Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι “κρυφές” παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας κρατούν τη λίρα στο 13,5

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τις νομισματικές παρεμβάσεις της τον Ιανουάριο, αλλά παρόλα αυτά ξόδεψε έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια την περασμένη εβδομάδα για να διατηρήσει σταθερή τη λίρα μετά την ακραία αστάθεια του περασμένου μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τραπεζιτών και οικονομολόγων, που μίλησαν στο Reuters.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τράπεζα πούλησε σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα τον Δεκέμβριο για να στηρίξει το νόμισμα καθώς το έριξε από το 18,4 στο 10,25 έναντι του δολαρίου, διαταράσσοντας την οικονομία και εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό στα ύψη.

Αυτόν τον μήνα, η λίρα έχει εγκατασταθεί σε ένα στενό εύρος γύρω στο 13,5 που αρκετοί τραπεζίτες περιέγραψαν ως διαχειριζόμενη συναλλαγματική ισοτιμία ή “βρώμικη διακύμανση”, αφού η κυβέρνηση έκανε πολλά βήματα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού και των επίσημων αποθεματικών.

Τέσσερις τραπεζίτες είπαν στο Reuters ότι τα μέτρα ενίσχυσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, παρόλο που τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η τράπεζα συνέχισε να πουλάει δολάρια, αν και σε μικρότερη κλίμακα από ό,τι τον Δεκέμβριο, όταν ήταν πιο εύκολο.

Τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας ήταν 600 έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια λιγότερο από ό,τι θα αναμενόταν μετά την αγορά δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τριών τραπεζιτών. Αυτό υποδηλώνει ότι οι παρεμβάσεις πώλησης δολαρίων ανήλθαν συνολικά σε 600 εκατομμύρια δολάρια έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια, είπαν, επικαλούμενοι στοιχεία ισολογισμού και αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας, καθώς και επίσημες καταθέσεις δανειστών.

“Η κεντρική τράπεζα όχι μόνο αγοράζει κάποιο ξένο νόμισμα που έρχεται στην αγορά, αλλά και οι πωλήσεις των αποθεματικών της είναι συνεχείς, (με αποτέλεσμα) ένα καθεστώς συναλλάγματος που κατευθύνεται από το κράτος”, δήλωσε ανώτερος τραπεζίτης που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Η κεντρική τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα παρέμβαση στην αγορά από τα μέσα Δεκεμβρίου. Αρνήθηκε να σχολιάσει τυχόν πρόσφατες παρεμβάσεις και τους υπολογισμούς των τραπεζιτών.

Υποτιμώντας τη νοημοσύνη απάντων ο διοικητής της Τράπεζας Σαχάπ Καβτζίογλου, επανέλαβε ότι δεν έγιναν παρεμβάσεις στις 20 Δεκεμβρίου, όταν η λίρα σημείωσε το μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι όλων των εποχών. Είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η πτώση των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων στα 7,55 δισεκατομμύρια δολάρια στα μέσα Ιανουαρίου, χαμηλό 20 ετών, οφείλεται στην αστάθεια της αγοράς και στη ζήτηση από κρατικούς θεσμούς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι είπε ότι οι κρατικές οντότητες έχουν καθήκον να παρέμβουν για να σταθεροποιήσουν το νόμισμα όπως απαιτείται.

Η ικανότητα της Τουρκίας να συνεχίσει να παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος εξαρτάται από την ικανότητά της να εισάγει σκληρά νομίσματα μέσω εξαγωγών, τουρισμού, ανταλλαγών και άλλων μέσων, λένε οικονομολόγοι και τραπεζίτες. Μία τέτοια συμφωνία είναι και αυτή της ανταλλαγής συναλλάγματος που συνήφθη πρόσφατα με το Κατάρ.

Πέτρος Κράνιας

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Σε νέα φάση το “φλερτ” της Τουρκίας προς την Αίγυπτο: Ο Ερντογάν διορίζει πρέσβη μετά από 9 χρόνια

banksnews

Τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο – Νέα ισραηλινά πυρά ως αντίποινα

banksnews

Μ. Σχοινάς: Σε μικτό τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ προσφύγων και αθλητών των Special Olympics EU, για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

banksnews

Η Λευκορωσία λέει πως διαθέτει τους πόρους για την πληρωμή ευρωομολόγων αλλά δεν μπορεί λόγω κυρώσεων

banksnews

Ο Νίκολας Μπερνς νέος πρεσβευτής της Ουάσινγκτον στο Πεκίνο

banksnews

RT: Χαριστική βολή στην ελευθερία του Τύπου οι κυρώσεις της Βρετανίας στα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ

banksnews

Μπ. Τζόνσον: Το Brexit δείχνει ότι οι Βρετανοί αγαπούν την ελευθερία με τον ίδιο τρόπο που οι Ουκρανοί πολεμούν την εισβολή της Ρωσίας

banksnews

Η Κίνα προχωρά σε περικοπές 30% στις επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα το 2022

banksnews

Γαλλία: Η πυρκαγιά στην οροσειρά Σεβέν περιορίστηκε, νέες εστίες στον νότο

banksnews