Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ευρωπαίοι καλούν το Ιράν σε αποκλιμάκωση για τα πυρηνικά

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, συμβαλλόμενα μέλη της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, κάλεσαν σήμερα την Τεχεράνη να επιλέξει την αποκλιμάκωση και να “επανέλθει σε πλήρη συνεργασία” με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), την επομένη της αποτυχίας των πολυμερών διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν στη Ντόχα.

“Ζητούμε από το Ιράν να σταματήσει και να αντιστρέψει την κλιμάκωση που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα, να επιστρέψει σε πλήρη συνεργασία με την ΙΑΕΑ και να αδράξει αμέσως την προσφορά που έχει τεθεί στο τραπέζι, η οποία θα μπορούσε να ωφελήσει τον λαό και το κράτος του Ιράν”, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ, πλαισιωμένος από τους εκπροσώπους της Βρετανίας και της Γερμανίας.

“Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι τώρα πιο προηγμένο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν”, πρόσθεσε στην κοινή δήλωσή του καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να πραγματοποιήσει τακτική συνεδρίαση για τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο.

“Εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), όπως ονομάζεται η συμφωνία, κατέληξαν σε μια βιώσιμη συμφωνία πάνω στο τραπέζι από τις αρχές Μαρτίου. Λυπούμαστε που το Ιράν αρνείτο μέχρι σήμερα να αδράξει αυτή την διπλωματική ευκαιρία και συνέχισε την πυρηνική κλιμάκωσή του”, πρόσθεσε ο Γάλλος πρεσβευτής.

“Δυστυχώς, απ’ όσο γνωρίζουμε, στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε χθες, στη Ντόχα, το Ιράν για ακόμη μια φορά αρνήθηκε να αδράξει την ευκαιρία και αντ’ αυτού, διατύπωσε νέα αιτήματα” άσχετα με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα “και μη ρεαλιστικά”, κατήγγειλε.

Ενώπιον των δημοσιογράφων, η πρέσβυς της Ιρλανδίας στον ΟΗΕ Τζεραλντίν Μπερν Νέισον, η οποία διαχειρίζεται τον ιρανικό φάκελο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ζήτησε να επιστρέψουν στις συνομιλίες όλες οι πλευρές. “Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιστρέψουν, όπως και ΗΠΑ βέβαια, στο τραπέζι” των συνομιλιών, δήλωσε.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τετάρτη την “απογοήτευσή τους” από τις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ιράν όπου δεν σημειώθηκε “καμιά πρόοδος” σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, που εκτιμά ότι αυτός ο κύκλος συνομιλιών “ολοκληρώθηκε”. Σήμερα το Ιράν δήλωσε ωστόσο “αποφασισμένο” να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται επί του παρόντος έμμεσα με τις ΗΠΑ.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα και η Ρωσία, τα άλλα δύο συμβαλλόμενα μέρη του ΚΟΣΔ, τόνισαν τη σημασία της διατήρησης της συμφωνίας αυτής. Πρέπει να “διατηρήσουμε τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν”, δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής Ζανγκ Τζουν, απορρίπτοντας τις “αναμίξεις” και καλώντας όλες τις πλευρές να αποφύγουν οποιοδήποτε “μονομερές μέτρο”.

Υπενθυμίζοντας ότι η μονομερής αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018 έθεσε σε κίνδυνο τη συμφωνία, ο Ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι υποστήριξε ότι δεν υπήρχε άλλη “εναλλακτική λύση” στη συμφωνία.

“Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για την αναβίωσή της”, πρόσθεσε, απορρίπτοντας και αυτός οποιαδήποτε άσκηση “πίεσης στο Ιράν”.

Οι συνομιλίες άρχισαν τον Απρίλιο του 2021 με στόχο οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε το 2015, και να επαναφέρουν το Ιράν σε πλήρη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις του όπως υπαγορεύονται από αυτή τη συμφωνία.

-

Related posts

Η Γερμανία θέλει να αποφύγει την επιβολή lockdown παρά την άνοδο των κρουσμάτων

banksnews

Η Ρωσία επιβάλλει πρόστιμο στην Google επειδή δεν διέγραψε απαγορευμένο περιεχόμενο

banksnews

ΗΠΑ: Επιπλέον βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία για την ασφάλεια των πολιτών

banksnews

Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας Ρωσίας – Ουκρανίας από Moody’s, S&P και Fitch

banksnews

Ισραήλ: Στο υψηλότερο επίπεδό τους από το Μάιο τα ενεργά κρούσματα του νέου κορονοϊού

banksnews

Το Παρίσι καλεί τον πρεσβευτή της Ρωσίας ύστερα από ‘απρεπή’ ανακοίνωση για την πόλη Μπούτσα

banksnews

Η Αίγυπτος πρότεινε εκεχειρία για τη Λωρίδα της Γάζας από τις 22:00 σήμερα – Δήλωσε πως το Ισραήλ αποδέχθηκε την πρόταση

banksnews

ΗΠΑ – Τουρκία θα “παλέψουν” για τον Τούρκο επιχειρηματία Κορκμάζ: Υποθέσεις σε ΗΠΑ, Κονγκό, Βενεζουέλα

banksnews

Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ λέει πως η Ουάσινγκτον τον πιέζει να φύγει

banksnews