Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί αναμένεται εκλεγούν στις Βουλευτικές Εκλογές

Οι Νορβηγοί πηγαίνουν σήμερα στις κάλπες κατά την πρώτη από τις δύο ημέρες ψηφοφορίας για να εκλέξουν την νέα βουλή.

Στις εκλογές αυτές τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η κλιματική αλλαγή και το πώς η πετρελαιοπαραγωγός χώρα θα προσαρμοστεί στην ενεργειακή μετάβαση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα αναμένεται να διαδεχτεί στην εξουσία τον συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό υπό την πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ παρότι οι Εργατικοί θα χρειαστούν τη στήριξη τουλάχιστον δύο ακόμη κομμάτων για να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το πρόσωπο που προβλέπεται ότι θα είναι ο νέος πρωθυπουργός μετά τις εκλογές της 12ης και 13ης Σεπτεμβρίου είναι ο αρχηγός των Εργατικών, ο Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα ασχοληθεί με το θέμα της ανισότητας προσφέροντας φοροελαφρύνσεις για τις οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και αυξήσεις για τους πλούσιους.

Το πλουσιότερο 1% των Νορβηγών πληρώνει χαμηλότερη φορολογία εισοδήματος σε σχέση με εκείνους με έναν μέσο μισθό, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας, ενώ το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος αυξήθηκε από 3,3% που ήταν το 2001 σε 11,7% που ήταν το 2019.

“Πρέπει να έχουμε μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, οι οποίες αυξήθηκαν με την προηγούμενη κυβέρνηση”, δήλωσε ο Στέρε στο Reuters στο περιθώριο μιας πρόσφατης προεκλογικής εκδήλωσης.

Δύσκολες συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης Συνασπισμού 

Περιπλέκοντας τα πράγματα για τους Εργατικούς η κλιματική αλλαγή έχει ανακύψει ως το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους ψηφοφόρους και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι λιγοστές κοινοβουλευτικές έδρες θα πάνε σε κόμματα και σε βουλευτές που επιθυμούν να περιορίσουν τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια βασική πηγή θέσεων εργασίας.

Ο Στέρε ευελπιστεί οι Εργατικοί, το Κεντρώο Κόμμα και η Σοσιαλιστική Αριστερά να σχηματίσουν μεταξύ τους πλειοψηφία και οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις να καταστήσουν δυνατή την επιστροφή του τρικομματικού συνασπισμού που κυβερνούσε τη χώρα από το 2005 ως το 2013.

Αλλά αυτό είναι απολύτως αβέβαιο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Στέρε πιθανόν να εξαρτηθεί είτε από το Κόκκινο Κόμμα, που επιδιώκει κοινωνικές μεταρρυθμίσεις βασισμένες στην μαρξιστική ιδεολογία, ή από το Πράσινο Κόμμα που θέλει να έχει σταματήσει η εξόρυξη πετρελαίου στη χώρα μέχρι το 2035.

Related posts

Ανησυχίες ΕΕ για την πίεση που ασκείται εναντίον του φιλοκουρδικού HDP στην Τουρκία

banksnews

Ιράν: 258 θάνατοι από την COVID-19 αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο

banksnews

Μετακινήθηκε μερικώς το πλοίο που προσάραξε στη Διώρυγα του Σουέζ

banksnews

Βιετνάμ: Κρούσματα του “Συνδρόμου της Αβάνας” μεταξύ Αμερικανών εργαζομένων στο Ανόι

banksnews

Ιταλία: Το 60% των Ιταλών έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού

banksnews

11η Σεπτεμβρίου – 20 Χρόνια Μετά: To FBI έδωσε στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο για τις επιθέσεις

banksnews

Συνομιλίες υψηλού επιπέδου για τη δικαιότερη διανομή των εμβολίων ζητούν έξι ηγέτες χωρών-μελών της Ε.Ε.

banksnews

Πακιστάν: Επίθεση με βόμβα σημειώθηκε σε σχολείο θηλέων

banksnews

Ο Ερντογάν “πάγωσε” τις μετακινήσεις των μισθοφόρων από και προς τη Λιβύη

banksnews