Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα σφοδρή επίθεση Μπάκου-Καϋμενάκη στη διοίκηση ΕΛΛΑΚΤΩΡ

«Το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούμε τη διοίκηση της Ελλάκτωρ να πορεύεται σε λανθασμένη κατεύθυνση, επιχειρώντας να αποδώσει τις ευθύνες για την αρνητική επίδοσή της σε όλους τους άλλους εκτός από τις δικές της αποφάσεις ή παραλείψεις», καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι Greenhill Investments Limited και Kiloman (εταιρείες των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη), με αφορμή τις δηλώσεις του εκτελεστικού προέδρου του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ Χ. Παναγιωτόπουλου.

«Παρακολουθήσαμε με υπομονή το τελευταίο διάστημα απόψεις, δημοσιεύματα και επιχειρήματα που δεν ευσταθούν αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε το επενδυτικό κοινό και την κοινή γνώμη για ψεύδη και ανακρίβειες, όταν διατυπώνονται επίσημα από τη διοίκηση του Ομίλου Eλλάκτωρ στον οποίο είμαστε βασικοί μέτοχοι. Πιστεύουμε ότι η εταιρεία στην οποία έχουμε επενδύσει όπως κι άλλοι μέτοχοι, πρέπει να διοικηθεί με αλήθειες, με θάρρος, με γνώση και κυρίως με την αποκατάσταση αισθήματος εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό έχουμε το θλιβερό καθήκον να απορρίψουμε δημοσίως και ξεκάθαρα μερικά από τα ψέματα που ακούστηκαν πρόσφατα.

Ψέμα πρώτο: «Αναλάβαμε έργα ύψους 262 εκατομμυρίων και μόνο το 15% αυτών των έργων προέρχονται από την προηγούμενη διοίκηση».

Η αλήθεια είναι ότι: Από τα έργα ύψους 262 εκατ., τα 246,76 εκατ. ευρώ είναι εκείνα για τα οποία υπέβαλε προσφορές η προηγούμενη διοίκηση. Αυτό δεν αποτελεί δικό μας ισχυρισμό αλλά προκύπτει από τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία το 2021. Συνημμένος ο σχετικός πίνακας.

Ψέμα δεύτερο: «Επαναδιαπραγματευτήκαμε όλα τα έργα».

Η αλήθεια είναι ότι τα δημόσια έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία δεν επιδέχονται νέα διαπραγμάτευση, ούτε ανατρέπονται αυθαίρετα και μονομερώς συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Ενδεχομένως εννοούν ότι επαναδιαπραγματεύονται με κάποιους υπεργολάβους αλλά ούτε αυτό αποτελεί πρόσχημα για την καθυστέρηση έργων και αν συμβαίνει, πρέπει να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα αυτής της επαναδιαπραγμάτευσης.

Ψέμα τρίτο: «Συμμετέχουμε σε όλα τα έργα που προκηρύσσονται».

Η αλήθεια είναι ότι η Άκτωρ συμμετείχε μόνο σε επτά από τα 101 έργα που περιλαμβάνονται στον πίνακα του ΕΣΗΔΗΣ (www.promitheus.gov.gr) με τα δημόσια έργα που προκηρύχθηκαν στην Ελλάδα. Στη Ρουμανία, τα πράγματα είναι χειρότερα καθώς η εταιρεία δεν συμμετείχε σε κανένα νέο διαγωνισμό τους δέκα τελευταίους μήνες. Συνημμένος και αυτός o πίνακας.

Ψέμα τέταρτο: Οι ζημιές που γράφτηκαν την τριετία 2018-2020 ανήλθαν στα 470 εκατ. ευρώ και ευθύνονται για τα σημερινά δεινά.

Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας, που συχνά ελεεινολογείται από τη σημερινή, ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2018 και δύσκολα μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα αποτελέσματα του έτους. Το 2019, η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 114 εκατ. ευρώ, που προέρχονταν από την αποτυχία των φωτοβολταϊκών στην Αυστραλία, ο υπεύθυνος για τα οποία Ε. Σαραντόπουλος συμμετέχει στη σημερινή διοίκηση!

Το τρίτο τρίμηνο του 2020 εμφανίζονταν ζημιές 25 εκατ. ευρώ και στο τέλος του έτους, η νέα διοίκηση έκανε πρόβλεψη ζημίας επιπρόσθετα 122 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, πέραν των προβλέψεων αυτών, αναλήφθηκαν από τη σημερνή διοίκηση ζημιές επιπλέον 65 εκατ. ευρώ. Οι υπεύθυνοι των ζημιών βρίσκονται ανάμεσά τους και απολαμβάνουν τα καλά της διοίκησης.

Ψέμα πέμπτο: «Ευθύνη για αποζημίωση της Άτκινς στο έργο του Κατάρ».

Η αλήθεια είναι ότι η διαιτησία της βρετανικής εταιρείας Άτκινς εναντίον της κοινοπραξίας που συμμετείχε η Ακτωρ ξεκίνησε το 2017 και προφανώς αφορά παλιότερα γεγονότα. Είναι προφανές ότι βαρύνει έργα και ημέρες διοικήσεων πριν από το 2017, με σαφέστατες ευθύνες των τότε ιθυνόντων.

Ψέμα έκτο: «Ο πρόεδρος της Ακτωρ δεν ελέγχει την εταιρεία P&C Development».

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για την οικογενειακή επιχείρηση του επικεφαλής της Ακτωρ και δεν είναι δόκιμο να συνεργάζεται αδιαφανώς με την εισηγμένη εταιρεία, ακόμα κι αν είναι τόσο «εξειδικευμένη» και αναντικατάστατη. Και μόνον ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο επικεφαλής της Άκτωρ έδωσε εντολή στην P&C Development να μην ανταγωνίζεται την εισηγμένη, αποδεικνύει ότι την ελέγχει.

Αλήθεια μία: «Η διαμάχη με τους μετόχους βλάπτει την εταιρεία».

Εκτός όμως από αυτά, μερικές ανακρίβειες και πολλά μισά ψέματα, ακούστηκε και μια αλήθεια: «Η διαμάχη με τους μετόχους βλάπτει την εταιρεία». Η αυτονόητη αυτή παραδοχή σωστά διαπιστώθηκε δημόσια, αλλά θα ήταν χρήσιμο να απευθύνεται εσωτερικά προς τον μέτοχο που έχει ορίσει τη σημερινή διοίκηση.

Οφείλουμε όμως να παραδεχθούμε, για λόγους ουσιαστικούς και τυπικούς, ότι διαφωνούμε με οποιανδήποτε απόπειρα δημιουργίας εξιλαστήριου θύματος. Ο κ. Χ. Παναγιωτόπουλος έχει βεβαίως ευθύνες ως πρόεδρος της Άκτωρ και της Reds, αλλά κλήθηκε να δικαιολογήσει τα πεπραγμένα της Διοίκησης του Ομίλου, απολογούμενος για επιλογές και ευθύνες που ανήκουν σε άλλους, καταλήγει η ανακοίνωση.

* Δείτε αναλυτικά στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

Related posts

Η United Group εξαγοράζει τη Nova Broadcasting Group στη Βουλγαρία

banksnews

Νέο ασφαλιστικό πρόγραμμα πρόληψης από την Interlife

banksnews

Αύξηση κερδών στα €81,9 εκατ. για την Τιτάν στο 9μηνο

banksnews

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 10,7 εκατομμυρίων ευρώ τον Αύγουστο

banksnews

Ελλάκτωρ: Η νέα συμφωνία για το 20,6% σε Μπάκο – Καϋμενάκη

banksnews

Μίχαλος: Ζητά «συγχώρεση χρέους» από την ΕΕ

banksnews

Έληξε ο συναγερμός με το δεξαμενόπλοιο της Αγγ. Φράγκου

banksnews

Creta Farms: Τα επόμενα στάδια της συμφωνίας εξυγίανσης

banksnews

Τζέφρι Πάιατ: Φάρος το Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο

banksnews