Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαχειριστές funds αντιμέτωποι με τον χρόνο – Πόσο ρεαλιστικές είναι οι “πράσινες” δεσμεύσεις;

Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη αφήνει πίσω της πυρκαγιές, ξηρασίες και ανθρώπινες απώλειες σε μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, υπάρχουν νέες ενδείξεις ότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που απαιτούνται για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να μην επαρκούν για την εκπλήρωση αυτού του στόχου όπως αναφέρει το Bloomberg.

“Ελπίζω ότι αυτό που βλέπουμε θα φέρει επιτάχυνση των ενεργειών, αλλά δεν θα προχωρήσει απαραίτητα έτσι”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Jean-Xavier Hecker, συν-επικεφαλής της έρευνας ESG στην JPMorgan.

Οι δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο είναι στην καλύτερη περίπτωση ασυνεπείς, με τους αναλυτές της Morningstar Inc. και της JPMorgan να βλέπουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο εταιρείες όπως η Vanguard Group και η State Street Corp. εξηγούν τους στόχους τους για μηδενικές εκπομπές. Αλλά με την τελευταία έξαρση ακραίων καιρικών φαινομένων να υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσα δράση, δεν υπάρχει πολύς χρόνος για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να πειραματιστεί με διαφορετικά μοντέλα υπολογισμού του αποτυπώματος άνθρακα.

“Όσο περισσότερο χρόνο περνάμε συζητώντας για μεθοδολογίες και δεδομένα, τόσο περισσότερο καθυστερούμε τη δράση”, δήλωσε η Hortense Bioy, παγκόσμια επικεφαλής της έρευνας βιωσιμότητας της Morningstar Inc. η οποία ζητά μεγαλύτερη τυποποίηση των μεθόδων μηδενισμού. “Το παράθυρο ευκαιρίας για την ανάληψη οποιασδήποτε ουσιαστικής δράσης για το κλίμα κλείνει γρήγορα”.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων εξακολουθούν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America, τα ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια ESG αυξάνουν τους τελευταίους μήνες τις συμμετοχές τους σε ενεργειακές εταιρείες όπως η Shell, η Repso και η Aker BP. Ενώ πολλοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων δεν έχουν ακόμη ευθυγραμμίσει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων με στόχους ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα, ορισμένες μεγάλες επενδυτικές εταιρείες έχουν υιοθετήσει ποικίλες στρατηγικές μηδενικού άνθρακα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη σύγκριση των αποτελεσμάτων και τη μέτρηση των επιπτώσεων στον πραγματικό κόσμο.

Η πρωτοβουλία Net Zero Asset Managers, η οποία εκπροσωπεί επιχειρήσεις με περιουσιακά στοιχεία ύψους 61 τρισ. δολαρίων, επιτρέπει στα μέλη της να επιλέξουν μεταξύ τριών μεθόδων για τον υπολογισμό του ποσοστού των χαρτοφυλακίων τους που ευθυγραμμίζονται με έναν καθαρό μηδενικό στόχο. Το σκεπτικό είναι ότι οι διαχειριστές χρειάζονται ευελιξία για να προσαρμόζονται σε διαφορετικά μοντέλα λειτουργίας.

Η Axa Investment Managers έχει δεσμεύσει το 65% του ενεργητικού της ως προς αυτόν τον στόχο και έχει θέσει στόχο έντασης άνθρακα -ένα μέτρο των εκπομπών σε σχέση με τα έσοδα- 50% έως το 2030. Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο, χρησιμοποιεί διαφορετικό μέτρο και λέει ότι αναμένει “τουλάχιστον” το 75% των εταιρικών και κρατικών περιουσιακών στοιχείων να επενδυθεί “σε εκδότες με επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους ή ισοδύναμους” μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με έκθεση της NZAM τον Μάιο.

“Η διατύπωση της BlackRock ξεχωρίζει επειδή δεν είναι μια καθαρή δέσμευση αλλά περισσότερο μια προσδοκία” για την επίτευξη του μηδενικού στόχου εκπομπών, δήλωσε ο Hugo Dubourg, συν-επικεφαλής της έρευνας ESG στην JPMorgan. Βασίζεται κυρίως στο ότι οι εταιρείες επενδύσεων της BlackRock θα πετύχουν πρώτες τους στόχους τους.

Τα μέλη της NZAM είναι επίσης ελεύθερα να αποφασίσουν πόσο μέρος του χαρτοφυλακίου τους θα δεσμεύσουν για τους στόχους κλιματικής ουδετερότητας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποκλείσουν βιομηχανίες με υψηλή ρύπανση.

“Για τον λόγο αυτό, η συμμετοχή στην πρωτοβουλία από μόνη της δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως απόδειξη αξιόπιστης δέσμευσης”, δήλωσε η Katie Stewart, ανώτερη υπεύθυνη έρευνας της ShareAction, σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Η NZAM ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι η προσέγγισή της αναγνωρίζει ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. “Αυτοί οι αρχικοί στόχοι είναι απλώς τα ατομικά σημεία εκκίνησης των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων”, δήλωσε ο όμιλος. Το σχέδιο της NZAM είναι να προσφέρει περισσότερη καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο υποβολής εκθέσεων, ιδίως όσον αφορά τα ιδιωτικά κεφάλαια, τα παράγωγα, τα περιουσιακά στοιχεία υποδομών και τα προϊόντα που συνδέονται με δείκτες.

Στα χαρτιά, η BlackRock βρίσκεται πολύ μπροστά από τη State Street και τη Vanguard, με το 77% των περιουσιακών της στοιχείων να είναι στενά ευθυγραμμισμένα με τον στόχο των μηδενικών εκπομπών. Αυτό συγκρίνεται με το 14% των περιουσιακών στοιχείων της State Street και το 4% της Vanguard, σύμφωνα με τα στοιχεία της NZAM.

Ο στόχος της State Street να επιτύχει το μηδέν έως το 2030 βασίζεται στην ικανότητά της να μειώσει στο μισό την ένταση των χρηματοδοτούμενων εκπομπών Scope 1 (από τις άμεσες δραστηριότητες) και την ένταση των εκπομπών Scope 2 (από την αγοραζόμενη ενέργεια), ενώ οι μειώσεις στην ένταση των εκπομπών Scope 3 (που συνδέονται με την ευρύτερη αλυσίδα αξίας) θα εισαχθούν σταδιακά αργότερα.

Εν τω μεταξύ, ο στόχος της BlackRock για μηδενικές εκπομπές για το 2030 βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να αποδώσουν οι εταιρείες στις οποίες επενδύει, δηλαδή το μερίδιο εκείνων που έχουν θέσει οι ίδιες επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους.

Σε προηγούμενες δηλώσεις της, έχει αναφέρει ότι πελάτες με επενδύσεις αξίας 3,3 τρισ. δολαρίων έχουν ήδη αναλάβει δεσμεύσεις μηδενικών εκπομπών, οι οποίες θα βοηθήσουν την BlackRock να επιτύχει τον δικό της στόχο.

Η Vanguard, από την πλευρά της, περιορίζει το πεδίο εφαρμογής των φιλοδοξιών της σε ενεργά διαχειριζόμενα κεφάλαια. Στόχος της είναι τουλάχιστον η μισή αγοραία αξία των αμοιβαίων κεφαλαίων να προέρχεται από εταιρείες που στοχεύουν σε μηδενικές εκπομπής. Η Vanguard επέλεξε αυτή την προσέγγιση για να διασφαλίσει ότι οι στόχοι είναι υπεύθυνοι μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Related posts

Ερντογάν: Οι συσσωρεύσεις κατοχικού στρατού σε όλη την Ελλάδα πρέπει να ενοχλούν τον ελληνικό λαό

banksnews

Πυρά Κιλιτσντάρογλου κατά Ερντογάν: Αποδείξαμε ότι τα περί offshore στη “Νήσο του Μαν”, παραιτήσου!

banksnews

Ουκρανία καλεί Τουρκία να σταματήσει και να δεσμεύσει πλοίο υπό ρωσική σημαία – Μεταφέρει χιλιάδες τόνους κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι

banksnews

Ζελένσκι: “Πολύ νωρίς” για να χαρούμε για τα σιτηρά

banksnews

Βρετανία: Η αστυνομία λέει ότι η πρόσφατη επίθεση στο Ντόβερ είχε τρομοκρατικά κίνητρα

banksnews

Η Total Energies κερδίζει μερίδιο στο έργο φυσικού αερίου του Κατάρ ύψους 29 δισ. δολαρίων

banksnews

Β. Όρμπαν από Μόσχα: Εφικτή η συμφωνία ΝΑΤΟ και Ρωσίας – Αντιπαραγωγικές οι κυρώσεις

banksnews

Μ. Βρετανία: Προειδοποιούν για αύξηση των τιμών ενόψει Χριστουγέννων οι οδηγοί φορτηγών

banksnews

Ζελένσκι: Αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Μολδαβία

banksnews