Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, το bull market και το Χ.Α.

Σε φάση επανεκτίμησης της κατάστασης με φόντο όλες τις πιθανές εξελίξεις σε γεωστρατηγικό επίπεδο αλλά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται ύστερα από το ράλι του 2019 είναι τα διεθνή χρηματιστήρια.

Παράλληλα, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η χθεσινοβραδινή αναζωπύρωση της έντασης, καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον βάσης την οποία χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια.

Στην ανακοίνωση τόνισαν πως αυτή η κίνηση ήταν αντίποινα για την εξόντωση του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή, ενώ διαμήνυσαν πως θα προχωρήσουν σε νέα, «ακόμα πιο συντριπτικά» αντίποινα σε περίπτωση νέων αμερικανικών επιθέσεων, όπως μετέδωσαν τα μέσα της Τεχεράνης.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές, ενώ χθες και οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, χωρίς βεβαίως κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει σταδιακή όξυνση της έντασης που σ’ αυτή τη φάση κανένας αναλυτής δεν μπορεί να προδικάσει που θα καταλήξει. 

Πάντως, οι αγορές, παρά το γεγονός ότι είναι «υπερφοτρωμένες» μετά το ράλι και του 2019 που ήταν το καλύτερο έτος των τελευταίων πολλών ετών σχεδόν για όλους τους διεθνείς δείκτες, δείχνουν – τουλάχιστον έως τώρα – αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σ’ όλη την ευρύτερη αναταραχή που προέκυψε μετά τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Είναι σαφές ότι ακόμη οι (σοβαρές) δυνάμεις των… short δεν έχουν ενεργοποιηθεί – αναμένοντας ίσως περισσότερους και πιο χειροπιαστούς καταλύτες – με τους αγοραστές να κρατούν τον έλεγχο του momentum, παρ’ ότι σε κάθε περίπτωση, περιθώρια για διόρθωση υπάρχουν και μάλιστα μεγάλα. Οι αγορές βεβαίως έχουν τους δικούς τους νόμους και τους δικούς τους κανόνες, ενώ ποτέ δεν κάνουν αυτό που φαντάζει προσφιλές ή πιο πιθανό στους περισσότερους.

Από την άλλη πλευρά, αν κάτι έχει καταστήσει το τωρινό bull market το πιο ανθεκτικό, πλουραλιστικό και ισχυρό της ιστορίας, είναι το γεγονός ότι οι αγορές – όλη αυτή τη δεκαετία – έμαθαν να… επιβιώνουν με τις μεγάλες κρίσεις, γεωστρατηγικές και άλλες, δείχνοντας ότι το momentum που τις κινεί είναι ισχυρότερο απ’ όλες τις… παράπλευρες και επιμέρους δυσμενείς εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση και με τη γενικότερη κατάσταση στην Περσικό Κόλπο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή να μυρίζει… μπαρούτι, κάτι που δύναται να επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως, οι πιο έμπειροι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και απολύτως προσεκτικοί, χωρίς μεγάλα  νέα ανοίγματα.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, το Χ.Α. χθες κράτησε τη ζώνη των 920 μονάδων με επιλεκτικές κινήσεις σε κάποια blue chips της πραγματικής οικονομίας, οπότε μένει να δούμε τη σημερινή και τις επόμενες συνεδριάσεις πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Και φυσικά, όπως σημειώσαμε και χθες, το Χ.Α. δεν μπορεί να πάει κόντρα στο ρεύμα των διεθνών αγορών, σε περίπτωση που υπάρξει σαφές «σήμα» διόρθωσης και υποχώρησης από τα υψηλά, με αφορμή τους γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς σ’ όλη την ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και όχι μόνο. Πάντως, το κύριο ζητούμενο για την ελληνική αγορά είναι να κρατήσει και να «δέσει» την ευρύτερη περιοχή των 900 – 910 μονάδων, ώστε να μην υπάρξει παλινδρόμηση ξανά προς την εσωστρέφεια…

Related posts

Χ.Α.: Η Entersoft από ΕΝ.Α. θα εισαχθεί στην Κύρια Αγορά

banksnews

Χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ από Motor Oil για σύνδεση με ΟΣΕ

banksnews

AXIA e-Shareholders’ Meeting: Νέα υπηρεσία για τις εξ αποστάσεως Γ.Σ.

banksnews

Leave a Comment