Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Παρουσίασε μια νέα ψηφιακή μορφή του νομίσματός της, το eNaira

Η Νιγηρία παρουσιάζει επίσημα μια νέα ψηφιακή μορφή του νομίσματός της, το eNaira, ανακοίνωσε σήμερα ο Νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι.

Με την κυκλοφορία του ψηφιακού νομίσματος, η Νιγηρία, η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής από άποψη ΑΕΠ και η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της ηπείρου (με περισσότερους από 200 εκατομμύρια κατοίκους), θεωρείται πρωτοπόρα στην ήπειρο, στο πλευρό της Γκάνας που δοκιμάζει από τον Σεπτέμβριο το e-Cedi, ως ένα νέο μέσο συναλλαγών.

“Έχουμε γίνει η πρώτη χώρα της Αφρικής και μία από τις πρώτες στον κόσμο που δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό νόμισμα για τους πολίτες μας”, δήλωσε ο Μπουχάρι.

Ο πρόεδρος της χώρας είπε πως αυτό το νέο ψηφιακό νόμισμα θα βελτιώσει το διασυνοριακό εμπόριο, την οικονομική συμμετοχή ανθρώπων εκτός της επίσημης οικονομίας και θα αυξήσει τις μεταφορές κεφαλαίων.

Το ψηφιακό νόμισμα επρόκειτο να ενεργοποιηθεί επίσημα την 1η Οκτωβρίου, όμως η Κεντρική Τράπεζα ανέβαλε την εισαγωγή του, επικαλούμενη τους εορτασμούς για την επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας.

Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται ευρέως στη Νιγηρία, που κατατάχθηκε το 2020 ως η τρίτη στη χρήση εικονικών νομισμάτων παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σε μία έρευνα του ειδικευμένου γραφείου ερευνών Statista.

Με τα κρυπτονομίσματα, οι Νιγηριανοί προσπαθούν κυρίως να αποφύγουν τη συνεχή υποτίμηση του νάιρα τα τελευταία χρόνια. Τους επιτρέπει επίσης να λαμβάνουν πιο εύκολα χρήματα από τη διασπορά ή να εξάγουν τις αποταμιεύσεις τους από τη χώρα.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν ψηφιακές εκδοχές των νομισμάτων τους, τις CBDC, αντιμέτωπες με πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου και προκειμένου να ανταγωνιστούν τα κρυπτονομίσματα που ξεφεύγουν από τον κρατικό έλεγχο ή τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές.

Πέρυσι, η Κίνα έγινε η πρώτη μεγάλη οικονομία που παρουσίασε μια δοκιμαστική εκδοχή ενός ψηφιακού νομίσματος. Από τότε, τουλάχιστον πέντε χώρες παρουσίασαν τα εικονικά νομίσματά τους, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο σκέψης Atlantic Council.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Διαδηλώσεις κατά των περιορισιτκών μέτρων σε Ολλανδία και Αυστρία

banksnews

Ιταλία: Πρόσθετα μέτρα κατά του κορονοϊού συστήνουν οι ειδικοί λόγω έξαρσης των κρουσμάτων

banksnews

Οι Βρυξέλλες θέλουν να ενισχύσουν την προστασία των δημοσιογράφων από επιθέσεις

banksnews

Η Γαλλία απαγόρευσε σε αεροσκάφος της λευκορωσικής Belavia να μπει στον εναέριο χώρο της

banksnews

Νορβηγία: Πολλοί νεκροί και τραυματίες σε επιθέσεις στην πόλη Κόνγκσμπεργκ

banksnews

Γαλλία: Τα δείγματα από τα λύματα δείχνουν ότι η Covid-19 εξαπλώνεται με ταχύτητα σε ορισμένες γαλλικές πόλεις

banksnews

Ισπανία: Υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο

banksnews

Ιαπωνία: Οι εξαγωγές υποχώρησαν 4,5% τον Φεβρουάριο

banksnews

Ιταλία: Συγκλονισμένη η χώρα απ’ την αυτοκτονία 20χρονου-θύμα ρατσισμού- πρώην ποδοσφαιριστή στην ομάδα νέων της Μίλαν

banksnews