Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ο επικεφαλής της IAEA δηλώνει “πολύ ανήσυχος” για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δήλωσε σήμερα πως είναι “πολύ ανήσυχος” για την κατάσταση στο Ιράν, καταγγέλλοντας μια έλλειψη συνεργασίας εν μέσω αδιεξόδου στις συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015.

Η IAEA, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Βιέννη, “προσπαθεί να αποσαφηνίσει έναν ορισμένο αριθμό θεμάτων που εκκρεμούν”, εξήγησε ο Ραφαέλ Γκρόσι ενώπιον μιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Αναφέρομαι στο γεγονός πως τους τελευταίους μήνες μπορέσαμε να εντοπίσουμε ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου σε τόπους που δεν είχαν δηλωθεί ποτέ από το Ιράν ότι στέγαζαν οποιαδήποτε πυρηνική δραστηριότητα”, υπογράμμισε.

“Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι (…) Η κατάσταση δεν μοιάζει να είναι πολύ ευνοϊκή. Προσώρας, το Ιράν δεν έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένο να παράσχει τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε”, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών.

Πολλές εγκαταστάσεις αποτελούν αντικείμενο έρευνας εδώ και καιρό από την IAEA. Στις αρχές Μαρτίου, ο Γκρόσι είχε μεταβεί στο Ιράν για το θέμα αυτό, ενώ η Ισλαμική Δημοκρατία ζητούσε το κλείσιμο του φακέλου.

Τελικά, συμφωνήθηκε τα δύο μέρη να ανταλλάξουν έγγραφα για μια επίλυση του θέματος μέχρι τον Ιούνιο.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Ενρίκε Μόρα, αναμένεται σήμερα στην Τεχεράνη για να προσπαθήσει να επανεκκινήσει τη διαδικασία.

“Όπως γνωρίζετε, οι συνομιλίες βρίσκονται σε κάποιου είδους διάλειμμα (…) ορισμένοι θα έλεγαν αδιέξοδο, άλλοι πάγωμα”, υπογράμμισε ο αξιωματούχος της IAEA, λέγοντας ωστόσο πως “εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία σε έναν εύλογο χρονικό ορίζοντα, αν και πρέπει να παραδεχθούμε πως το παράθυρο ευκαιρίας μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή”, προειδοποίησε.

Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο σε έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, που είχε σκοπό να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία από την κατασκευή ατομικής βόμβας — την οποία αρνείται ότι θέλει να αποκτήσει.

Τα υπόλοιπα μέρη της συμφωνίας (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία) συμμετέχουν επίσης σε αυτές.

Οι διπλωμάτες εγκατέλειψαν ωστόσο τη Βιέννη στις 11 Μαρτίου για ένα “διάλειμμα” και από τότε η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την εμπλοκή.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Ρωσία: Συνελήφθη ένα ακόμη μέλος του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot

banksnews

ΔΝΤ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει “σοβαρές επιπτώσεις” στην παγκόσμια οικονομία

banksnews

Bloomberg: Οι προοπτικές της αγοράς κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αμβλύνονται λόγω του άλματος στο κόστος δανεισμού

banksnews

Μπλίνκεν: Οι επιδρομές σε Ιράκ και Συρία “ένα ισχυρό μήνυμα” προς τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές

banksnews

Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τον Λίβανο με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας

banksnews

Ηandelsblatt: Ο Πούτιν και η πυρηνική βόμβα – Πόσο μακριά θα φτάσει ο ηγέτης του Κρεμλίνου;

banksnews

Σαουδάραβας υπ. Επενδύσεων: Μεγάλες οι επενδυτικές ευκαιρίες μεταξύ Ελλάδας και Σ. Αραβίας

banksnews

Κατάργηση πρόσθετου φόρου στους λογαριασμούς ενέργειας σχεδιάζει η Γερμανία

banksnews

Εξαπλώνεται η παραλλαγή Όμικρον – Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας της G7

banksnews