Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Επιμελητήριο: Ζητά παράταση για τις καταστάσεις πελατών – προμηθευτών (ΜΥΦ)

Την παράταση της προθεσμίας διαβίβασης των δεδομένων εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, που αντικατέστησε την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών (ΜΥΦ), πέραν της 27ης Μαΐου 2022, ζητά, με επιστολή του προς τον

Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή

, ο Πρόεδρος του

Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Όπως αναφέρει, μετά την ανάρτηση του τρόπου διαβίβασης των επιδοτήσεων – επιχορηγήσεων και της επιστρεπτέας προκαταβολής του 2021, σε συνδυασμό με τα προβλήματα απεικόνισης των διαβιβάσεων που έχουν προκύψει με το Συνοπτικό βιβλίο στην πλατφόρμα, και τα προβλήματα διαβίβασης που υπάρχουν από τις μικρές εταιρείες με πεπαλαιωμένα προγράμματα πληροφορικής, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι ανέφικτη και αδύνατη για τις επιχειρήσεις η εμπρόθεσμη διαβίβαση των εσόδων στην πλατφόρμα.

Επιπλέον, «με τη διαρκή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, μέσω της ομάδας εργασίας ΟΕΕ – ΑΑΔΕ, ο Φορέας μας έγκαιρα ενημέρωσε, για το πρόβλημα της διαβίβασης των επιδοτήσεων – επιχορηγήσεων και της επιστρεπτέας προκαταβολής του 2021 στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και την ανάγκη να μεταφερθεί η καταληκτική ημερομηνία διαβίβασής τους έως το τέλος του έτους».

Το ΟΕΕ προτείνει να δοθεί επαρκής χρόνος με παράταση της παραπάνω προθεσμίας προκειμένου να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις και οι λογιστές – φοροτεχνικοί στις αυξημένες υποχρεώσεις τους. Ταυτόχρονα, πρέπει να παραταθεί και η προθεσμία του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Σημειώνουμε και την ανάγκη για έκδοση της τροποποίησης της Απόφασης Α.1138/12-6-2020 μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της διαβίβασης των εσόδων του φορολογικού έτους 2021, προκειμένου να διευκρινισθούν θέματα σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15Α του Ν.4174/2013.

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 77 του Ν.4916/2022 τροποποιήθηκαν τα άρθρα 54 και 72 του Ν.4174/2013 και εφεξής δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως εκατό (100) ευρώ.

Το ΟΕΕ προτείνει την επέκταση της συγκεκριμένης διάταξης και στα νομικά πρόσωπα, με σχετική εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ προς τον Αρμόδιο Υπουργό για τη συμπλήρωση της παραπάνω διάταξης.

Ειδήσεις σήμερα:Στο στόχαστρο ο πατέρας για την αρπαγή του 6χρονου στην Κηφισιά – Πώς τον άρπαξαν μέσα από το σπίτι

Ευλογιά των πιθήκων: Πόσο μολυσματική είναι, ποιοι θα εμβολιάζονταιΜακελειό σε σχολείο στο Τέξας: Μυστήριο με τα κίνητρα του έφηβου που σκότωσε 19 παιδιά και 2 ενήλικους

Related posts

Κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακές απώλειες μετά το άνοιγμα

banksnews

Project Delfini: Με φωτοβολταϊκό πάρκο στη Δράμα το ντεμπούτο της Macquarie στις ΑΠΕ

banksnews

Σταϊκούρας: Καμία σκέψη για μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο

banksnews

Επικουρικές: «Έκλεψαν» έως 300 ευρώ τον μήνα σε 300.000 συνταξιούχους το 2016

banksnews

Έξι στους 10 δηλώνουν ότι θα δαπανήσουν λιγότερα για αγορές σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2020

banksnews

Έρχονται εισπρακτικές και για τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες

banksnews

e-ΕΦΚΑ: Ιδιώτες managers, 600 προσλήψεις, πράκτορες εσωτερικών υποθέσεων και άλλες 6 αλλαγές

banksnews

Finos Film: Η ακρίβεια μέσα από ελληνικές ταινίες (vid)

banksnews