Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος φορέας με μοιρασμένους ρόλους

Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Στέφανο Κασσελάκη και χωρίς πια τα μέλη που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα. Το όργανο πλέον έχει και τον χαρακτήρα «πολιτικού κέντρου», όπως αποφασίστηκε στην προηγούμενη συνεδρίασή του και παρά τη ζωηρή αντίδραση του Διονύση Τεμπονέρα. Ρόλο επιτελεστικό και με στρατηγική την εξωστρέφεια.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Αυτά στην όχθη του ΣΥΡΙΖΑ. Από χθες δε, προσετέθη ένας πονοκέφαλος. Υπάρχει και επίσημα ο καταμερισμός στους τομείς και τη δομή της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 9 συν 2 που έφυγαν απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και η επίσημη συγκρότησή της.

 

Η συνάντηση

Οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές (Σία Αναγνωστόπουλου, Εφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτη Πέρκα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης) συναντήθηκαν και έκαναν μια πιο τυπική διαβούλευση στο γραφείο της Φωτίου στα Εξάρχεια όπου και κατέληξαν πως ο πρόεδρος της νέας ΚΟ θα είναι ο Χαρίτσης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Τσακαλώτος και Ηλιόπουλος, ενώ γραμματέας της ΚΟ η Πέρκα. Τίτλο είπαν θα «αποκαλύψουν» την ερχόμενη Δευτέρα αν και όλα συγκλίνουν πως στο όνομα του νέου φορέα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αναφορά του όρου Αριστερά, αφού οι 6 συν 6 αλλά και η Ομπρέλα συμφωνούν σε αυτό. Μαζί με αυτό και μια αναφορά στη ριζοσπαστική Οικολογία και το πράσινο κίνημα.

Το όνομα υπήρχε η άποψη πως δεν θα μπορούσε να αποφασιστεί απλώς σε ένα γραφείο – όπως χθες – αλλά να είναι το αποτέλεσμα μιας αλληλουχίας συσκέψεων των ρευμάτων που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και τη Δευτέρα και με μια λογική βήμα – βήμα. Χθες πάντως ακτινογραφώντας τη νέα δομή, θα έλεγε κάποιος πως παρά το γεγονός πως οι 6 συν 6 έχουν τους εννιά εκ των έντεκα βουλευτών και η Ομπρέλα τους δύο (Τσακαλώτο, Πέρκα), στον εσωτερικό συσχετισμό της νέας ομάδας οι ρόλοι κατανέμονται ισότιμα. Η παγιωμένη δικτύωση της Ομπρέλας ανά την Ελλάδα ακόμη και από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα στοιχείο που προφανώς προσμετρά στον νέο φορέα και τις διεργασίες του.

Οι εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πάντως αποφασίστηκε και μια σειρά δημοσίων εκδηλώσεων που στο πλαίσιο και της συζήτησης του προϋπολογισμού όπως είπαν θα παρουσιαστεί ένα «συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα». Εδώ έχει ενδιαφέρον παράλληλα και στη δομή του νέου φορέα πως από μεριάς Ομπρέλας έχει προταθεί να υπάρχει ένα άτυπο ανοιχτό όργανο, λειτουργικό που να έχει ρόλο στη διαμόρφωση του σχήματος με ευρύτερη συμμετοχή αριστερών προσωπικοτήτων και όλου του φάσματος των αποχωρησάντων από την Κουμουνδούρου.

Χθες τέλος υπήρξε και νέο κείμενο αποχώρησης από την Οργάνωση Μελών ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που υπέγραφαν 36 επιστήμονες και που ανάμεσα σε άλλα ανέφεραν πως «η πλήρης παράκαμψη όποιων διαδικασιών προέβλεπε το καταστατικό, η απαξίωση των θεσμικών οργάνων και κυρίως η πρόταση για διαγραφές μελών μέσω δημοψηφισματικών διαδικασιών, συνοδευόμενη από απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την παραγωγή κομματικών επεξεργασιών, στις οποίες πολλοί και πολλές από εμάς έχουν συμβάλει, δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μία νέα κατάσταση που παρεκκλίνει επικίνδυνα από το αξιακό πλαίσιο της Αριστεράς».

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης απέλυσε τον Τεμπονέρα από επιστημονικό συνεργάτη

admin

Ανδρουλάκης: Επίσημη πρώτη στη Βουλή – Ποια στελέχη προορίζει για τις θέσεις «κλειδιά»

admin

Τσιάρας για Πάτρα: Σε εξέλιξη η έρευνα στην ιατροδικαστική υπηρεσία – «Να δούμε αν υπήρξαν παραλείψεις»

admin

ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει με φόντο τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις

admin

Στέφανος Κασσελάκης: «Η υπόθεση των υποκλοπών πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα»

admin

Ο Star της ημέρας

admin

Προϋπόθεση οι ανοιχτοί δρόμοι για διάλογο με την κυβέρνηση

admin

«Γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχθεί η Ελλάδα να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα»

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το αγροτικό ζήτημα

admin