Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Μετά από το “ΟΚ” της Τουρκίας η Ουγγαρία ενέκρινε την υποψηφιότητα της Φινλανδίας

Όπως ήταν αναμενόμενο, αφ’ ης στιγμής η Τουρκία έδωσε το “πράσινο φως”, η Ουγγαρία ψήφισε υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τερματίζοντας τις πολύμηνες προσπάθειες του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και φέρνοντας τη σκανδιναβική χώρα ένα βήμα πριν από την ένταξη στην αμυντική συμμαχία.

Φυσικά παράλληλες πορείες για Ερντογάν και Όρμπαν, καθώς καίτοι οι βουλευτές στη Βουδαπέστη ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας τη Δευτέρα, κράτησαν “όμηρο” την αίτηση της γειτονικής Σουηδίας σε μια διαμάχη που το κόμμα του Όρμπαν έχει διασυνδέσει με μια σύγκρουση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κράτος δικαίου.

Η επικύρωση ακολούθησε την απόφαση της Τουρκίας να υποστηρίξει την προσπάθεια της Φινλανδίας την περασμένη εβδομάδα. Η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι τα τελευταία κράτη μέλη μεταξύ των 30 μελών του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που ενέκριναν την επέκταση προς τα σκανδιναβικά σύνορα της Ρωσίας μετά την εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία είχε απαλλαγεί από την πίεση από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να επιταχύνει τη διαδικασία ψήφισης των αιτήσεων τόσο της Φινλανδίας όσο και της Σουηδίας, υποθέσεις τις οποίες ολοκλήρωσαν τα περισσότερα μέλη, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Το κοινοβούλιο της Βουδαπέστης, στο οποίο κυριαρχεί το κυβερνών κόμμα του Όρμπαν, δεν έχει ακόμη προγραμματίσει ψηφοφορία για την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

“Όλα τα σημάδια και η ελπίδα μας δείχνουν μια σχέση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό” με τη Φινλανδία, ενώ η Ουγγαρία δεν έχει λάβει τέτοιες διαβεβαιώσεις από τη Σουηδία, δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τάμας Μέντσερ. Αυτός και οι συνάδελφοί του απέρριψαν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η τακτική καθυστέρησης της Ουγγαρίας εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμα: 

* Η Ουγγαρία του Ορμπάν μπλόκαρε κοινή δήλωση της ΕΕ για το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

* Μακρόν και Όρμπαν συζήτησαν για το κράτος δικαίου και την ενότητα έναντι της Ρωσίας

* “Πράσινο φως” από Ερντογάν για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – Καθυστερεί την απόφασή της η Ουγγαρία

Related posts

ΔΥΠΑ: Μικρή αύξηση στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιανουάριο

admin

Ο Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε τη Σουηδία ότι στηρίζει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

admin

Η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία διεξάγουν κοινά γυμνάσια για να αντιμετωπίσουν τη Βόρεια Κορέα

admin

Η γερμανική τουριστική βιομηχανία βλέπει για το 2023 ανάκαμψη στα επίπεδα προ της πανδημίας

admin

Πριγκόζιν (Ομάδα Wagner): Γάλλος στρατιώτης σκοτώθηκε στην ανατολική Ουκρανία

admin

Νέα Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς από την Βόρεια Κορέα

admin

Η Αυστραλία επιθυμεί ένα “εμπόριο χωρίς εμπόδια” με την Κίνα

admin

JPMorgan: Η ρευστότητα που έλαβε η Credit Suisse δεν αρκεί – Αναμένεται εξαγορά της

admin

ΗΠΑ: Η OpenAI αντιμέτωπη με αγωγή που ζητά να “παγώσει” η διάθεση του GPT

admin