Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Η τραπεζική αναταραχή σκιάζει τις κινήσεις πολιτικής επιτοκίων

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας “διέρχεται μια περίοδο πολύ υψηλής αβεβαιότητας” που υπαγορεύει μια προσέγγιση συνεδρίασης για την πολιτική επιτοκίων χωρίς δέσμευση για συγκεκριμένη δράση, σύμφωνα με το Bloomberg.
“Είμαστε ανοιχτόμυαλοι όσον αφορά το μέλλον”, δήλωσε ο Ισπανός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο Business Post που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ σήμερα.

“Το ερώτημα τώρα είναι πώς τα γεγονότα στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και την Credit Suisse θα επηρεάσουν την οικονομία της ευρωζώνης”, είπε. “Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, πρέπει να αξιολογήσουμε εάν θα οδηγήσουν σε πρόσθετη αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης”.

Ο Γκίντος δήλωσε ότι η κύρια ανησυχία της ΕΚΤ όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά την πτώση της Credit Suisse Group AG είναι η κατάσταση των μη τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία αυξάνονται ως μερίδιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη και έχουν αναλάβει πολλούς κινδύνους σε περιόδους πολύ χαμηλών επιτοκίων όσον αφορά τη ρευστότητα, τη διάρκεια, πίστωση και μόχλευση.

“Δεν είμαστε οι επόπτες των μη τραπεζικών ιδρυμάτων. Αλλά τα μη τραπεζικά ιδρύματα είναι διασυνδεδεμένα με τις παραδοσιακές τράπεζες που εποπτεύουμε και γι’ αυτό εξετάζουμε και αυτόν τον τομέα”, είπε.

Η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς οι τράπεζες έχουν πολύ καλύτερες θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, πολύ πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις, είπε.

Η ΕΚΤ στις 16 Μαρτίου επέμεινε στο guidance της και αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Δεν έδωσε καμία καθοδήγηση για τα μελλοντικά της βήματα, μια απόκλιση από τη συνήθη πρακτική της σε πρόσφατες συνεδριάσεις, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την υγεία του τραπεζικού τομέα “ενισχύει” την προσέγγισή της που εξαρτάται από τα δεδομένα.

Ο Γκίντος είπε ότι θέλει μια “έγκαιρη” επιστροφή στον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.

“Γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να είναι αύριο, αλλά πρέπει να είναι εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής μας, που είναι μια περίοδος δύο ετών”, είπε, προσθέτοντας ότι “η πορεία του πληθωρισμού είναι πολύ πιο σημαντική από το να αγγίξουμε απλώς τον στόχο του 2%”.

Ο μετρούμενος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί αρκετά γρήγορα τους επόμενους έξι έως επτά μήνες, καθώς θα εμφανιστούν οι επιδράσεις της βάσης σύγκρισης, είπε, σημειώνοντας ότι η πτώση των τιμών της ενέργειας, η μείωση των σημείων συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς και ο καθυστερημένος αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων θα διαδραματίσουν ρόλο.

“Είμαι θετικός για τη μείωση του ονομαστικού πληθωρισμού, αλλά πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού”, δήλωσε ο Γκίντος. “Για να επιτύχουμε τον στόχο μας, ο δομικός πληθωρισμός πρέπει επίσης να αρχίσει να επιβραδύνεται”.

Τα στοιχεία για τον Μάρτιο που αναμένεται την Παρασκευή είναι πιθανό να δείξουν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός – ο οποίος αφαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – έφτασε σε νέο ρεκόρ της εποχής του ευρώ αυτόν τον μήνα, ακόμη και καθώς ο μετρούμενος πληθωρισμός βρίσκεται σε ρυθμό απότομης πτώσης.

“Είναι πολύ δύσκολο να συγκλίνουμε προς τον στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο χωρίς σαφή μείωση του δομικού πληθωρισμού”, δήλωσε ο Γκίντος.

Related posts

Ένατη συναπτή αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, στο 3,35%

admin

Η 3M σχεδιάζει να περικόψει 6.000 θέσεις εργασίας

admin

Λεμέρ σε “γραμμή” Μακρόν: Η ΕΕ δεν πρέπει να γίνει “κλωτσοσκούφι” σε μια σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας

admin

Credit Suisse: Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή από “κουρεμένους” ομολογιούχους ΑΤ1

admin

Ουκρανία: Η χώρα διαθέτει επαρκή ενεργειακά αποθέματα για να βγάλει τον χειμώνα

admin

Βιλερουά (ΕΚΤ): Έχουμε ακόμη “λίγο δρόμο” όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων

admin

Dimon: Τα επιτόκια της Fed θα ξεπεράσουν το 5% – CNBC

admin

Στις 20-22 Φεβρουαρίου το ταξίδι του Μπάιντεν στην Πολωνία

admin

Τουρκία: Στο 105,19% ο ανεπίσημος πληθωρισμός – Το “μαγείρεμα” στοιχείων από την κυβέρνηση Ερντογάν

admin