Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν “εκατοντάδες κυρώσεις” σε βάρος του Ιράν ακόμη και αν επανέλθει η πυρηνική συμφωνία

Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν “εκατοντάδες κυρώσεις” κατά του Ιράν, ακόμη και αν οι δύο χώρες καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ‘Αντονι Μπλίνκεν.

Σε περίπτωση συμφωνίας στο τέλος των έμμεσων διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη τους τελευταίους δύο μήνες στη Βιέννη, οι οποίες πρόκειται να ξαναρχίσουν στο τέλος της εβδομάδας, “δική μας ευθύνη θα είναι να αρθούν οι κυρώσεις που έρχονται σε αντίθεση” με τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ακρόασης σε κοινοβουλευτική επιτροπή στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα “διατηρήσει σταθερά τις κυρώσεις που δεν έρχονται σε αντίθεση με αυτήν, οι οποίες αφορούν πολυάριθμες επιβλαβείς συμπεριφορές του Ιράν σε μια ολόκληρη σειρά τομέων”, πρόσθεσε.

“Προβλέπω ότι, ακόμη και αν υπάρξει επιστροφή στη συμμόρφωση στη συμφωνία, εκατοντάδες κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ, εάν δεν έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία. Θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου το Ιράν αλλάξει τη συμπεριφορά του”, επέμεινε.

Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε να διατηρήσει τιμωρητικά μέτρα που στοχεύουν την κεντρική τράπεζα του Ιράν και τον πετρελαϊκό τομέα του, όπως ζήτησε ένας γερουσιαστής.

Χάρη στη συμφωνία που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη με τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο), η Τεχεράνη απέσπασε την άρση διεθνών οικονομικών κυρώσεων με αντάλλαγμα τη δέσμευσή της, υπό αυστηρή επιτήρηση, να μην αποκτήσει ατομική βόμβα.

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του το 2018 από αυτή τη διεθνή συμφωνία, κρίνοντας την ανεπαρκή. Επανέφερε και αυστηροποίησε τις οικονομικές κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος της Τεχεράνης. Σε απάντηση, οι ιρανικές αρχές αποδεσμεύτηκαν σταδιακά από τα όρια που είχαν τεθεί βάσει της συμφωνίας στο πυρηνικό τους πρόγραμμα.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, δηλώνει έτοιμος να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία αν η Ισλαμική Δημοκρατία επιστρέψει στην τήρηση των περιορισμών του πυρηνικού του προγράμματος με βάση τη συμφωνία του 2015.

Οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης, που διεξάγονται μέσω των άλλων υπογραφόντων της συμφωνίας, αποσκοπούν να καθορίσουν ποιες κυρώσεις πρέπει να άρουν οι Αμερικανοί, καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα για το Ιράν να επιστρέψει στις δεσμεύσεις του.

Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ δημιούργησε έναν ιστό κυρώσεων που είναι δύσκολο να αποξηλωθεί καθώς ορισμένοι Ιρανοί υπήκοοι και ιρανικές οντότητες είναι στόχος κυρώσεων για διάφορους λόγους (πυρηνικό πρόγραμμα, χρηματοδότηση τρομοκρατίας, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων…). Με άλλα λόγια, η άρση των κυρώσεων μόνο με βάση τα πυρηνικά, θα κινδύνευε να μην προσφέρει στην ιρανική οικονομία το οξυγόνο που θέλει για να αναπνεύσει.

-

Related posts

Μπαμπατζάν: Οι υπουργοί υπέγραφαν κενά χαρτιά τα οποία έφτιαχνε ύστερα ο Ερντογάν όπως ήθελε

banksnews

Γερμανία: Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των ενηλίκων το 73%

banksnews

Ο Άρμιν Λάσετ συνεχάρη με επιστολή τον Όλαφ Σολτς για τη νίκη του στις εκλογές

banksnews

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν για την έκρηξη στην Καμπούλ: Όταν φύγουν οι ξένες δυνάμεις, δεν θα έχουμε πια τέτοιες επιθέσεις

banksnews

Το στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού μπορεί να επικρατήσει στις ΗΠΑ το καλοκαίρι

banksnews

Ολλανδία: Επαναλειτουργούν τα μουσεία από την επόμενη εβδομάδα

banksnews

Γαλλία: Θετικός στον νέο κορονοϊό ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ

banksnews

Ρωσία: Κυρώσεις σε εννέα Καναδούς αξιωματούχους ως αντίποινα

banksnews

ΟΗΕ: Ταλιμπάν και χούντα της Μιανμάρ δεν θα εκπροσωπούν τις χώρες τους προς το παρόν

banksnews