Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναχιου (Eurogroup): Ισχυρή η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, παραμένουν οι κίνδυνοι

Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι ισχυρή παρά τους κινδύνους που ακόμα υπάρχουν και αυτό δείχνει τον θετικό αντίκτυπο που είχαν όλα τα μέτρα που δρομολογήσαμε για να ξεπεράσουμε την κρίση της πανδημίας, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup. 

“Οι οικονομίες πολλών χωρών έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ άλλες επιστρέφουν στα επίπεδα που ήταν”, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup. “Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα σοβαροί κίνδυνοι και προκλήσεις”, προειδοποίησε. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η ταχύτητα της ανάκαμψης αυτή τη φορά ήταν πολύ μεγαλύτερη, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν χρειάστηκαν μέχρι και επτά χρόνια για να επιστρέψει το ΑΕΠ στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

“Αυτή την φορά, ήδη από το τέλος του 2021 είχαμε επιστρέψει στα επίπεδα του ΑΕΠ προ της κρίσης”, ανέφερε. “Υπάρχουν ακόμα προκλήσεις μπροστά μας και η σημαντικότερη είναι να μην έχουμε μια καταστροφή στο επίπεδο των κοινωνιών”, υπογράμμισε. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης δείχνει πως οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν την περίοδο της κρίσης ήταν οι κατάλληλες. 

“Κάθε κρίση είναι διαφορετική και είναι δύσκολο να κάνεις συγκρίσεις σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση ή την κρίση του ευρώ όπου μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες έπρεπε να διορθωθούν σε πολλές χώρες – αυτό έγινε με επιτυχία, αλλά ήταν επώδυνο”.

“Αυτή τη φορά είχαμε ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό τομέα, οι τράπεζες μας δεν ήταν το πρόβλημα, αντίθετα ήταν μέρος της λύσης”, πρόσθεσε.

“Τέλος, μπορούμε σήμερα να δουλέψουμε με μια πιο ισχυρή θεσμική αρχιτεκτονική της νομισματικής ένωσης κάτι που δεν είχαμε στο παρελθόν”, τόνισε.  “Όλα αυτά μας βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να δείξουμε στις αγορές ότι σήμερα είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι και αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη”. 

Αμετάβλητη η εκτίμηση για τον πληθωρισμό 

Οι υπουργοί Οικονομικών έστρεψαν την προσοχή τους και στο άλμα των τιμών του πληθωρισμού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup. 

“Όλοι οι υπουργοί αναγνώρισαν τον αντίκτυπο από την άνοδο των τιμών, παραμένει πάντως η αρχική μας άποψη ότι ο πληθωρισμός, αν και θα παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο χρονικό διάστημα, θα αρχίσει να υποχωρεί μέσα στο έτος καθώς θα βελτιώνεται η κατάσταση στην πλευρά της προσφοράς με την αποκατάσταση των αλυσίδων εφοδιασμού. Επίσης το υψηλό επίπεδο των καταθέσεων που έπαιξε ρόλο στην άνοδο των τιμών θα αρχίσει σταδιακά να μετριάζεται”. 

Related posts

Baidu: Υψηλότερα των εκτιμήσεων τα έσοδα

banksnews

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν ενημερώνεται για τις εξελίξεις όσον αφορά την παραλλαγή Όμικρον

banksnews

O millennial CEO της Kuaishou “τα βάζει” με το TikTok

banksnews

Ευρωζώνη: Μικρότερη η αύξηση των πωλήσεων λιανικής τον Ιούνιο

banksnews

Ρωσία: Ξεπέρασαν τα 10 εκατ. τα καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού

banksnews

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015 οι ημερήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom

banksnews

Τσελίκ: Έλληνες λιμενικοί βυθίζουν σκάφη με πρόσφυγες

banksnews

ΗΠΑ: Έκλεισε η διαδικτυακή ειδησεογραφική πλατφόρμα Ozy, καταδικασμένη από τα απίστευτα ψέματα ηγετικών στελεχών της

banksnews

Αμερικανός αξιωματούχων: ΗΠΑ και Ευρώπη θέλουν ειρήνη στα Στενά της Ταϊβάν

banksnews