Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Αφρική: Σχεδόν 2,5 φορές ακριβότερα απ’ ό,τι στην Ευρώπη θα κοστίσουν τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό

Η Νότια Αφρική, η χώρα της ηπείρου που με βάση τους επίσημους απολογισμούς υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στην ήπειρο από την πανδημία του νέου κορονοϊού, θα πληρώσει για να λάβει τις πρώτες της δόσεις εμβολίου, του προϊόντος της AstraZeneca, σχεδόν 2,5 φορές υψηλότερο τίμημα σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της χώρας.

“Μας ενημέρωσαν ότι η τιμή είναι 5,25 δολάρια (σ.σ. 4,32 ευρώ)”, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να διευκρινίσει πώς προέκυψε η διαφορά της τιμής.

Η Νότια Αφρική αναμένει 1,5 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες. Αγοράστηκαν στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τη συμμαχία της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και θα παραχθούν στην Ινδία από το Serum Institute of India (SII).

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πληρώσουν για τα εμβόλια που ανέπτυξε η ίδια συμμαχία 1,78 ευρώ ανά δόση, όπως ανέφερε βέλγος υπουργός μέσω Twitter περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η τιμή των δόσεων των εμβολίων είναι λεπτό ζήτημα, παγκόσμιου ενδιαφέροντος, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες διαπραγματεύσεις κυβερνήσεων με φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα παρότρυνε τις κυβερνήσεις να πάψουν να διεξάγουν διμερείς διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες απευθείας, διότι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν τα κόστη για τους πάντες.

Η Νότια Αφρική, η πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένη χώρα της ηπείρου, δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει την ανοσοποίηση του πληθυσμού της (59 εκατ.). Έχει ενταχθεί στον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο οποίος έχει σκοπό να εγγυηθεί δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια.

Η συμμαχία AstraZeneca/Οξφόρδης, που συμμετέχει στην παγκόσμια κούρσα για την ανάπτυξη και τη διάθεση εμβολίων, δεσμεύτηκε να πωλεί το προϊόν της έναντι 2,50 ευρώ/δόση προκειμένου “να μπορέσει να διατεθεί το εμβόλιο στον ευρύτερο δυνατό πληθυσμό”, διαβεβαίωνε τον περασμένο μήνα το Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της AstraZeneca France.

Το εμβόλιο αυτό, που χορηγείται σε δύο δόσεις, θεωρείται πως έχει αποτελεσματικότητα 70% κατά μέσον όρο.

Ενώ η Νότια Αφρική είναι αντιμέτωπη με δεύτερο, φονικό κύμα της πανδημίας — έχει καταγράψει ως εδώ σχεδόν 39.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 — ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που θα παραδοθούν στη χώρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Δεν διευκρίνισε από ποιες εταιρείες παράγονται.

Η νοτιοαφρικάνικη κυβέρνηση δέχεται σφοδρές επικρίσεις τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της καθυστέρησης στην κατάρτιση σχεδίου για τον εμβολιασμό.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, αξιώνει διευκρινίσεις για το ζήτημα, ενώ αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί απειλούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Η εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, που θεωρούνται πιο μολυσματικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ανησυχούν τη διεθνή κοινότητα. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με απόλυτη βεβαιότητα εάν τα εμβόλια καταπολεμούν τα παραλλαγμένα στελέχη.

-

Related posts

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον εννέα άμαχοι νεκροί από διπλή έκρηξη

banksnews

ΥΦΥΠΕΞ Ρωσίας: Οι χώρες δικαιούνται να καθορίζουν χωρικά ύδατα και ΑΟΖ σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας

banksnews

Ρωσία: Ξεκίνησε η διανομή στη Μόσχα του εμβολίου Sputnik V

banksnews

Λευκορωσία: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Τιχανόφσκαγια

banksnews

Ιράκ: Τουλάχιστον επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες σε επίθεση αυτοκτονίας

banksnews

Μεξικό: Στα χέρια των αρχών ο αρχηγός καρτέλ ναρκωτικών “Ελ Μάρο”

banksnews

Για κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο κάνει λόγο η Τουρκία

banksnews

Ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ στη Φλόριντα – Μάχη στήθος με στήθος σε Αριζόνα και Β. Καρολίνα

banksnews

Η Airbus έκανε την ‘τελική’ της παραχώρηση στη διαμάχη για τις επιδοτήσεις στα αεροσκάφη

banksnews