Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο τεστ για τις αγορές μετά το «καμπανάκι» του ΔΝΤ – Γιατί έγινε στόχος η Deutsche Bank

Οι πιέσεις που δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα η μετοχή της

Deutsche Bank

, η οποία έκλεισε τελικά την Παρασκευή

με πτώση 8,53%

, προβλημάτισαν έντονα τις αγορές για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες

τράπεζες

στον κόσμο.

Έπειτα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, και την αναταραχή με επίκεντρο την Credit Suisse που οδήγησε σε έναν «αναγκαστικό γάμο» με την UBS, η προοπτική μίας τρίτης κρίσης μέσα σε λίγες εβδομάδες ανησύχησε τους επενδυτές.

Διαβεβαιώσεις υπήρξαν, βέβαια, όπως από τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, αλλά η πραγματικότητα στα ταμπλό των χρηματιστηρίων είναι σε θέση να ανατρέπει κάθε διαβεβαίωση από όσο ψηλά και αν έρχεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ζήτησε σήμερα από το Πεκίνο που βρίσκεται  να υπάρχει επιφυλακή απέναντι στην «ακόμη αυξημένη αβεβαιότητα» που επικρατεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μετά και την πτώχευση της SVB.

«Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί», δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου κατά την διάρκεια του Φόρουμ για την Ανάπτυξη της Κίνας, που οργανώνεται στο Πεκίνο από την κινεζική κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν άμβλυναν σε κάποιον βαθμό τις εντάσεις στις αγορές, αλλά η αβεβαιότητα είναι αυξημένη, πράγμα που τονίζει την ανάγκη να παραμείνουμε σε επιφυλακή».

Το ερώτημα είναι πλέον αν αυτή η κρίση θα πλήξει την DB, η οποία 15 χρόνια μετά την «παρά τρίχα» σωτηρία της από τα τοξικά ομόλογα της Lehman βρίσκεται εκτεθειμένη σε άλλους κινδύνους.

Που βρίσκεται, λοιπόν, το πρόβλημα στους ισολογισμούς και τη γενικότερη πορεία της Deutsche Bank που έφερε το μαζικό όσο και αδικαιολόγητο ξεπούλημα της Παρασκευής; Πώς θα τα αποτιμήσουν αυτά οι αγορές;

Η γερμανική τράπεζα είναι «φορτωμένη» με ομόλογα του γερμανικού δημοσίου (bund). Έχει ιδιαίτερα μεγάλη έκθεση σε ομόλογα διετούς και τριετούς διάρκειας, τα οποία εκδόθηκαν με αρνητικό επιτόκιο (-1%).

Με την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, οι αποδόσεις των ομολόγων αυτών έχουν φτάσει στο 2,37% και οι τιμές τους (που κινούνται αντίστροφα με την απόδοση) έχουν υποχωρήσει στο 80-85% της ονομαστικής αξίας, την τιμή δηλαδή στην οποία τα αποκτήθηκαν κατά την έκδοσή τους.

Επίσης η γερμανική τράπεζα είναι εκτεθειμένη σε επενδύσεις στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ, που είναι επίσης ευάλωττη στην άνοδο των επιτοκίων.

Διαβάστε στο --.gr: Γιατί έγινε στόχος η Deutsche Bank – Η αχίλλειος πτέρνα των bund 2ετίας, τα ακίνητα στις ΗΠΑ και το «παρελθόν» με τη Ρωσία

Ειδήσεις σήμερα:Τροχαίο στην Κρήτη: «Θα την πάω νύφη στην εκκλησία» – Συγκλονίζει η μητέρα της 22χρονηςBloomberg: Δυσκολίες για τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό στη ΓερμανίαΒασίλης Καρράς: Η μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του και η επιστροφή στις πίστες

Related posts

Επιδόματα – Πετρέλαιο κίνησης: Τέλος από αύριο η επιδότηση

admin

Επίδομα θέρμανσης: Μεταφορά κονδυλίου 90 εκατ. ευρώ για χρηματοδότησή του

admin

Αυτοί είναι οι 10 Έλληνες που διαμορφώνουν το οικοσύστημα των startups

admin

Κίνα: Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και το 2022

admin

ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων αναμένεται να ανακοινώσει η Κριστίν Λαγκάρντ

admin

Είναι ευγενικό να ρωτάμε κάποιον τι δώρο θέλει; Όλα όσα θα θέλατε να ρωτήσετε για το savoir-vivre των δώρων

admin

Ενημέρωση για την διαβίβαση προσωπικών δεδομένων

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Πίστωση €161,6 εκατ. σε επιπλέον 11.707 δικαιούχους

admin

Όμιλος Κοπελούζου: Παρουσίαση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY»

admin