της εταιρείας μιλώντας αργότερα στο - .grανέφεραν ότι ήδη στην εταιρεία υπάρχει και λειτουργεί εδώ και χρόνια τμήμα για την διεκδίκηση δημοσίων έργων που θα ολοκληρώσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Η Ψηφιακή Βίβλος και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Nova η οποία έχει ενισχύσει και θα συνεχίζει να ενισχύει την ομάδα της για να διεκδικήσει αυτά τα έργα.

Το αθλητικό περιεχόμενο

Η διοίκηση της UG αλλά και της Nova τόνισαν ότι η εταιρεία πραγματοποιεί επενδύσεις για την κατασκευή νέων υποδομών, την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και συστημάτων πληροφορικής, την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τον ανασχεδιασμό του brand Nova και την αναβάθμιση των σημείων επαφής με τους πελάτες.

Ξεκαθάρισαν ότι προτεραιότητά τους είναι το περιεχόμενο τονίζοντας ότι ήδη απέκτησε σημαντικό διεθνές αθλητικό περιεχόμενο (La Liga, Bundesliga κ.ά). Η κα Boklag ερωτώμενη για το θέμα των δικαιωμάτων της Super League είπε μάλιστα ότι η επένδυση που έγινε πέρσι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δεν έφερε αλλαγή στην συνδρομητική βάση της Nova, όπως ανέμεναν.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο, αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει περαιτέρω επένδυση και για τοπικό περιεχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά και το πλάνο δημιουργίας νέας εταιρείας όπου θα ενταχθεί ο τομέας της παραγωγής και διαχείρισης περιεχομένου της Nova.

Η πειρατεία

Σε 400.000 ανέβασε τις παράνομες συνδέσεις η UG στην χώρα μας δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην πειρατεία και τονίζοντας ότι απαιτείται συνεργασία με τις άλλες εταιρείες, αλλά και το κράτος για να αντιμετωπιστεί.

Αν και λίγους μήνες πριν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ είχε κάνει λόγο για περίπου 200 χιλιάδες παράνομες συνδέσεις, η κ. Boklag διευκρίνισε ότι , σύμφωνα με μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Nova από συμβουλευτική εταιρεία, οι παράνομες συνδέσεις ξεπερνούν τις 400 χιλιάδες.

Μάλιστα είπε ότι πλέον η πειρατεία στην ΕΕ αντιμετωπίζεται ως αδίκημα και επιφέρει σημαντικές κυρώσεις κάτι που αναμένεται να αλλάξει αυτή την εικόνα που υπάρχει σήμερα στην χώρα μας. «Αν αντιμετωπιστεί η πειρατεία τα έσοδα που θα προκύψουν θα επενδυθούν σε νέο πλούσιο περιεχόμενο» είπε η διευθύνουσα σύμβουλος της UG.

Οι συνεργασίες

Εως το τέλος του 2021 αναμένεται να αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί η συνεργασία με Vodafone και Wind στις οποίες η Nova διαθέτει τα κανάλια Novasports.

Η κ. Boklag ανέφερε ότι υπάρχουν συζητήσεις για την ανανέωση της συμφωνίας, αλλά σημείωσε ότι Vodafone και Wind περίμεναν μείωση των τιμών. Ωστόσο άτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό από τη United Group, η οποία έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στον τομέα του αθλητικού περιεχομένου.

Οι τρεις πυλώνες

Ο μετασχηματισμός σηματοδοτείται από την αλλαγή ονόματος από Forthnet σε Nova και το σχέδιο της UG εξελίσσεται σε τρεις πυλώνες:

  • Πρώτον, στην επέκταση στις τηλεπικοινωνίες,
  • Δεύτερον στην παραγωγή περιεχομένου για μέσα ενημέρωσης και ταινιοθήκης του ίδιου ομίλου και στην ενίσχυση της παρουσίας στο χονδρικό εμπόριο δημιουργώντας υποδομές ώστε η χώρα μας να αποτελεί τη «γέφυρα» μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε δημιουργείται και δίκτυο οπτικής ίνας και τα κεντρικά γραφεία αυτής της ενέργειας της United Group εδράζονται στη χώρα μας, με την Victoriya Boklag να αναφέρει πως «η χώρα έχει μοναδικό ταλέντο και με επενδύσεις που θα γίνουν εξελίσσεται σε ένα hub και διαμετακομιστικό κέντρο».
  • Τρίτον στην πλατφόρμα ecommerce που διαθέτει ο όμιλος και λανσαρίστηκε ήδη στη Σερβία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα φτάσει στη χώρα μας.

Related posts

Creta Farms: Τα επόμενα στάδια της συμφωνίας εξυγίανσης

banksnews

Prodea ΑΕΕΑΠ: Που θα κριθεί το μέγεθος της ΑΜΚ

banksnews

Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: Τεστ στην εφαρμογή των μέτρων στήριξης

banksnews

Ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης δανείων της Vivartia από την Εθνική

banksnews

Σε ποιους υπόσχεται έκπτωση €100 η ΔΕΗ

banksnews

Profile: Πρόσφατες διακρίσεις από διεθνείς εκδόσεις και αναλυτές

banksnews

Το public cloud της IBM υιοθετεί η Aegean

banksnews

Συνεργασία IBM υπ. Ψηφιακής Πολιτικής για την τεχνητή νοημοσύνη

banksnews

Εκτίναξη τζίρου και κερδών για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

banksnews