Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέες προθεσμίες για την υποχρεωτική διασύνδεση των Ταμειακών Μηχανών με τα POS

Νέες προθεσμίες ορίζει η

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ΑΑΔΕ

για την αναβάθμιση των υφιστάμενων Ταμειακών Μηχανών, των λεγόμενων “Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών” για τη διασύνδεση με τα

POS

. Στόχος είναι εντός 2023 όλες οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με

σύγχρονους ΦΗΜ

, οι οποίοι θα είναι κατάλληλοι για τις συναλλαγές λιανικής που θα πραγματοποιούν, με δυνατότητα διασύνδεσης με POS για πληρωμή

με κάρτα.

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι τεχνικές απαιτήσεις και οι προθεσμίες αναβάθμισης για τις περίπου 300.000 εν λειτουργία Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (ΦΤΜ) και ΑΔΗΜΕ (Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας).

Για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 100.000€, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της αναβάθμισης ορίζεται η 30.06.2023, ενώ για τις επιχειρήσεις που ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις 100.000€, ορίζεται η 31.07.2023.

Διευκρινίζεται ότι οι υφιστάμενοι φορολογικοί μηχανισμοί (ΕΑΦΔΣΣ) δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα αναβάθμιση, καθότι έχουν ήδη εκδοθεί προδιαγραφές για κατασκευή νέου τύπου μηχανισμών (ΦΗΜΑΣ). Η ΑΑΔΕ είναι σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς για να καθορισθεί το πλάνο μετάβασης στους νέου τύπου μηχανισμούς το συντομότερο δυνατόν.

Όπως έχει διαπιστωθεί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει εντοπίσει επαγγελματίες να δίνουν στον πελάτη αποδείξεις μόνο από το POS, χωρίς την αντίστοιχη απόδειξη από την ταμειακή μηχανή ή να μην διαβιβάσουν τα στοιχεία όπως έχουν υποχρέωση στην ΑΑΔΕ. Εφεξής, όποιος εντοπίζεται να κλέβει ΦΠΑ και να φορτώνει τους δικούς του φόρους εισοδήματος στους υπόλοιπους φορολογούμενος μέσω αυτής της οδού θα έρχεται αντιμέτωπος με πρόστιμο από 1.000 έως και 50.000 ευρώ για κάθε χρόνο επίδοσης στο συγκεκριμένο σπορ φοροδιαφυγής. Σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα POS διασυνδέονται υποχρεωτικά και παρέχουν στην ΑΑΔΕ τις καθοριζόμενες πληροφορίες συναλλαγών που εκτελούνται μέσω αυτών, είτε μέσω διασύνδεσης τους με Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς (Φ.Η.Μ.), είτε απευθείας με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, οι υφιστάμενες εν λειτουργία ΦΤΜ και ΑΔΗΜΕ θα μπορούν να διασυνδέονται με τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT/POS), προκειμένου να μεταδίδουν σε αυτό το ποσό πληρωμής με κάρτα και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η έκδοση της σχετικής απόδειξης.

Ειδήσεις σήμερα: Χωρίς ταξί σήμερα η Αθήνα λόγω 24ωρης απεργία του ΣΑΤΑ

Ανεβαίνει σήμερα η θερμοκρασία – Πότε αλλάζει το σκηνικό του καιρούΟ Μπάιντεν εκφράζει την «αλληλεγγύη» του στους Ουιγούρους της Κίνας

Related posts

To ελληνικό Tesla κατασκευάστηκε πριν την ώρα του σε… λάθος χώρα

admin

Σεισμός στη Σάμο: Αναστέλλονται οι νομικές ενέργειες για οφειλές επιχειρήσεων και κατοίκων του νησιού

admin

Φυσικό αέριο: Σε ιστορικό υψηλό οι τιμές στην Ευρώπη – 20% πάνω μέσα σε μία ημέρα!

admin

Αναπτυξιακός νόμος: Υπεγράφη η προκήρυξη για το «Επιχειρηματικότητα 360°»

admin

Δωρεάν ψηφιακές υπογραφές για λογιστές, ποια θα είναι η διαδικασία

admin

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για 540 θέσεις εργασιακών συμβούλων με σύμβαση ορισμένου χρόνου

admin

Σταϊκούρας: «Δημοσιονομική ευελιξία το 2021 και πιθανώς το 2022»

admin

JP Morgan: Κερδισμένες οι ελληνικές τράπεζες από τα αυξημένα επιτόκια της ΕΚΤ

admin

Fuel Pass 2: Άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων – Τι προβλέπει η σχετική απόφαση

admin