Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: “Κοντά στην εκπλήρωση των στόχων” το Αζερμπαϊτζάν που καλεί ένοπλες ομάδες Αρμενίων να παραδοθούν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:27

Το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από τις αρμενικές ένοπλες ομάδες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τις οποίες χαρακτήρισε “παράνομες”, να παραδοθούν, διαφορετικά θα συνεχίσει την “αντιτρομοκρατική επιχείρηση μέχρι τέλους” μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο την διοίκηση της προεδρίας. Παράλληλα η διοίκηση της προεδρίας δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να συναντηθεί με εκπροσώπους των εθνοτικών Αρμενίων στο Γιεβλάχ εφόσον εκπληρώσουν “σειρά όρων”. “Ωστόσο, για να σταματήσει η αντιτρομοκρατική επιχείρηση, οι παράνομοι αρμενικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί πρέπει να υψώσουν τη λευκή σημαία, να παραδοθούν όλα τα όπλα και να διαλυθεί το παράνομο καθεστώς”, αναφέρει η προεδρική διοίκηση, προσθέτοντας ότι “διαφορετικά, η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους”.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε απόψε ότι κατέλαβε περισσότερες από 60 θέσεις των αυτονομιστών Αρμενίων κατά τις επιχειρήσεις του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: “Περισσότερες από 60 θέσεις μάχης των (σ.σ. αυτονομιστικών) αρμενικών δυνάμεων είναι πλέον υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεών μας” ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο Ανάρ Εϊβάζοφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ένας Αρμένιος αυτονομιστής αξιωματούχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Γκεγάμ Στεπανιάν, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι κατά τις επιχειρήσεις αυτές σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι και λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι τραυματίστηκαν άλλοι 138, εκ των οποίων οι 29 είναι άμαχοι. Η Γαλλία, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη με θέμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

“Αυτό είναι γενοκτονία, τίποτα άλλο. Και οι μεσολαβητές υπόσχονται δικαιώματα και ασφάλεια εντός του Αζερμπαϊτζάν”, έγραψε ο Γκέχαμ Στεπανιάν, διαμεσολαβητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του θύλακα.

Το Αζερμπαϊτζάν ανέλαβε εκ νέου στρατιωτική δράση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένα βήμα που θα μπορούσε να προμηνύει νέο πόλεμο στην ασταθή περιοχή, αλλά το οποίο σύμφωνα με το Μπακού ήταν απαραίτητο για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και την εκδίωξη των αρμενικών στρατιωτικών σχηματισμών.

Videos emerge of Azerbaijan targeting civilian areas in Stepanakert, Nagorno-Karabakh pic.twitter.com/y7j8QWOUwv

— Artyom Tonoyan (@DrArtyomTonoyan) September 19, 2023

Δυνατοί και επαναλαμβανόμενοι ήχοι βομβαρδισμών ακούστηκαν από πλάνα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Καραμπάχ, που το Αζερμπαϊτζάν ονομάζει Χακέντι, την Τρίτη.

BREAKING:

Large scale fighting has just started in Nagorno-Karabakh.

Artillery and suicide drones are in action by both sides.

It’s possible that another war between Azerbaijan and Armenia is starting in front of our eyes. pic.twitter.com/xXC0Er8fCj

— Visegrád 24 (@visegrad24) September 19, 2023

Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται κοντά στην εκπλήρωση των βασικών στόχων της στρατιωτικής του επιχείρησης στο Καραμπάχ, με ορισμένους από τους στρατιωτικούς στόχους να έχουν εξουδετερωθεί, δήλωσε σήμερα ένας βοηθός του Αζέρου προέδρου, ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, λίγες μόνο ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων.

Λίγο νωρίτερα, οι αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέφεραν ότι η ένταση των συγκρούσεων κατά μήκος της “γραμμής επαφής” με τις αζέρικες δυνάμεις έχει “μειωθεί σημαντικά”.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει “προσωρινά” την πρόσβαση στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης TikTok, χωρίς να αναφέρει τους λόγους. “Η πρόσβαση στο TikTok διακόπτεται προσωρινά από τις 19 Σεπτεμβρίου 2023” ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ρωσικές ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ απομακρύνουν αμάχους από τις “πιο επικίνδυνες περιοχές” του θύλακα. Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις απηύθυναν έκκληση για “άμεση” εκεχειρία στην περιοχή. “Μέσα στην ημέρα, 469 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 185 παιδιά, μεταφέρθηκαν στην τοποθεσία που βρίσκεται το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα”, σύμφωνα με την ανακοίνωση. “Μέλη του ιατρικού προσωπικού… παρείχαν βοήθεια σε εννέα τραυματίες πολίτες, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά”, υπογράμμισε το υπουργείο.

Η αζερική ανακοίνωση

Το Αζερμπαϊτζάν έχει ξεκινήσει “αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις” στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που κατοικείται από Αρμένιους, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Άμυνας της χώρας, για να “καταστείλει προκλήσεις μεγάλης κλίμακας” και να εκδιώξει, όπως είπε, τα αρμενικά στρατεύματα. “Στο πλαίσιο των μέτρων, εξουδετερώνονται με όπλα υψηλά ακριβείας θέσεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου αλλά και πεδία σημεία βολής μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας, καθώς και πολεμικός εξοπλισμός και στρατιωτικές εγκαταστάσεις”, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Οι άμαχοι ήταν ελεύθεροι να φύγουν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, πρόσθεσε, συμπεριλαμβανομένου ενός προς την Αρμενία.

Εκτός αυτού το Αζερμπαϊτζάν υποσχέθηκε σήμερα ότι θα σεβαστεί “τα δικαιώματα και την ασφάλεια” των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ: “Τα δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών αρμενικής καταγωγής στο Καραμπάχ θα γίνουν σεβαστά, όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι διεθνείς υποχρεώσεις του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Χικμέτ Χατζίεφ, ένας σύμβουλος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ.

Η Αρμενία

Οι δυνάμεις των Αρμενίων στο Καραμπάχ δήλωσαν ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προσπαθούσαν να σπάσουν την άμυνά τους μετά από σφοδρό βομβαρδισμό, αλλά ότι κρατούν τη γραμμή προς το παρόν. Η Αρμενία, η οποία διεξήγαγε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων των ερωτημάτων για το μέλλον του Καραμπάχ, καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε “πλήρης κλίμακος επιθετικότητα” του Μπακού εναντίον του λαού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για βομβαρδισμό πόλεων και χωριών. “Καθοδηγούμενο από ένα αίσθημα ατιμωρησίας, το Αζερμπαϊτζάν ανέλαβε ανοιχτά την ευθύνη για την επίθεση”, ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.

Azerbaijan uses artillery against civilians in Nagorno Karabakh.#Armenia #Azerbaijan #NagornoKarabakh #Baku #Stepanakert #Yerevan #Karabakh #Artsakh pic.twitter.com/u5xPOyyHyU

— Robert Ananyan (@robananyan) September 19, 2023

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άρχισαν να χρησιμοποιούν πυροβολικό σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) από τη 1 μ.μ. της 19ης Σεπτεμβρίου, προσπαθώντας να διεισδύσουν στο βάθος της αμυντικής γραμμής των Αμυντικών Δυνάμεων του Αρτσάχ, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του του συγκροτηθέντος υπουργείου άμυνας του θύλακα.

Δηλώσεις Πασινιάν

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια ένοπλη χερσαία επιχείρηση στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και θέλει να “σύρει την Αρμενία σε εχθροπραξίες”, ωστόσο ο Αρμένιος πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αρμενικός στρατός δεν συμμετέχει στις μάχες που ξεκίνησαν. “Μερικές δυνάμεις, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές προσπαθούν να σύρουν την Αρμενία σε πόλεμο. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνω: Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμππάχ, δεν υπάρχουν”. “Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση με στόχο την εθνοκάθαρση των Αρμενίων του Καραμπάχ”, ανέφερε ο Πασινιάν. Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν παραμένει “σταθερή” και ότι η Αρμενία “δεν εμπλέκεται σε ένοπλες ενέργειες”. Παράλληλα τόνισε ότι γίνονται εκκλήσεις “από διάφορα μέρη” για ένα πραξικόπημα στην Αρμενία με φόντο την αζέρικη επίθεση.

Azeri artillery striking Armenian positions in Stepanakert/Khankendi

pic.twitter.com/bS6S08kPf6

— Visegrád 24 (@visegrad24) September 19, 2023

Έκκληση για ηρεμία από τη Ρωσία

Η Ρωσία κάλεσε την Τρίτη την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν τις πολεμικές δραστηριότητες στην περιοχή του Καραμπάχ. “Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από την απότομη κλιμάκωση της κατάστασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η ρωσική πλευρά προτρέπει τα αντιμαχόμενα μέρη να σταματήσουν την αιματοχυσία, να σταματήσουν αμέσως τις μάχες και να επιστρέψουν στον δρόμο μιας πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

Όλα τα βήματα για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος του Καραμπάχ σκιαγραφούνται στο σύνολο των τριμερών δηλώσεων/συμφωνιών των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, οι οποίες εγκρίθηκαν από το 2020 έως το 2022, τόνισε.

“Θα θέλαμε ιδιαίτερα να σημειώσουμε ότι πρόσφατα, μέσω των προσπαθειών της Ρωσίας και άλλων διεθνών μεσολαβητών, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται σοβαρές προϋποθέσεις για την πρόοδο στην ειρηνική επίλυση του προβλήματος του Καραμπάχ. “Μιλάμε για ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του Καραμπάχ, η οποία δημιούργησε και δημιουργεί ένα ευνοϊκό υπόβαθρο για την επανέναρξη του άμεσου διαλόγου μεταξύ Μπακού και Στεπανακέρτ”, είπε.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε τη στρατιωτική κλιμάκωση και κάλεσε το Μπακού να σταματήσει τις τρέχουσες στρατιωτικές δραστηριότητές του: “Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε στον διάλογο μεταξύ Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ. Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να εξαναγκάσει την έξοδο του τοπικού πληθυσμού”, δήλωσε ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του. Ανέφερε ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε το Μπακού να σταματήσει “αμέσως” τη στρατιωτική του επιχείρηση στον θύλακα: “Οι στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσουν αμέσως για να επιτραπεί ένας γνήσιος διάλογος μεταξύ του Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ”, δήλωσε ο Μισέλ στο X.

Η Γαλλία καταδίκασε “με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα” τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν και ζήτησε τη σύγκληση “κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”: “Κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια μονομερή ενέργεια, η οποία απειλεί χιλιάδες πολίτες που έχουν ήδη πληγεί από μήνες παράνομου αποκλεισμού και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων”, τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, καλώντας το Μπακού “να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του και να επιστρέψει στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου”.

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με “όλα τα μέρη” συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον κρίνει τη στρατιωτική επιχείρηση από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, “ιδιαίτερα επικίνδυνη”.

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Αϊτή: Οι ΗΠΑ αποσύρουν το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού προσωπικού από τη χώρα

admin

Ουκρανία: “Τη μεγαλύτερη” νυχτερινή επίθεση με drones εξαπέλυσε η Ρωσία στο Κίεβο από την έναρξη της εισβολής

admin

Μαρόκο: Ο βασιλιάς Μοχάμεντ έδωσε αίμα για τους σεισμόπληκτους

admin

Η British American Tobacco ολοκλήρωσε την αποχώρησή της από Ρωσία και Λευκορωσία

admin

Ryanair: Προς νέο ρεκόρ αριθμού επιβατών τον Αύγουστο, μετά τα 18,7 εκατ. τον Ιούλιο

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα λέει ότι απώθησε μεγάλη αντεπίθεση των Ουκρανών στο Ορίχιβ

admin

Λαγκάρντ: Ανοίγει την πόρτα σε “παύση” των αυξήσεων επιτοκίων, αλλά προειδοποιεί για αυξημένα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα

admin

Η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας “τορπίλισε” τη συμφωνία για τα σιτηρά

admin

Άκης Σκέρτσος: Πρέπει να κλείσουμε τις τρύπες φοροδιαφυγής

admin