Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί αναμένεται να εκλεγούν στις Βουλευτικές Εκλογές

Οι Νορβηγοί πηγαίνουν σήμερα στις κάλπες κατά την πρώτη από τις δύο ημέρες ψηφοφορίας για να εκλέξουν την νέα βουλή.

Στις εκλογές αυτές τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η κλιματική αλλαγή και το πώς η πετρελαιοπαραγωγός χώρα θα προσαρμοστεί στην ενεργειακή μετάβαση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα αναμένεται να διαδεχτεί στην εξουσία τον συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό υπό την πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ παρότι οι Εργατικοί θα χρειαστούν τη στήριξη τουλάχιστον δύο ακόμη κομμάτων για να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το πρόσωπο που προβλέπεται ότι θα είναι ο νέος πρωθυπουργός μετά τις εκλογές της 12ης και 13ης Σεπτεμβρίου είναι ο αρχηγός των Εργατικών, ο Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα ασχοληθεί με το θέμα της ανισότητας προσφέροντας φοροελαφρύνσεις για τις οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και αυξήσεις για τους πλούσιους.

Το πλουσιότερο 1% των Νορβηγών πληρώνει χαμηλότερη φορολογία εισοδήματος σε σχέση με εκείνους με έναν μέσο μισθό, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας, ενώ το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος αυξήθηκε από 3,3% που ήταν το 2001 σε 11,7% που ήταν το 2019.

“Πρέπει να έχουμε μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, οι οποίες αυξήθηκαν με την προηγούμενη κυβέρνηση”, δήλωσε ο Στέρε στο Reuters στο περιθώριο μιας πρόσφατης προεκλογικής εκδήλωσης.

Δύσκολες συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης Συνασπισμού 

Περιπλέκοντας τα πράγματα για τους Εργατικούς η κλιματική αλλαγή έχει ανακύψει ως το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους ψηφοφόρους και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι λιγοστές κοινοβουλευτικές έδρες θα πάνε σε κόμματα και σε βουλευτές που επιθυμούν να περιορίσουν τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια βασική πηγή θέσεων εργασίας.

Ο Στέρε ευελπιστεί οι Εργατικοί, το Κεντρώο Κόμμα και η Σοσιαλιστική Αριστερά να σχηματίσουν μεταξύ τους πλειοψηφία και οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις να καταστήσουν δυνατή την επιστροφή του τρικομματικού συνασπισμού που κυβερνούσε τη χώρα από το 2005 ως το 2013.

Αλλά αυτό είναι απολύτως αβέβαιο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Στέρε πιθανόν να εξαρτηθεί είτε από το Κόκκινο Κόμμα, που επιδιώκει κοινωνικές μεταρρυθμίσεις βασισμένες στην μαρξιστική ιδεολογία, ή από το Πράσινο Κόμμα που θέλει να έχει σταματήσει η εξόρυξη πετρελαίου στη χώρα μέχρι το 2035.

Related posts

Στους 94 αυξήθηκαν οι νεκροί από την κατάρρευση κτιρίου στη Φλόριντα

banksnews

Τουρκία: Ένας νεκρός από δασική πυρκαγιά στα νότια της χώρας

banksnews

Η ρωσική R-Pharm ελπίζει να παράγει 8-10 εκατ. δόσεις του Sputnik-V σε εργοστάσιό της στη Γερμανία

banksnews

Σε φυλακή κρατείται ο δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς, αναφέρει το Μινσκ

banksnews

Στους τρεις μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων στην Κίνα η Honor

banksnews

Alitalia: Καλοκαιρινές πτήσεις το 2021 από τη Ρώμη προς 9 ελληνικά νησιά και από το Μιλάνο προς τη Ρόδο

banksnews

Ισραήλ: Πάνω από 1.300 κρούσματα του νέου κορονοϊού

banksnews

Τουρκία, Πακιστάν και Αφγανιστάν καλούν τους Αφγανούς Ταλιμπάν να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για επίτευξη ειρήνης

banksnews

Ρωσία: Το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων του Sputnik-V μπορεί να φθάσει και τις 180 ημέρες

banksnews