Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος κύκλος σύγκρουσης για το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Θα έχει μέλλον το σίριαλ με τις δηλώσεις πόθεν έσχες. Διότι μας προέκυψε ένας νέος γύρος αντιπαραθέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της ψηφισθείσας τροπολογίας της κυβέρνησης, με την οποία δόθηκε παράταση στην υποβολή του έως τις 31 Δεκεμβρίου (πρόκειται για τις ετήσιες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των οικονομικών ετών 2023 και 2024, για χρήσεις 2022 και 2023 αντιστοίχως). Στην τροπολογία μπήκε μια εξαίρεση, όμως, που τη διευκρίνισε εμφατικά και ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή. Οτι, παρά την παράταση, η πλατφόρμα κατάθεσης θα ανοίξει κανονικά για τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης. Διότι «αποτελεί», είπε, «πολιτική δέσμευσή» τους να υποβάλουν τις δηλώσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. Ε, κι αυτό ήταν, ουσιαστικά, μια πολιτική πρόκληση προς τον Στέφανο Κασσελάκη να πράξει το ίδιο. Καθώς, τυπικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι για πρώτη φορά υπόχρεος, έχει τη δυνατότητα υποβολής δήλωσης με το παλιό σύστημα.

Η ρελάνς του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε, λοιπόν, να απαντήσει κάνοντας ρελάνς με μια αντιτροπολογία που κατέθεσε και με την οποία ζήτησε τα πολιτικά πρόσωπα να αναρτούν όχι μόνο τις δανειακές τους οφειλές, αλλά και τα αποδεικτικά έγγραφα για τις διευκολύνσεις, τις ρυθμίσεις, τις διαγραφές και τις δόσεις του δανείου τους. Καθώς και να αναρτούν όλα τα κόμματα στη Διαύγεια όλες τις δαπάνες τους αναλυτικά. Ενα ακόμα στιγμιότυπο στο ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» του Κασσελάκη με τον Μητσοτάκη γύρω από τα πόθεν έσχες ήταν αυτό, έτσι, για να μας κρατάει «ζεστούς» μέχρι τις 30 Ιουνίου που περιμένουμε τις δηλώσεις. Τότε προβλέπω ότι θα γίνει το μεγάλο πάρτι.

Ο Μίτσκοσκι προπονείται…

Αρπαξε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι το γάντι που πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει ρητορική για το δικαίωμά του να αυτοπροσδιορίζεται ως «Μακεδόνας». Κι ότι είναι έτοιμος να το συζητήσει αυτό με τον έλληνα Πρωθυπουργό «όχι μόνο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αλλά όπου κι αν είναι, στην Αθήνα, στα Σκόπια και στις Βρυξέλλες, οπουδήποτε, με δεδομένα και με επιχειρήματα». Και θέλησε και να το… χοντρύνει, μιλώντας για πολιτικούς «που παρουσιάζονται ως ευρωπαίοι πολιτικοί του 21ου αιώνα αλλά έχουν μέσα τους ταλιμπανικά κίνητρα». Καλά θα πάει αυτό…

Βραχυκύκλωμα από τις επαναπροωθήσεις

Σας έγραφα μέσα στην εβδομάδα ότι οι «αναφορές σοβαρών περιστατικών» (Serious Incident Report) που είναι υποχρεωμένοι οι υπηρεσιακοί της Frontex να καταθέτουν στον εσωτερικό μηχανισμό λογοδοσίας της, επιβεβαιώνουν πως άνδρες της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής έχουν υπάρξει μάρτυρες ή/και συμμετέχοντες σε περιστατικά επαναπροώθησης στο Αιγαίο. Κι ενώ το θέμα αναδείχθηκε στο ντοκιμαντέρ του BBC και παίζει πλέον στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ – την ανησυχία του εξέφρασε χθες και το γερμανικό ΥΠΕΞ –, έχουμε παράλληλα και μερικές εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πεδίο. Κατ’ αρχάς, ακούω ότι από τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο έστειλε εσωτερικό σημείωμα σε διάφορες εθνικές αντιπροσωπείες, μεταξύ αυτών και την ελληνική, που την καλεί να απαντήσει πώς σκοπεύει να ενισχύσει τον μηχανισμό λογοδοσίας της ακτοφυλακής, τόσο θεσμικά όσο και τεχνικά, προκειμένου να γίνεται «αποτελεσματική παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τα θεμελιώδη δικαιώματα». Κι όπως μαθαίνω από άνθρωπό μου στις Βρυξέλλες, θα υπάρξουν κινήσεις ελαφράς πολιτικής πίεσης προς την Ελλάδα να δείξει ότι συνεργάζεται και λύνει το θέμα των επαναπροωθήσεων. Για τα μάτια του κόσμου, έστω. Διότι τα δημοσιεύματα δεν θίγουν μόνον τη χώρα μας, αλλά απευθείας και τη Frontex και τα ευρωπαϊκά όργανα που χρηματοδοτούν τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και στηρίζουν πολιτικά τις ελληνικές επιλογές.

Αντιφάσεις στις έρευνες

Τι κάνουν, στο μεταξύ, οι ελληνικές Αρχές; Πειθαρχικά δεν καταλήγουν πουθενά. Παράδειγμα, για το επίμαχο βίντεο που δημοσιοποίησαν οι «New York Times» και το BBC, είχε πραγματοποιήσει προ μηνών μια εσωτερική έρευνα η Διεύθυνση Προσωπικού του Λιμενικού, η οποία δεν εντόπισε καμία πειθαρχική ευθύνη στα πληρώματα των δύο πλωτών μέσων που διακρίνονται. Το πόρισμα αυτό μετά εστάλη στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου χάθηκαν τα ίχνη του. Για ακριβώς το ίδιο περιστατικό όμως, για το ίδιο βίντεο, έγινε εσωτερική έρευνα και γραπτή αναφορά από τη Frontex, κατατέθηκε στο δικό της όργανο εσωτερικής λογοδοσίας, το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Σε αντίθεση με το Λιμενικό, τεχνικά μέσα και άνθρωποι της ίδιας της Frontex επιβεβαίωσαν το περιστατικό στη Λέσβο, το οποίο χαρακτήρισαν «παράνομη μαζική απέλαση» και «απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση». Αυτή η… διάσταση απόψεων είναι ένα πρόβλημα, όπως καταλαβαίνετε…

Ο επόμενος Συνήγορος

…Κι ακριβώς επειδή είναι πρόβλημα, γνωρίζουμε ότι έχει υπάρξει ήδη, τουλάχιστον μία φορά, εισήγηση για εφαρμογή του κανονισμού για τον τερματισμό ή την αναστολή της αποστολής Frontex από την Ελλάδα, έστω και ως προσωρινό μέτρο «τιμωρίας» για τα καταγεγραμμένα περιστατικά επαναπροωθήσεων. Το θέμα έχει τεθεί και στο ΔΣ της Frontex από τον αξιωματούχο της, Τζόνας Γκρίμχεντεν, αλλά και δημόσια από την Ευρωπαία Συνήγορο του Πολίτη, Εμιλι Ο’Ράιλι (η διάδοχος του Νικηφόρου Διαμαντούρου, για όσους θυμάστε τα ευρωπαϊκά). Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: η τρέχουσα θητεία της Ο’Ράιλι τελειώνει και ο επικρατέστερος, αυτή τη στιγμή, υποψήφιος για Ευρωπαίος Συνήγορος είναι ο Γκρίμχεντεν.

Καρφώματα και καταθέσεις

Εξελίξεις θα έχουμε και στην υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων εκλογέων εξωτερικού στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς εκκρεμεί από πλευράς τής αρμόδιας Αρχής η συνέχεια των ακροάσεων και το δεύτερο σκέλος της απόφασής της που θα αφορά τη ΝΔ και τον τέως τομεάρχη Αποδήμων Νίκο Θεοδωρόπουλο. Ο τελευταίος είναι αυτός που ως σήμερα έχει πάρει πάνω του το μεγάλο μέρος της ευθύνης για την ιστορία αυτή, αν και οι πληροφορίες μου λένε ότι έχει φωτογραφίσει ξεκάθαρα το ιεραρχικά ανώτερό του πρόσωπο, του οποίου ήταν εντολοδόχος. Αλλά, παράλληλα, από την πλευρά του υπουργείου και της κομματικής έδρας στην Πειραιώς ετοιμάζεται να υποδειχθεί άλλο πρόσωπο που έφερε ευθύνη για την ιστορία αυτή. Ενα κουβάρι δηλαδή θα κληθεί να διαχειριστεί η Αρχή, που θα συνεδριάσει σχετικά μέσα στον Ιούλιο.

Related posts

ΠΑΣΟΚ: Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας ελάχιστα έχουν πράξει κατά του bullying

admin

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Ορκίζεται στις 12 η κυβέρνηση Σαρμά

admin

Μηνύματα ενότητας από Μητσοτάκη και Ερντογάν, αλλά… εκτός διαλόγου (ή δηλώσεων) η «βαριά» ατζέντα

admin

Προειδοποιήσεις για χαμηλούς τόνους

admin

Μια προαναγγελθείσα διάλυση

admin

Ανδρουλάκης: Ελπίδα και δύναμη από τη σημερινή γιορτή

admin

Στις 12:00 η εκλογή του προεδρείου της Βουλής

admin

Γιατί το Μαξίμου βάζει στο κάδρο των αντιπάλων το ΠΑΣΟΚ;

admin

Γιατί δεν ψήφισαν Μητσοτάκης και Κασσελάκης στον β΄γύρο

admin