Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κουκούλες που έκρυβαν την 30άρα, το πράσινο παρεάκι και ο Δήμος Αθηναίων, το παζάρι των Επιτροπών, ο Μαθιός και οι Μαρινόπουλοι

Μερικά χρόνια μετά αποκαλύπτεται τώρα ότι αυτά τα καλά παιδιά που λέγανε τις χοντράδες που υιοθέτησε ο Μίμης και η παρέα του ΣΥΡΙΖΑ αρπάξανε από 3-4 εκατ. ο καθένας και μάλιστα νομίμως και φορολογημένα στη πηγή, δηλαδή το Αμερικανικό Δημόσιο! Και έτσι τώρα έγινε σαφές ποιο ήταν το κίνητρο να φορέσουν αυτά τα τυπάκια μια κουκούλα και να αρχίσουν να λένε τέτοιες χοντράδες και μάλιστα για ανθρώπους που αν μη τι άλλο δεν ήταν και τίποτα τυχαίοι για να τους αφήσουν ήσυχους. Να ξεκαθαρίσουμε ότι σ’ αυτό το θέμα είμαστε φουλ με τον Σαμαρά, τον Λοβέρδο και όποιον άλλο θελήσει να τους ξεκουκουλώσει γιατί ίσως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σκευωρίες – αλητείες της Μεταπολίτευσης.


Συνάντηση πριν την Κύπρο

-Πάμε τώρα στα τρέχοντα. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα έχουν σήμερα την ευκαιρία να τα ξαναπούν στο ΝΑΤΟ, αν και δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα επί της ουσίας να συζητηθούν με δεδομένη την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα μετά το Πάσχα. Παράταση των ήρεμων νερών και πάμε παρακάτω μέχρι τον επόμενο κάβο. Το timing, όμως, είναι κρίσιμο. Σε δέκα μέρες από τώρα, ανήμερα της 50ης επετείου του Αττίλα, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συμπέσουν στην Κύπρο. Ο Ερντογάν πηγαίνει κατά πάγια πρακτική στην κιτς παρέλαση που κάνουν στα Κατεχόμενα και ο Μητσοτάκης θα πάει για πρώτη φορά στην αντικατοχική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.


Η άδεια του Μπελέρη

-Ενόψει της ορκωμοσίας των νέων ευρωβουλευτών την επόμενη εβδομάδα, ο Φρέντι Μπελέρης κατέθεσε αίτημα πενθήμερης άδειας από τις φυλακές του Φιέρι για την επόμενη εβδομάδα, ώστε να δώσει το παρών στο Στρασβούργο και βεβαίως στην ψηφοφορία για την πρόεδρο της Κομισιόν. Το αίτημά του πρέπει να εγκριθεί ή μη ως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Σημειωτέον, ο Ράμα είναι με τον Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον για το ΝΑΤΟ, αλλά οι σχέσεις των δύο παραμένουν στην «κατάψυξη».


Το παζάρι των Βρυξελλών για τις Επιτροπές

-Μιας και έπιασα τις Βρυξέλλες, πάντως, εκεί εξελίσσεται ένα κανονικότατο παζάρι και για τις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην μοιρασιά έχουν μπει και οι Πατριώτες για την Ευρώπη της Λεπέν και του Όρμπαν, το ECR της Μελόνι, αλλά και οι Πράσινοι, τους οποίους σημειωτέον η VDL προσπαθεί να «κορτάρει», προκειμένου να την ψηφίσουν και να είναι άνετη στο σενάριο τυχόν «διαρροών» από το στρατόπεδο του ΕΛΚ. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ το ΕΛΚ φέρεται να «παίρνει» 7 επιτροπές, μεταξύ των οποίων και τη LIBE, την επιτροπή που είχε στο στόχαστρό της την Ελλάδα για τα θέματα του κράτους δικαίου. Βεβαίως, από τα χέρια του θα φύγει η Επιτροπή Γεωργίας, αν και η χώρα μας θα «καλόβλεπε» το σχετικό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν.


Μετά την Αυγή, απολύσεις στο Κόκκινο


-Πριν από πολλούς μήνες σας είχα πει ότι ο πρόεδρος Στέφανος θα κλείσει το ημερήσιο φύλλο της Αυγής. Πλέον, καλείται να περιστείλει δραματικά τα λειτουργικά έξοδα των κομματικών ΜΜΕ. Έτσι αρχίζει να «αγγίζει» το κομματικό ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο 105,5», το οποίο σχεδιάζει να μεταβάλλει σε μικτό -μισό ενημερωτικό και μισό μουσικό. Στην πραγματικότητα, ο Κασσελάκης σκέφτεται να το κάνει μουσικό από το μεσημέρι και μετά, σε μια προσπάθεια να «γλιτώσει» τις συμβάσεις όσων ήταν στη μεσημεριανή και απογευματινή ζώνη, ενώ δεν αποκλείεται κάποια ανακατάταξη προσωπικού. Βεβαίως, οι αλλαγές που θα γίνουν πρέπει να είναι συμβατές και με την άδεια του ραδιοφώνου που είναι ενημερωτικού χαρακτήρα. Αλλά μεταξύ μας δεν… χαλάει να παίζει και λίγο μουσικούλα το ραδιόφωνο, από την παπάτζα που ακούγεται κάθε μέρα…


Δήμος Αθηναίων – Και ένα κουίζ…

-Τώρα για το κυκλωματάκι (όχι ακριβώς κυκλωματάκι) στο Δήμο της Αθήνας που βγάζανε μεροκάματο γερό από τα μαγαζιά της πόλης τα διαβάζετε, για να είμαι ειλικρινής και λίγα μού φαίνονται, γιατί ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι τι συμβαίνει με τους ελεγκτές της Περιφέρειας και των Δήμων στις μεγάλες πόλεις ειδικά. Δεν θέλω να είμαι… κακεντρεχής πιστεύω ότι λαμόγια υπάρχουν σε όλα τα κόμματα, αλλά να, μού έκανε εντύπωση ένας διάλογος από αυτούς που δημοσιεύτηκαν: Κατηγορούμενη 1: «Αυτός είναι και μ…. προσπαθεί να το παίξει. Ε, αυτός έχει σαν μηχανικό αυτόν που είχε αναλάβει το Νίκο που ξέρει ο Αργύρης που είναι στο ΠΑΣΟΚ, που σου ‘χω πει. Δεν θυμάμαι το επίθετο μπράβο!». Ο «αυτός» που είναι και κατηγορούμενος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ παρακαλώ, δηλαδή στελεχάρα. Ο Νίκος ποιος είναι;


Attica bank


-Σύμφωνα με το ΤΧΣ ολοκληρώθηκε χθες και ως προς το τυπικό κομμάτι της, η συμφωνία μετόχων για την αύξηση κεφαλαίου της Attica bank και τη συγχώνευση με την Παγκρήτια που θα ακολουθήσει. Απομένει τώρα η συνεδρίαση του ΔΣ που θα γίνει σήμερα ή αύριο το αργότερο. Η συμφωνία εκτός από την αποτίμηση έχει το fairness opinion των συμβούλων του Ταμείου, δηλαδή των Rothschild και Morgan Stanley.


Η δημόσια πρόταση για Entersoft συγκέντρωσε το 99% των μετοχών


-Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία χθες το απόγευμα η υποχρεωτική δημόσια πρόταση του Οlympia Group του Πάνου Γερμανού για την εταιρεία πληροφορικής Entersoft. Σύμφωνα με πληροφορίες η δημόσια πρόταση συγκέντρωσε πάνω από 99%, οπότε η Entersoft τις επόμενες ημέρες κουνάει μαντήλι στο Χρηματιστήριο.


Η Epsilon Net και ο γρίφος των συναλλαγών πάνω από τα 12 ευρώ


-Την ίδια στιγμή στην Epsilon Net που επίσης τρέχει δημόσια πρόταση, το fund General Atlantic μαζί με την Εθνική Τράπεζα και τον Γ. Μίχο (βασικό μέτοχο της εταιρείας) που δρουν συντονισμένα και ελέγχουν περί το 81,3% της εταιρείας, προσφέρουν 12 ευρώ/μετοχή. Ωστόσο σχεδόν καθημερινά γίνονται πράξεις πάνω από αυτά τα επίπεδα, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα για τις προθέσεις των αγοραστών, που προφανώς δεν είναι οι υποβάλλοντες την πρόταση. Κομβικό για να αποκτήσουν μέσω της δημόσιας πρότασης τουλάχιστον το 90%, ώστε στη συνέχεια να εκκινήσουν τη σχετική διαδικασία για το delisting της εταιρείας από το Χ.Α. είναι τι θα αποφασίσει να πράξει το fund Barca που φιγουράρει στο μετοχολόγιο της Epsilon Net με ποσοστό λίγο πάνω από το 6%. Να σημειωθεί ότι η δημόσια πρόταση λήγει 2/8 και στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή έκλεισε στα 12,04 ευρώ με συναλλαγές 461. 761 τεμάχια.


Ο Σάμι Φάις βλέπει Χρηματιστήριο


-Στην αντίθετη κατεύθυνση με Entersoft και Epsilon Net κινείται ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις, ο οποίος μετά από τις περιπέτειες της πρώτης χρηματιστηριακής νιότης του που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη, εξετάζει να εισάγει τις μετοχές του ομίλου του στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο. Για το σκοπό αυτό συνεργάζεται συμφωνα με πληροφορίες ήδη με την Alpha Bank αλλά και τη Euroxx. Οι δραστηριότητες του ομίλου έχουν απλωθεί τα τελευταία χρόνια από τον ευρύτερο χώρο της μόδας, την υπόδηση, το real estate αλλά και στα καλλυντικά με την πολύ δυναμική ΚΙΚΟ Milano. Η ιταλική αλυσίδα με τα 1.100 καταστήματα σε 66 χώρες ιδρύθηκε από την Percassi, η οποία έχει πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών της στην επενδυτική εταιρεία L Catterton που υποστηρίζεται από την Louis Vuitton. Στην Ελλάδα (αλλά και για Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία) το master franchise έχει η εταιρεία SLF East Europe του ομίλου Φάις, η οποία τα τελευταία 4 χρόνια έχει διευρύνει την παρουσία του με 25 καταστήματα και τζίρο της τάξης των 10 εκατ. ευρώ φέτος.


Η ξεχωριστή αναβάθμιση της Εθνικής από τη Moody’s


-Ένα σημαντικό σημείο, που αντανακλά τις εξαιρετικές επιδόσεις της τράπεζας τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις πολύ καλές προοπτικές της, συνοδεύει την αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας από τη Moody’s. Ο παραδοσιακά αυστηρός οίκος αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων μη καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής σε «Baa2» από «Ba1». Αυτό σημαίνει, ότι η ιστορική ελληνική τράπεζα εδραιώνεται πλέον πιο «βαθιά» στην επενδυτική βαθμίδα, με απόσταση ασφαλείας από το κατώφλι. Γι’ αυτό η συγκεκριμένη αναβάθμιση συζητήθηκε αρκετά το πρωί της Τρίτης στην αγορά.


Τα ασημικά της Μαθιός και ο αγοραστής


-Στην πώληση ακινήτου 2,2 στρεμμάτων που κατείχε στον Ασπρόπυργο προχώρησε η Μαθιός Πυρίμαχα. Η πώληση που ανακοινώθηκε προ μηνός απασχόλησε τους μετόχους στην πρόσφατη γενική συνέλευση και υπήρξαν μομφές πως λόγω των αρνητικών οικονομικών επιδόσεων που κατέγραψε πέρυσι η εισηγμένη, πουλήθηκε σε τιμές χαμηλότερες των εμπορικών στην περιοχή. Η εταιρεία γνωστοποίησε πως η πώληση έγινε έναντι 400 χιλιάδων ευρώ και η διοίκηση εξήγησε πως η τιμή είναι ικανοποιητική, δεδομένου ότι το σημείο που βρίσκεται το ακίνητο ήταν «αφιλόξενο» εμπορικά, κοινώς βρίσκεται πλησίον οδικού άξονα αλλά χωρίς άμεση πρόσβαση και στο ρεύμα προς Αθήνα, άρα εκ των πραγμάτων έχει χαμηλότερη τιμή από αυτά που βρίσκονται στην πάνω μεριά του Ασπροπύργου και αξιοποιούνται για κέντρα διανομής. Η εταιρεία βέβαια γνωστοποίησε την πώληση, αλλά όχι τον αγοραστή. Στη Γ.Σ. έγινε γνωστό πως πρόκειται για την εταιρεία EFIGA ΙΝVESTMENTS, στο ΔΣ της οποίας μετέχουν ο Αλ. Κατσιώτης και ο Ν. Δρακόπουλος, γνωστοί επιχειρηματίες και επί σειρά ετών μέτοχοι και διοικούντες της ΕΛΓΕΚΑ.


Aλλαγές στη Lavipharm, ανέλαβε ο Τηλέμαχος Λαβίδας


-Ενδεχομένως να μην το θυμούνται πολλοί, αλλά η θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Lavipharm παρέμενε κενή εδώ και μια τριετία, από όταν έφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Λαβίδας. Χθες, στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας έγινε γνωστό πως στο πλαίσιο του νέου μετασχηματισμού της εισηγμένης (που θα στηρίξει τον στόχο για διπλασιασμό των πωλήσεων της εταιρείας σε διάστημα 5ετίας), καθήκοντα CEO αναλαμβάνει ο Τηλέμαχος Λαβίδας. Παράλληλα, ως αναπληρωτής CEO τοποθετείται ο Παναγιώτης Γιαννουλέας, από τα πλέον έμπειρα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, ο οποίος μαζί με τον CFO Βασίλη Μπαλούμη και άλλα στελέχη και μέλη της διοίκησης έφεραν εις πέραν το turnaround της Lavipharm. Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία την τελευταία 5ετία πέτυχε αύξηση του μεριδίου της κατά 55% και στοχεύει σε περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της αναζητώντας ευκαιρίες για νέες εξαγορές φαρμάκων. Η διοίκηση επανέλαβε τη δέσμευση για διανομή ικανοποιητικού, όπως είπε, μερίσματος για την χρήση του 2024, για πρώτη φορά έπειτα από το 2007.


Ο… γλυκός καφές των Μαρινόπουλων – 10ετής σύμβαση με την Starbucks


-Ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν. Ακόμη κι όταν έχουν προηγηθεί «παθήματα» που… δεν έγιναν «μαθήματα». Έτσι η «Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ» η οποία διαχειρίζεται το εν Ελλάδι δίκτυο της γνωστής αλυσίδας Starbucks, έβγαλε οικονομικά αποτελέσματα για τη… χρήση του 2022, έστω κι αν έχουμε πλέον εισέλθει στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Όπως και να έχει, η εταιρεία δείχνει να τα πηγαίνει καλύτερα, καθώς ο καθαρός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 38,8%, στα 20,3 εκατ. ευρώ έναντι 14,62 εκατ. ευρώ το 2021. Αντίστοιχα, τα EBITDA βελτιώθηκαν στα 4,72 εκατ. ευρώ έναντι 2,93 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, κατά το πρώτο 7μηνο του 2023 οι πωλήσεις κινήθηκαν περαιτέρω ανοδικά, ανακάμπτοντας πλήρως σε σχέση με την δυσμενή εποχή της πανδημίας, κάτι που κυρίως αποδίδεται στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Στα ευχάριστα περιλαμβάνεται και η παράταση της συμφωνίας με τον αμερικανικό μητρικό όμιλο καθώς στις 30 Ιουνίου 2023 υπογράφτηκε νέα 10ετής σύμβαση (franchising agreement) με την Starbucks, δίνοντας συνέχεια στη συνεργασία με την οικογένεια Μαρινόπουλου που ξεκίνησε το 2002. Από εκεί και πέρα, όμως, αρχίζουν τα… δύσκολα. Γιατί ανέβηκε μεν ο τζίρος, αλλά αυξήθηκε και ο δανεισμός κατά 1,56 εκατ. ευρώ (λόγω κεφαλαιοποίησης μη εξυπηρετούμενων τόκων), φτάνοντας συνολικά στα 27,7 εκατ. ευρώ. Όπως ευθαρσώς μάλιστα σημειώνεται, η εταιρεία κατά τη χρήση του 2022 αλλά μέχρι και τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων (τον Οκτώβριο του 2023) «δεν εξυπηρετεί τους όρους των υφιστάμενων δανείων σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις». Περαιτέρω προστίθεται πως «ωστόσο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί ικανοποιητική συνεργασία με τις τρεις πιστώτριες τράπεζες για πλάνο αναδιοργάνωσης για το σύνολο των δανείων της εταιρείας σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να δοθεί παράταση τόσο στην αποπληρωμή, όσο και μείωση του περιθωρίου». Δεν διακρίνω, πάντως και κάποιο… ιδιαίτερο άγχος να βρεθεί λύση. Ακόμη, μπορεί ο τζίρος να έφτασε τα 20 εκατ., αλλά το τελικό αποτέλεσμα παραμένει στο «κόκκινο» με ζημίες 483.273 ευρώ, έναντι ζημιών 1,97 εκατ. ευρώ το 2021. Επιπλέον, εξακολουθεί η αρνητική καθαρή θέση καθώς το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού υπολείπεται του συνόλου των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 38,52 εκατ. ευρώ. Με βάση όλα αυτά ο ορκωτός χτυπάει «καμπανάκι» περί «ουσιώδους αβεβαιότητας». Η διοίκηση, -δηλαδή τα μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου-, από την πλευρά της βλέπει θετικές προοπτικές, με επέκταση του δικτύου καταστημάτων (το 2022 ήταν 27) «με την παραδοχή ότι θα υπάρξει λύση και στο χρόνιο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Διαφορετική «ταχύτητα» δείχνει πάντως η Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ για την εξόφληση των δανείων της προς συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Έτσι, το 2021 υπεγράφη τροποποίηση του ενδοομιλικού δανείου της εταιρείας με την Marinopoulos Coffee Company Cyprus LTD βάσει της οποίας η ημερομηνία αποπληρωμής του δανείου ποσού 1 εκατ. ευρώ ορίστηκε η 19/9/2024. Ωστόσο με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας στο 2023 αποφασίστηκε η πλήρης αποπληρωμή έως 31/10/2023 του δανείου μετά τόκων ποσού 1.729.258,92 ευρώ. Ομοίως έκλεισε οριστικά τον Μάρτιο του 2023 οφειλή της εταιρείας από δάνειο ύψους 430.000 ευρώ προς την Marinopoulos Holding Sarl.


Αλλάζει η χρηματιστηριακή στρατηγική του ΟΤΕ


-Με την έναρξη της θητείας του Κώστα Νεμπή στον ΟΤΕ στις αρχές Ιουλίου εκδηλώθηκε χρηματιστηριακό ενδιαφέρον. Ξαφνικά, οι αναλυτές, τόσο του εξωτερικού (Deutsche Bank και JP Morgan) όσο και οι εγχώριοι (Εθνική Χρηματιστηριακή), ανακάλυψαν την κρυμμένη αξία της μετοχής του ΟΤΕ η οποία ακόμη και σήμερα είναι φθηνότερη κατά 7,25% από ένα χρόνο πριν. Οι αναλυτές της Εθνικής Χρηματιστηριακής θεωρούν πως η μετοχή αποτελεί περίπτωση βαθύτατα υποτιμημένη (deep under value), και βλέπουν περιθώρια υπεραπόδοσης με τιμή στόχο τα 20 ευρώ. Οι αναλυτές της JP Morgan Chase είναι πιο συντηρητικοί και θεωρούν ότι η τιμή από τα σημερινά επίπεδα των 14 ευρώ μπορεί να φτάσει στα 17,30 ευρώ. Αυτό που θεωρείται σίγουρο -προς το παρόν- είναι ότι η νέα διοίκηση του ΟΤΕ δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον της και για την χρηματιστηριακή εικόνα του Ομίλου που σήμερα αξίζει 5,8 δισ. ευρώ με πρώτο στόχο την κεφαλαιοποίηση των 6 δισ. ευρώ.


Τα πετρέλαια ισορροπούν


-Μόλις 37 εκατ. ευρώ είναι πλέον η διαφορά κεφαλαιοποίησης της Motor Oil από την HelleniQ Energy. Από την ώρα που ξεκίνησε η φημολογία περί μετοχικών ανακατατάξεων, η μετοχή της HelleniQ Energy κινείται και τους τελευταίους 6 μήνες η τιμή της αυξήθηκε κατά 12,43% τη στιγμή που -από την άλλη πλευρά- η Motor Oil στα 2,5 δισ. ευρώ βρίσκεται 1,96% χαμηλότερα από την προ εξαμήνου χρηματιστηριακή της αξία.


Αμυντική συνεδρίαση με θετικό πρόσημο


-Η Moody’s προειδοποίησε τη Γαλλία ότι κινδυνεύει με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιοπιστίας, η Σαουδική Αραβία βγήκε ανοικτά και απείλησε ότι θα ρευστοποιήσει όλες τις μετοχές της στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια εάν οι χώρες της G7 προχωρήσουν στην κατάσχεση Ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 300 δισ. δολαρίων και στην Ευρώπη φοβούνται ότι ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις αν και άλλες χώρες ακολουθήσουν το Σαουδαραβικό παράδειγμα. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης δεν πέρασαν χθες μια όμορφη μέρα αλλά στην Αθήνα το κλίμα ήταν εύκρατο και ράθυμο. Λίγες συναλλαγές στα 108,77 εκατ. ευρώ (11,37 εκατ. σε πακέτα) αδύναμος τραπεζικός κλάδος και μόνον η μεσαία κεφαλαιοποίηση έδειξε διάθεση δραστηριοποίησης. Η ΔΕΗ ( 2,76%), με τον ΟΠΑΠ ( 2,67%) και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ( 2,14%) στα 17,2 ευρώ, κράτησαν ψηλά το ηθικό της αγοράς με τη βοήθεια της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, του ΟΤΕ, της HelleniQ Energy και της Aegean σε μια συνεδρίαση που οι τράπεζες ξεκουράστηκαν απέχοντας. Ακόμη και η Εθνική που σήμερα κόβει μέρισμα έκλεισε στα 7,89 ευρώ με -1,62%. Μ’ αυτά και μ’ αυτά για τον Γενικό Δείκτη η χθεσινή συνεδρίαση είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ αφού έκλεισε στις 1.451,22 μονάδες ( 0,02%)


Το μήνυμα του Πάουελ για τα επιτόκια του δολαρίου


-Επί δύο ολόκληρες μέρες, χθες και σήμερα, το Κογκρέσο «ανακρίνει» τον Αμερικανό Κεντρικό Τραπεζίτη Τζερόμ Πάουελ προσπαθώντας να εκμαιεύσει τις προθέσεις του για τις επόμενες κινήσεις των αμερικανικών επιτοκίων αλλά για την πορεία της οικονομίας. Ο Πάουελ επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός έχει ξαναρχίσει την πτώση του και η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια αποθέρμανσης. Δεν βιάστηκε όμως να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνέχισαν «να λαμβάνουν αποφάσεις συνεδρίαση με συνεδρίαση». Άλλωστε αύριο Πέμπτη θα ανακοινωθεί επισήμως και ο πληθωρισμός του Ιουνίου. Συμπερασματικά από όλα όσα είπε ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2024 δεν ήταν ενθαρρυντικά όσον αφορά στον πληθωρισμό και στην πορεία μείωσης των επιτοκίων. Για να αποφασίσει μείωση επιτοκίων η Fed πρέπει να είναι σίγουρη ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς το 2%. Προφανώς αν αργήσει πολύ να μειώσει το κόστος του χρήματος θα προκαλούσε αδικαιολόγητη αποδυνάμωση της οικονομίας, η οποία προς το παρόν «επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό». Ενδιαφέρουσα ήταν η φράση του Κεντρικού Τραπεζίτη ότι «ο αυξημένος πληθωρισμός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε».


Ξεθύμανε το πάθος για τον Χρυσό;


-Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας απείχε εμφανώς από τις αγορές χρυσού. Τους τελευταίους 18 μήνες οι Κινέζοι πρωταγωνιστούσαν στον «κίτρινο πυρετό» και η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επισήμως ότι έχει προσθέσει 316 τόνους χρυσού στα αποθέματα της. Στην άλλη άκρη του κόσμου, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας, τον Ιούνιο αγόρασε περισσότερους από 9 τόνους χρυσού κι αυτή ήταν η μεγαλύτερη ποσότητα αγορών χρυσού από τον Ιούλιο του 2022. Συνολικά, τα αποθέματα χρυσού της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 37 τόνους φέτος ( 5%), φθάνοντας τους 841 τόνους. Πάντως η τιμή του χρυσού σήμερα είναι στα 2.357 δολάρια η ουγγιά δηλαδή 22,7% υψηλότερη από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.


-

--.gr

Related posts

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι έρχεται με τα καύσιμα;

admin

Μητσοτάκης: Βραχυπρόθεσμα θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να απορροφήσουν τις αυξήσεις

admin

Η εξαγορά της Credit Suisse έφερε τη συντονισμένη δράση των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών

admin

Σταϊκούρας: Θα υλοποιηθούν έργα €10,2 δισ. από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων – Στο 4,1% το ελληνικό δεκαετές

admin

Στο «στόχαστρο» το TikTok στις ΗΠΑ – Μέλος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών ζητά από την Apple και τη Google να το μπλοκάρουν

admin

Τι θα γίνει με τα μειωμένα ενοίκια – Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τους ιδιοκτήτες ακίνητων

admin

Τουρισμός για Όλους 2024: Ποια είναι τα ποσά και οι δικαιούχοι

admin

Γιατί ο Έλον Μασκ θέλει «ψαλίδι» στην τιμή εξαγοράς του Twitter

admin