Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό – Σκαρφάλωσε στο 11,3% τον Μάιο, άλμα 172% στο φυσικό αέριο

Νέο άλμα

εμφάνισε τον

φετινό Μάιο

ο ετήσιος

πληθωρισμός στην Ελλάδα

, καθώς οι τιμές καταναλωτή σκαρφάλωσαν άνω των επιπέδων του 11%, σημειώνοντας το υψηλότερο σημείο των τελευταίων

σχεδόν 29 ετών

.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή, (δηλαδή σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021) καθορίστηκε στο 11,3%. Η αντίστοιχη επίδοση του Απριλίου είχε διαμορφωθεί στο 10,2%.

Σε μηνιαίο επίπεδο (δηλαδή σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022), προέκυψε άνοδος της τάξης του 0,7%. Ταυτόχρονα, ο μέσος δείκτης για το 12μηνο Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 5,3% έναντι μείωσης 1,5% το αντίστοιχο διάστημα της περιόδου 2020 – 2021.

Άλμα 172% στο φυσικό αέριο


Η αλματώδης αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον κλάδο της ενέργειας, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εμφάνισαν άλμα 172,7% σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές του ηλεκτρισμού, παράλληλα, κατέγραψαν άνοδο κατά 80,2%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης είδε τις τιμές να εκτινάσσονται κατά 65,1% μέσα σε 12 μήνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο κλάδος της στέγασης να είναι ακριβότερος κατά 35% και ο κλάδος των μεταφορών κατά 18,8%.

Προς μέσο πληθωρισμό κοντά στο 9%


Οι απανωτές ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών έχουν βάλει «φωτιά» στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας για μέσο πληθωρισμό 5,6% το 2022, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο το δυσμενές σενάριο, το οποίο ανεβάζει την ταχύτητα του δείκτη στο 7,6%.

Υπάρχει όμως και το ακόμη χειρότερο, το οποίο «έριξε» χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα «τρέξει« με ρυθμούς 8,8% κατά μέσο όρο, δηλαδή με διπλάσια ταχύτητα από τις προηγούμενες προβλέψεις του.

Ποια είναι η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών; Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο εστάλη στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι «η απρόβλεπτη πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην ενέργεια και τα εμπορεύματα καθιστούν τον πληθωρισμό ως τον κορυφαίο κίνδυνο που θα αντιμετώπιζε η οικονομία. Είναι ξεκάθαρο ότι μια περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού το τρέχον έτος θα έχει υφεσιακό αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ η ταχύτερη εξομάλυνση θα επιτρέψει μεγαλύτερο ΑΕΠ, λόγω της χαμηλότερης επιβάρυνσης των προϋπολογισμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

- --Ειδήσεις σήμεραΗ έκθεση DNA δείχνει ποιοι είχαν ενεργό ρόλο στη δολοφονία του Άλκη ΚαμπανούΤα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας σε Δημόσιο και νοικοκυριάΣτο 50% των ολοήμερων σχολείων η επέκταση ωραρίου έως τις 17:30 – Διορισμοί εκπαιδευτικών και το καλοκαίρι

Related posts

Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ: Δυσκολίες στην υιοθέτηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενεργειακή κρίση

banksnews

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταρρέει το ρούβλι, έφτασε στα 138 η ισοτιμία με το δολάριο

banksnews

Προκαταβολή σύνταξης: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων – Αναλυτικά η διαδικασία

banksnews

Ακρίβεια: Σενάρια επιδότησης φυσικού αερίου για να πέσει η τιμή στο ρεύμα

banksnews

Η ΑΝΑΚΕΜ στηρίζει 121 πυρόπληκτες οικογένειες του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας

banksnews

Ρυθμίσεις χρεών: Παράταση και τον Οκτώβριο για την επανένταξη στις 100 & 120 δόσεις

banksnews

Σταϊκούρας για τα 32 δισ. ευρώ: Στόχος εκταμιεύσεις από το β’ εξάμηνο του έτους

banksnews

Ποιοι δικαιούνται κοινωνικά επιδόματα λόγω μείωσης των εισοδημάτων

banksnews

Η SCYTALYS αναλαμβάνει την παροχή Συστήματος Διαλειτουργικότητας, Διοίκησης & Ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδονησίας

banksnews