Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση έριξαν την Wall Street

Με μεγάλη πτώση έκλεισαν οι βασικοί δείκτες την Τρίτη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς τα στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα στις ΗΠΑ δείχνουν σταθερή συρρίκνωση. Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης του ινσιτούτου ISM υποχώρησε στις 47,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, έναντι 50,2 του αναμενόμενου Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Η πορεία αυτή του δείκτη ISM επιβεβαώνει τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,28% στις 26.572,97 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,13% στις 7.908,69 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 παρουσίασε πτώση 1,23% στις 2.940,25 μονάδες.
Στις μετοχές που παρουσίασαν μεγαλύτερη πτώση περιλαμβάνονται αυτές μεγάλων κατασκευαστών, όπως Honeywell, 3Μ και Eaton, που έχασαν τουλάχιστον το 2,8% της αξίας τους σε μια συνεδρίαση.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αποδίδει την αρνητική πορεία του δείκτη μεταποίησης στην πολιτική ισχυρού δολαρίου στην οποία, όπως υποστηρίζει, επιμένει η Fed. Η πολιτική αυτή κάνει τους μεγάλους κατασκευαστές και μεταποιητές της χώρας λιγώτερο αντασγωνιστικούς.
Βέβαια, την πτώση της Wall Street επέτεινε και η αρνητική πορεία του δείκτη PMI της Μarkit, που επιβεβαίωσε τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την οικονομία της Ευρωζώνης αλλά και τις αρνητικές προοπτικές για έναν από τους πλέον ισχυρούς κλάδους της:
Ο δείκτης PMI για την μεταποίηση υποχώρησε από το 47 τον Αύγουστο στο 45,7. Ενδείξεις κάτω του 50 παραπέμπουν σε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη μεταποίηση και φέρνουν πιο κοντά το φάσμα της ύφεσης στην Ευρωζώνη. Είναι ο όγδοος συνεχόμενος μήνας που ο δείκτης PMI παραμένει σε επικράτεια ύφεσης, κάτι που σημαίνει ότι η πτώση δεν είναι συγκυριακή. Επιπλέον, μπορεί να επηρεαστεί ακόμα περισσότερο αρνητικά από τους εμπορικούς πολέμους και την αναστάτωση λόγω Brexit.
Σημειώνεται ότι η Wall Street έκλεισε ανοδικά τη Δευτέρα εν μέσω αισιοδοξίας για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος δεν εξετάζει να βάλει περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ και χαρακτήρισε σχετικά δημοσιεύματα του διεθνούς οικονομικού τύπου ως «fake news».
Για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο Dow Jones ενισχύθηκε 2%, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,7% και ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,5%. Για το τρίμηνο, οι Dow Jones και S&P 500 κινήθηκαν 1,2% υψηλότερα, αλλά ο Nasdaq υποχώρησε 0,1%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά κατά 0,83% στα 53,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός έκλεισε 1,01% υψηλότερα στα 1.487,80 δολάρια ανά ουγγιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έχασε έδαφος έναντι του ευρώ, του γεν και της στερλίνας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0935 δολ./ευρώ.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται κατά 3,3 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 1,64%.

Related posts

Στρατηγικός ο ρόλος των τουριστικών λιμένων στην ανάπτυξη: «Δημιουργούμε αξία και πλούτο για τη χώρα»

banksnews

Ελλάκτωρ: Απέσυραν τα ασφαλιστικά μέτρα – Θα διεξαχθεί κανονικά η γενική συνέλευση

banksnews

Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι στους μεγάλους δήμους της χώρας – Πίνακας

banksnews

ΥΠΟΙΚ για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: Αναιμικός ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο

banksnews

Εφορία: Προσοχή στις δαπάνες – Τι ποσό πρέπει να καλύψετε μέχρι το Δεκέμβριο για να μην πληρώσετε «χαράτσι» 22%

banksnews

Ολοκληρώθηκε το 4ο συνέδριο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του πανεπιστημίου Πειραιά

banksnews

Ανοίγουν οι πτήσεις εξωτερικού: Πώς ετοιμάζονται τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης

banksnews

Μείωση ενοικίων: Προς επαναφορά του μέτρου με υποχρεωτικό χαρακτήρα

banksnews

Wall Street: Ισχυρά κέρδη με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες

banksnews