Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αμερικανοί εκατομμυριούχοι των cryptο συρρέουν στον φορολογικό παράδεισο του Πουέρτο Ρίκο

Οι εκατομμυριούχοι των κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ έχουν βρει στο Πουέρτο Ρίκο τον δικό τους παράδεισο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.

Ένας από αυτούς είναι ο David Johnston, επιχειρηματίας και επενδυτής κρυπτονομισμάτων, ο οποίος τον Μάρτιο του 2021 μετέφερε τους γονείς του, τη σύζυγό του, τις τρεις κόρες του και την εταιρεία του στο Πουέρτο Ρίκο. Ο 36χρονος, ο οποίος ασχολείται με το οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων από το 2012, λέει ότι η απόφαση να μετακομίσει από το Όστιν ήταν κάπως αυτονόητη. 

Πέρα από το γεγονός ότι το Πουέρτο Ρίκο προσφέρει όλο το χρόνο τροπικό σκηνικό με γραφικές παραλίες, έχει επίσης πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές σε crypto, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων φορολογικών ελαφρύνσεων για όσους περνούν τουλάχιστον 183 ημέρες στο νησί κάθε χρόνο.

Οι νέοι κάτοικοι μπορούν να διατηρήσουν τα αμερικανικά διαβατήριά τους, ενώ ταυτόχρονα δεν χρειάζεται να πληρώσουν φόρους για τα κεφαλαιακά κέρδη. Αυτό σίγουρα βοήθησε στο να σφραγιστεί η συμφωνία για τον Johnston, αν και γι’ αυτόν, το μεγαλύτερο κίνητρο ήταν ένας συντριπτικός φόβος να μην χάσει την ευκαιρία του.

“Εκεί βρίσκονται όλοι οι φίλοι μου. Δεν μου έχει μείνει ούτε ένας φίλος στη Νέα Υόρκη, και ίσως η πανδημία να το επιτάχυνε αυτό, αλλά όλοι τους έχουν μετακομίσει στο Πουέρτο Ρίκο”, είπε, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους φίλους του στην Καλιφόρνια έχουν επίσης μετακομίσει.

Το Πουέρτο Ρίκο έχει γίνει γρήγορα ο νέος καυτός προορισμός για το στρατόπεδο των επενδυτών crypto.

Η πληροφοριοδότης του Facebook, Frances Haugen, η οποία δήλωσε στους New York Times ότι αγόρασε κρυπτονομίσματα “την κατάλληλη στιγμή”, μετακόμισε και αυτή από το Σαν Φρανσίσκο στο Πουέρτο Ρίκο πέρυσι, εν μέρει για να κάνει παρέα με τους “κρυπτο-φίλους” της στο νησί. Ο αμφιλεγόμενος αστέρας του YouTube και επενδυτής σε NFT Λόγκαν Πολ εγκατέστησε εκεί το μαγαζί του, όπως και ο δισεκατομμυριούχος κρυπτονομισμάτων Μπροκ Πιρς.

Εν τω μεταξύ, ο Τζόνστον λέει ότι ολόκληρο το κτίριο όπου βρίσκονται τα γραφεία της εταιρεία του γεμίζει με νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες κρυπτονομισμάτων

“Η Pantera Capital (ένα crypto fund) βρίσκεται στον πέμπτο όροφο και στη συνέχεια υπάρχει ένας χώρος συνεργασίας στον έκτο όροφο. Η εταιρεία μου, η DLTx, κατέλαβε τον όγδοο όροφο και η NFT.com τον 12ο. Όλα αυτά συνέβησαν τους τελευταίους 12 μήνες”, λέει ο Johnston στο CNBC.

Η Redwood City Ventures, ένα fund που επενδύει σε εταιρείες bitcoin και blockchain, έχει επίσης ανοίξει γραφεία στο Πουέρτο Ρίκο.

Φορολογικός παράδεισος

Για πολλούς, το μεγάλο δέλεαρ για το νησί έχει να κάνει με το Act 60, το οποίο προσφέρει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις. 

Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές πληρώνουν έως και 37% για τα βραχυπρόθεσμα κεφαλαιακά κέρδη και έως και 20% για τα μακροπρόθεσμα κέρδη, κάτι που ισχύει για τα κρυπτονομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται για περισσότερο από ένα έτος.

Μία από τις φορολογικές ελαφρύνσεις του Act 60, γνωστό ως Individual Investors Act, μειώνει αυτή τη φορολογική υποχρέωση στο μηδέν, εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους κρυπτονομισμάτων.

Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να εγκατασταθούν στο Πουέρτο Ρίκο. Οι εταιρείες της ηπειρωτικής χώρας υπόκεινται σε ομοσπονδιακό εταιρικό φόρο 21%, συν έναν κρατικό φόρο, ο οποίος ποικίλλει. Εάν μια επιχείρηση εξάγει τις υπηρεσίες της εκτός Πουέρτο Ρίκο, στις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού, πληρώνει εταιρικό φόρο 4%. 

Οι φορολογικοί κανόνες του Πουέρτο Ρίκο που είναι σχεδόν υπερβολικά καλοί για να είναι αληθινοί, επινοήθηκαν πριν από μια δεκαετία για να βοηθήσουν να έρθουν άνθρωποι και κεφάλαια στην περιοχή σε μια εποχή που το νησί ”αιμορραγούσε” και στις δύο αυτές κατηγορίες.

Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή υπέστη μια σειρά από καταστροφές όπως σεισμούς και τυφώνες, αντιμετώπισε μια πολυετή χρεοκοπία και φυσικά την πανδημία. Προς μεγάλη ανακούφιση της κυβέρνησης, οι επενδυτές έρχονται τώρα με ρυθμό ρεκόρ. 

Ο δικηγόρος εταιριών και φορολογικών υποθέσεων Giovanni Mendez βοηθάει στην ένταξη νέων Πορτορικανών και δηλώνει στο CNBC ότι σχεδόν οι μισοί από τους πελάτες του αυτή τη στιγμή είναι είτε εταιρείες κρυπτογράφησης είτε επενδυτές κρυπτογράφησης, αριθμός που έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο Shehan Chandrasekera προειδοποιεί ότι τυχόν κέρδη που πραγματοποιούνται πριν από την άφιξη στο Πουέρτο Ρίκο εξακολουθούν να υπόκεινται στους συνήθεις φορολογικούς συντελεστές κεφαλαιακών κερδών στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ. Απλώς τα κέρδη που αποκτώνται μετά την εγκατάσταση στο Πουέρτο Ρίκο εξαιρούνται από τους φόρους.

“Αυτό είναι το κομμάτι για το οποίο πολλοί δεν μιλούν”, δήλωσε ο Chandrasekera, ο οποίος είναι επικεφαλής φορολογικής στρατηγικής στην εταιρεία λογισμικού φορολογίας κρυπτογράφησης CoinTracker.io.

Αλλά υπάρχει μια λύση και για αυτό. Εάν ένας επενδυτής έχει ένα ορισμένο ποσό κέρδους, μπορεί να ξεκινήσει να κατοικεί στο Πουέρτο Ρίκο, να πουλήσει το μερίδιό του και στη συνέχεια να το αγοράσει πίσω ως νέα θέση.

Διαμαρτύρονται οι ντόπιοι

Δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την εισροή νέων κατοίκων. Πρώτον, οι ντόπιοι δεν είναι ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή από τον φόρο κεφαλαιακών κερδών, η οποία έχει σχεδιαστεί για μη Πορτορικανούς.

Ο Mendez λέει στο CNBC ότι ο τοπικός συντελεστής στο Πουέρτο Ρίκο είναι 15% για τα μακροπρόθεσμα κεφαλαιακά κέρδη και η διαφορά αυτή έχει επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ ορισμένων ντόπιων και νέων κατοίκων. Μια οργάνωση εν ονόματι #AbolishAct60 έχει αντιδράσει στις φοροαπαλλαγές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η ”πλημμύρα” των εκατομμυριούχων κρυπτονομισμάτων στο Πουέρτο Ρίκο έχει επίσης συμβάλει στην άνοδο των τιμών των ακινήτων.

Διαβάστε επίσης:

Related posts

PepsiCo: Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης (upd)

banksnews

Η Αγγλία θα ανοίξει τις πύλες της για τους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες

banksnews

ILO: “Κατακλυσμιαίος” ο αντίκτυπος της πανδημίας στην εργασία

banksnews

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το πρόγραμμα COVAX παρουσίασαν σχέδιο για επίσπευση προμηθειών εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες

banksnews

Για κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης στο Ισραήλ προειδοποιεί ο Αμερικανός ΑΓΕΣ

banksnews

Πεντάγωνο ΗΠΑ: Οι ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας ενισχύθηκαν περαιτέρω

banksnews

Οι ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες θα σταματήσουν την κάλυψη επιχειρήσεων στη Ρωσία

banksnews

Βρετανία: Συνεχίζονται τα προβλήματα για τις αεροπορικές εταιρείες λόγω της πανδημίας

banksnews

Ρωσία: Μεγάλης κλίμακας ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα

banksnews