Image default
TOP STORIES

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμέτωπες με λογαριασμό 30-40 δις ευρώ μετά το Brexit

london banksΟι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να βάλουν μέχρι και 40 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον κεφαλαίων στα υποκαταστήματά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως αποτέλεσμα της απόφασης της χώρας να βγει από την ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Boston Consulting Group.

Η έκθεση της BCG λέει επίσης πως το Brexit θα προκαλέσει επίσης μια άνοδο 8-22% στα ετήσια κόστη στις διαιρέσεις κεφαλαιαγοράς των τραπεζών και προσθέτει πως αυτό μπορεί να οδηγήσει τις τράπεζες στην απόσυρση κάποιων δραστηριοτήτων.

Οι επιχειρήσεις των ξένων τραπεζών στο Λονδίνο έχουν πέσει σε αναστάτωση ύστερα από την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου υπέρ της εξόδου, καθώς μπορεί να χάσουν τα «διαβατήρια» που τους επιτρέπουν να διεξάγουν εργασίες σε ολόκληρη την 28μελή ένωση εάν έχουν άδεια σε μία.

Ως τώρα, στο επίκεντρο βρίσκονταν οι αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες χρησιμοποιούν το Λονδίνο ως πύλη προς την Ευρώπη. Η έκθεση της BCG εστιάζει αντίθετα στις 60 περίπου ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν υποκαταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων διεθνών ομίλων όπως οι Deutsche Bank, Commerzbank, BNP Paribas, Santander και Société Générale, και μικρότεροι όμιλοι όπως οι Erste Group, Novo Banco, Πειραιώς και η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου.

«Όλοι μιλούν για την οπτική των αμερικανικών τραπεζών, όμως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα επηρεαστούν περισσότερο» είπε ο Φιλίπε Μορέλ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

«Η Ευρώπη δεν είναι τόσο σημαντική για τις αμερικανικές τράπεζες, αποτελεί 20-30% των κερδών κεφαλαιαγοράς τους» προσέθεσε. «Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ πιο σημαντικό, αυτές μπορεί να έχουν 70% των λειτουργικών κεφαλαιαγοράς τους στο Λονδίνο.»

Τα υποκαταστήματα στο Λονδίνο που χρησιμοποιούν αυτές οι ευρωπαϊκές τράπεζες δε χρειάζονται το δικό τους κεφάλαιο. Αυτό μπορεί να αλλάξει μετά το Brexit, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο βρεθεί έξω από την κοινή αγορά και οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν μπορούν να βασιστούν στις άδειες που έχουν στις χώρες τους για να λειτουργήσουν εκεί.

Η BCG ανέφερε πως είναι «πιθανό» τουλάχιστον κάποιες τράπεζες να δημιουργήσουν «ενδιάμεσες εταιρείες χαρτοφυλακίου» στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρόμοιες με αυτές που διατηρούν οι τράπεζες στις ΗΠΑ.

«Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ μπορεί να απαιτήσουν αυτές οι θυγατρικές, ιδιαίτερα για της συστημικής σημασίας τράπεζες, να έχουν ισχυρεί κεφαλαιοποίηση, όπως είδαμε και στις ΗΠΑ» σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μόνο οι γερμανικές τράπεζες θα χρειάζονταν επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ βρετανικού κεφαλαίου και παρόμοιο ποσό χρέους που να μπορεί να υποβληθεί σε bail in, σύμφωνα με τη BCG. Οι ερευνητές υπολογίζουν τον κεφαλαιακό λογαριασμό για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες μεταξύ 30 και 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Μορέλ είπε πως το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κόστους θα επιβαρύνει τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες.

Σε όρους γενικών λειτουργικών κοστών, η BCG επισήμανε πως το Λονδίνο θα χάσει τουλάχιστον κάποιες από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κεφαλαιαγοράς που περνούν από την πόλη, οι οποίες αποτελούν το 50 με 70% της αντίστοιχης δραστηριότητας της πόλης.

«Ξεκάθαρα, η δυνατότητα των τραπεζών να επικεντρώσουν τις λειτουργίες τους και να διατηρήσουν την κλίμακα σε μια μοναδική, καλά κεφαλαιοποιημένη εγκατάσταση στο Λονδίνο, βρίσκεται υπό αμφισβήτηση» σύμφωνα με την έκθεση. «Τα επιπλέον οφέλη των ρευστοποιημένων, ισχυρών αγορών και της πρόσβασης σε ταλέντο και πελάτες, μπορεί να διαβρωθούν.»

Η BCG αναφέρει πως στο μέλλον μπορούμε να βλέπουμε τις τράπεζες να λειτουργούν δύο ξεχωριστές οντότητες – τη βρετανική και την ευρωπαϊκή – κάτι που θα διπλασιάσει τα κόστη. Οι τράπεζες μπορεί επίσης να μεταφέρουν τις ομάδες κάλυψης και πωλήσεων σε διαφορετική χώρα της ΕΕ απ’ ότι τις ομάδες διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης, καθώς οι πρώτες μπορούν να μεταφερθούν στο Δουβλίνο ή το Λουξεμβούργο και να συστεγαστούν με τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

«Για κάποιες τράπεζες, το Brexit μπορεί να επισπεύσει την απόσυρσή τους από μέρη της αλυσίδας αξίας» είπε η BCG, προσθέτοντας πως άλλες «μπορεί να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, αναδιαμορφώνοντας τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, εφαρμόζοντας αποφασιστικά προγράμματα μείωσης κόστους και αποκαθιστώντας την επίδοση».

Αυτήν την εβδομάδα, η JPMorgan δημοσίευσε έκθεση που λέει πως το Brexit μπορεί να κοστίσει στις επενδυτικές τράπεζες 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. 

    

Related posts

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και το χρέος…

banksnews

Το επικίνδυνο παιχνίδι της Γερμανίας με τις τράπεζες

banksnews

Attica Bank :Απρόσκοπτα η λειτουργία της

banksnews

Leave a Comment