Image default
TOP STORIES ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Νοικοκυριά: Κλείνουν το 2022 με έξτρα καταθέσεις 3 δισ. ευρώ

Πάνω από τρία δισ. ευρώ πρόσθεσαν τα ελληνικά νοικοκυριά στις τραπεζικές τους καταθέσεις μέσα στο 2023, καθώς το σχετικό ποσό διαμορφώθηκε ήδη στα 3,19 δις στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ ο Δεκέμβριος αποτελεί παραδοσιακά μήνα αύξησης των αποταμιεύσεων λόγω και του 13ου μισθού που εισπράττουν οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η εξέλιξη αυτή (παρά τη μικρή υποχώρηση του Νοεμβρίου) αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της αντοχής που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία το 2022 (πορεία του ΑΕΠ γύρω στο 6%) κόντρα στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων. Επιπλέον, αποτελεί μια ακόμη άμυνα στην αναμενόμενη επιδείνωση της πορείας της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσα στο 2023.

Το ποσό αυτό μάλιστα θα μπορούσε να έχει κυμανθεί σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα, σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν ενέτειναν τις προσπάθειές τους κατά το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου να μεταφέρουν καταθέσεις των πελατών τους σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων συνεργαζόμενων ΑΕΔΑΚ. Χαρακτηριστική -μεταξύ άλλων- ήταν η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς το Νοέμβριο και της Εθνικής το Δεκέμβριο να λανσάρουν Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια πενταετούς διάρκειας με ετήσια διανομή μερίσματος προκειμένου να επιτύχουν τον προαναφερόμενο στόχο.

Η κίνηση αυτή των τραπεζών οφείλεται στο ότι υπάρχει σήμερα μεγάλο πλεόνασμα καταθέσεων (ο δείκτης καταθέσεων προς χορηγήσεις κυμαίνεται μόλις γύρω στο 70%), καθώς και στο ότι η μεταφορά πόρων από τις αποταμιεύσεις σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αποφέρει έσοδα από προμήθειες στους χρηματοπιστωτικούς Ομίλους.

Κύκλοι επίσης προσκείμενοι στους χώρους του asset management και των ασφαλιστικών εταιρειών τονίζουν πως από την έναρξη της πανδημίας (τέλος 2019) έως και το Νοέμβριο του 2022 τα νοικοκυριά έχουν ανεβάσει τις καταθέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες κατά 21,5 εκατ. ευρώ, άρα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των εργασιών τους σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης και αξιοποίησης των παραπάνω ποσών.

Γενικότερα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) γνώρισαν το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων είκοσι ετών το έτος 2016 (εποχή μετά την επιβολή των capital controls), ωστόσο έκτοτε έχουν αυξηθεί από τα 100,77 στα 138,24 δισ. ευρώ, με ένα τμήμα αυτών να αποτελεί επανατοποθέτηση στα γκισέ από χρήματα που είχαν φύγει υπό το φόβο του GREXIT στο εξωτερικό, ή είχαν «κρυφτεί» σε θυρίδες και… στρώματα.

Related posts

Με απόδοση 8,5% αντλεί €350 εκατ. η Πειραιώς

admin

Η επιτυχία της τραπεζικής ένωσης μπορεί να επαναληφθεί στον δημοσιονομικό τομέα

admin

Alpha Bank: Κέρδη 102 εκατ. αναμένει για το Q1 η Optima

admin

ΤτΕ: Αυξητικά κινήθηκαν τα επιτόκια δανείων τον Οκτώβριο

admin

Πάουελ για ψηφιακό δολάριο: Καλύτερα να το κάνουμε σωστά, παρά πρώτοι

admin

Στασιμότητα στη γερμανική οικονομία το Q4 βλέπει η Bundesbank

admin

Alpha Bank: Κερδοφορία και απορρόφηση πρόσθετων προβλέψεων

admin

Και όμως υπάρχει trendy τράπεζα!

admin

Πώς αντέδρασε η αγορά σε γεωπολιτικές κρίσεις του παρελθόντος

admin