Νέες επιταγές ακρίβειας, συνέχιση της επιδότησης καυσίμων και παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση μεταφορές, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νέο και… καλοκαιρινό πακέτο στήριξης απέναντι στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα.
Η νέα παρέμβαση που δρομολογεί η κυβέρνηση θα αφορά την περίοδο Ιουλίου – Αύγουστου. Δεν αποκλείεται μάλιστα να περιλαμβάνει και εκπλήξεις, με μέτρα που για την ώρα δεν «αγγίζει» η κυβέρνηση -αλλά θα αναγκαστεί να υιοθετήσει μετά το νέο διψήφιο άλμα του πληθωρισμού-, όπως είναι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά είδη των νοικοκυριών και η επιστροφή χρημάτων από αγορές καυσίμων, με ένα μοντέλο τύπου Power Pass, όπως εφαρμόζεται στους παραφουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος!
Τα προτεινόμενα μέτρα
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οριστικοποιεί τη λίστα με τα προτεινόμενα μέτρα που θα θέσει υπ’ όψιν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την τελική επιλογή. Το δύσκολο κομμάτι για τον υπουργό Οικονομικών είναι η εξεύρεση του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου. Το να χρηματοδοτηθεί, δηλαδή, το νέο πακέτο μέτρων, χωρίς να ξεφύγει το δημοσιονομικό έλλειμμα, να μην πειραχθεί το ταμειακό «μαξιλάρι» των 39 δισ. ευρώ και χωρίς να αποκλίνει η οικονομική πολιτική από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (αναθεώρηση συμφώνου σταθερότητας, παράταση ρήτρας διαφυγής κ.λπ.). Αυτή η δύσκολη χρηματοοικονομική εξίσωση εξαρτάται δε και από τις εξής παραμέτρους:
■ Την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου και ειδικά από το αν θα υποχωρήσει κάτω από τα 100 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
■ Την πορεία του τουρισμού, που σε επίπεδο κρατήσεων -και όχι μόνο- δείχνει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις. Στόχος για φέτος είναι οι εισπράξεις από τον τουρισμό να υπερβούν το 80% των εσόδων του 2019.
■ Τους δημοσιονομικούς στόχους για κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. που θα προσδιοριστούν από την Κομισιόν μέσα στον επόμενο μήνα.
■ Το αν θα εγκριθούν από τις Βρυξέλλες τα αιτήματα για εξαίρεση αμυντικών και επενδυτικών δαπανών από τον «λογαριασμό» των πλεονασμάτων, αλλά και το αίτημα για εξαίρεση των δαπανών που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση. Εάν προχωρήσουν αυτές οι δυο προτάσεις, τότε μεγαλώνει αυτομάτως ο δημοσιονομικός χώρος του Προϋπολογισμού.
■ Την πορεία των φορολογικών εσόδων. Στο τετράμηνο, τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού κατά 1,745 δισ. ευρώ. Αν ο Μάιος αποδειχθεί τόσο καλός όσο και ο Απρίλιος (υπέρβαση εσόδων 506 εκατ. ευρώ), διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για έναν γενναίο «κουμπαρά».
Στα μέσα Ιουνίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ταμείο» των νέων μέτρων θα γίνει στα μέσα Ιουνίου. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σίγουρη θεωρείται η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές έως το τέλος του έτους. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο συνέχισης της επιδότησης των καυσίμων και μετά τον Ιούνιο, οπότε και ολοκληρώνεται το συγκεκριμένο μέτρο.
Και στη δεύτερη φάση της ενίσχυσης οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν την είσπραξη της επιδότησης των καυσίμων σε τραπεζικό λογαριασμό ή τη δημιουργία άυλης ψηφιακής κάρτας, με αύξηση του ποσού επιδότησης κατά 5 ευρώ. Εξετάζεται όμως και ένα εναλλακτικό μέτρο-έκπληξη, ένα νέο Fuel Pass στα πρότυπα του Power Pass (του ηλεκτρικού ρεύματος), όπου θα επιστρέφεται ένα σημαντικό μέρος από τo αυξημένο κόστος που πληρώνουν σήμερα οι πολίτες για την αγορά καυσίμων.
Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται οι απαραίτητοι υπολογισμοί για να φανεί η απόδοση της οριζόντιας επιδότησης (κατά 0,15 ευρώ ανά λίτρο) στο πετρέλαιο κίνησης και να εξεταστεί η συνέχισή του μετά τον Ιούνιο.
Στο τραπέζι παραμένει και η μείωση του ΦΠΑ σε πολύ συγκεκριμένα και περιορισμένα σε αριθμό βασικά αγαθά, με πιο πιθανό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 6% των προϊόντων άρτου.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και σενάριο της καταβολής μιας νέας επιταγής ακρίβειας ύψους 200 ευρώ, σε περίπου 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους, ή εναλλακτικά της χορήγησης ενός κουπονιού τροφίμων, στο πρότυπο της κάρτας καυσίμων, για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση θα δοθεί -και πάλι- με κριτήρια εισοδηματικά και περιουσιακά για να είναι προσαρμοσμένη στις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.