Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Αποφυλακίστηκε υπό όρους ο επικεφαλής της Samsung

Ο κληρονόμος, αντιπρόεδρος και ντε φάκτο επικεφαλής της Samsung Electronics Τζέι Γιονγκ Λι, ο οποίος είχε καταδικασθεί για δωροδοκία και κατάχρηση, αποφυλακίσθηκε σήμερα με περιοριστικούς όρους, ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν κατανόηση για την αμφιλεγόμενη απελευθέρωσή του.

Η υποστήριξη για την αποφυλάκιση του Τζέι Γιόνγκ Λι αυξήθηκε εν μέσω ανησυχιών ότι μείζονες στρατηγικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται χωρίς αυτόν στην εταιρεία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο κατασκευαστής μικροεπεξεργαστών μνήμης και smartphone. Από το γραφείο του προέδρου Μουν Τζε-ιν ανακοινώθηκε πως η απόφαση για την απελευθέρωση του Λι είναι προς το εθνικό συμφέρον.

Ωστόσο οργανώσεις πολιτών επέκριναν την αποφυλάκισή του ως άλλη μια ένδειξη επιείκειας προς την επιχειρηματικη ελίτ της χώρας, που υπονομεύει το δικαστικό σύστημά της.

Ο 53χρονος Λι εμφανίσθηκε έξω από το Κέντρο Κράτησης της Σεούλ φορώντας σκούρο γκρι κοστούμι και πολύ πιο αδύνατος απ’ ό,τι όταν είχε τεθεί για τελευταία φορά υπό κράτηση τον Ιανουάριο. Καταδικασμένος ότι δωροδόκησε μια φίλη της πρώην προέδρου Παρκ Γκέουν-χε, εξέτισε 18 μήνες από την ποινή φυλάκισης 30 μηνών που του είχε επιβληθεί.

“Προκάλεσα πολλή ανησυχία στον κόσμο. Ζητώ συγγνώμη εκ βάθους καρδίας”, είπε ο Λι στους δημοσιογράφους. “Ακούω τις ανησυχίες, τις επικρίσεις και τις υψηλές προσδοκίες από εμένα. Θα εργαστώ σκληρά”.

Μετά την αποφυλάκισή του, μετέβη κατ’ ευθείαν στην έδρα της Samsung.

Οι Νοτιοκορεάτες έχουν από καιρό μια ταραχώδη σχέση με τις ιδρυτικές οικογένειες των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, μια σχέση που κυμαίνεται ανάμεσα στον θυμό για τα πολλά προνόμια και σκάνδαλά τους και την αναγνώριση ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι επίσης υπεύθυνοι για μεγάλο μέρος της οικονομικής επιτυχίας της χώρας.

“Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν απόψεις υπέρ και κατά της αποφυλάκισης του Αντιπροέδρου Τζέι Γ. Λι με περιοριστικούς όρους. Οι απόψεις των ανθρώπων που είναι αντίθετοι είναι επίσης ορθές”, αναφέρεται στη δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Μουν.

“Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν πολλοί που ζητούσαν την αποφυλάκισή του σ’ αυτή τη σοβαρή κρίση, ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει τη χώρα όσον αφορά τους ημιαγωγούς και τα εμβόλια”.

Επικεφαλής επιχειρήσεων και μερικοί βουλευτές έχουν υποστηρίξει πως ο Λι έχει αρκετή επιρροή στο εξωτερικό ώστε να βοηθήσει τη Νότια Κορέα να αποκτήσει περισσότερα εμβόλια κατά της Covid-19.

Έχουν επίσης αυξηθεί οι ανησυχίες ότι η Samsung χρειάζεται ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι για να τη βοηθήσει να παραμείνει ανταγωνιστική στον τομέα των μικροεπεξεργαστών εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης και σε μια περίοδο που αντίπαλοι, όπως οι TSNC και Intel Corp, κάνουν μεγάλες επενδύσεις.

Μία από τις μείζονες αποφάσεις που αναμένεται να λάβει ο Λι είναι η τελική απόφαση για την τοποθεσία ενός εργοστασίου 17 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, το οποίο θα παράγει προηγμένους μικροεπεξεργαστές.

Related posts

Κολομβία: Αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ έγινε στόχος επίθεσης

admin

Χιλή – κορονοϊός: Έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως πάνω από το 80% του πληθυσμού-στόχου της εκστρατείας ανοσοποίησης

admin

Πολωνία: Θέλει εμπλοκή του ΝΑΤΟ για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορά της

admin

Μια ισχυρότερη ΕΕ σε Ασφάλεια και Άμυνα θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια

admin

Νέα προειδοποίηση από Ρωσία: Τυχόν προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει “συνέπειες”

admin

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν “θέλει τόσο πολύ τη διεύρυνση” του ΝΑΤΟ που ενέταξε κατά λάθος και την Ελβετία

admin

Bloomberg: Ο τομέας των ακινήτων της Κίνας παραμένει η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την οικονομία

admin

Η Ισπανία γίνεται το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ που ζητά επίσημα εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ελβετία: Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα

admin