Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Αναστασιάδης: Η στάση της Τουρκίας συνοδεύεται και με μία σειρά από νέων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι “η στάση της Τουρκίας συνοδεύεται και με μία σειρά από νέων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου”. Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μάριος Πελεκάνος, “στη σημερινή παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, υπενθύμισε πως τον περασμένο Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε επαναλάβει την προσήλωσή του στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και είχε καλέσει την Τουρκία να πράξει το ίδιο”.

Επίσης, ο κ. Πελεκάνος επισήμανε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα όσα έλαβαν χώρα “στην άτυπη τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης στις 27 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε ο διορισμός Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με στόχο να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, ούτως ώστε να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες”.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, “εξήγησε πως, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η τουρκική πλευρά – και παρά τα όσα είχαν συμφωνηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ – υπαναχώρησε, αρνούμενη τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου, με στόχο την εδραίωση του υφιστάμενου αδιεξόδου” προσέθεσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόςωπος. “Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε πως η στάση της Τουρκίας συνοδεύεται και με μία σειρά από νέων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου – και πάλι σε πλήρη περιφρόνηση των όσων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την είχε καλέσει να πράξει – που όχι μόνο εμποδίζουν την προοπτική επανέναρξης ενός γόνιμου διαλόγου, αλλά επανακλιμακώνουν τις εντάσεις, κατά παράβαση των όσων είχε ζητήσει η ΕΕ από την ‘Αγκυρα” τόνισε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε επιπροσθέτως ότι η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη επίσης με “υβριδικές απειλές από την Τουρκία στο ζήτημα του μεταναστευτικού, ενημερώνοντας πως μόνο το 2021 καταγράφηκαν περισσότερες από 6800 αιτήσεις ασύλου και από αυτές, οι 6250 προήλθαν μέσω των Κατεχομένων, με την Κύπρο να έχει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλή ποσοστό αιτητών ασύλου στην ΕΕ” συμπλήρωσε ο Μάριος Πελεκάνος.

Παράλληλα σημείωσε, ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας “επεσήμανε πως οι αυξημένες ροές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία και τη συστηματική και σκόπιμη προώθησή τους μέσω της Πράσινης Γραμμής, στις ελεύθερες περιοχές, σε παραβίαση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, στηλιτεύοντας την ίδια στιγμή το γεγονός πως η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική εποικισμού των Κατεχομένων και της αλλοίωσης της δημογραφικής σύνθεσης του νησιού”.

Τέλος, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ότι “οι εταίροι της ΕΕ εξέφρασαν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο, τόσο σε σχέση με τις προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, όσο και τις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα λόγω και των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που εξακολουθούν”.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για το χειρότερο σενάριο κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ

banksnews

Το Συμβούλιο της Ευρώπης απειλεί με κυρώσεις την Τουρκία αν δεν αποφυλακίσει τον Οσμάν Καβαλά

banksnews

Απαγορεύεται η είσοδος στο Κόσοβο οχημάτων με σερβικές πινακίδες – Με οδοφράγματα απαντούν οι Σέρβοι

banksnews

Η Sanofi ανακοίνωσε την έναρξη κλινικών δοκιμών Φάσης ΙΙΙ του εμβολίου της

banksnews

ΗΠΑ: Μην ταξιδεύετε στην Τουρκία λόγω κορονοϊού και τρομοκρατίας

banksnews

Γερμανία: Οι Πράσινοι ενέκριναν και τυπικά την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

banksnews

Βρετανία: Στις 17 Απριλίου θα γίνει η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου

banksnews

Rolls-Royce: Σε τροχιά επίτευξης των στόχων για το 2021

banksnews

Waller (Fed): Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες στην αξιολόγηση που κάνουμε για τον πληθωρισμό

banksnews