Image default
NATIONAL BANK ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Μυλωνάς: Θεαματική η μείωση των NPEs της Εθνικής

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ανανέωσε για τρία ακόμη χρόνια τη θητεία του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Παύλου Μυλωνά. Επίσης, η Γενική Συνέλευση επικύρωσε την εκλογή του Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας για τα επόμενα τρία χρόνια και ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο του Δ.Σ. Κώστα Μιχαηλίδη για την πολυετή προσφορά και τη σημαντική συμβολή του στον Μετασχηματισμό της Eθνικής Τράπεζας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς, απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, επισήμανε τη μεγάλη υποστήριξη που παρείχε η Εθνική σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά την περίοδο της πανδημίας, τόνισε τη θεαματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της και υπογράμμισε την τεράστια πρόοδο που πέτυχε η Εθνική στον ψηφιακό μετασχηματισμό, προσφέροντας σήμερα το καλύτερο πακέτο ψηφιακών υπηρεσιών στην ελληνική αγορά.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις κινήσεις που έγιναν σε επίπεδο κεφαλαίων. «Το 2020 χρησιμοποιήσαμε τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις ομολόγων ύψους €1.1 δισεκατομμυρίου, για να απορροφήσουμε πλήρως τις προβλέψεις για την Covid, αλλά και τις προβλέψεις για την τιτλοποίηση του Frontier. Αυτό το τελευταίο είχε ως αποτέλεσμα να μην επιβαρυνθεί ο δείκτης κεφαλαιακής μας επάρκειας, και να κλείσει το 2020 στο 16,7%. Σημειώνεται επίσης ότι το α’ τρίμηνο του ’21, αν συνυπολογίσουμε και το όφελος από τις συναλλαγές της Εθνικής Ασφαλιστικής και του Frontier, ο δείκτης αυτός εκτοξεύεται στο 19%! Με διαφορά ο υψηλότερος ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες. Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η Εθνική Τράπεζα προφανώς δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου, ενώ μελλοντικός στόχος της είναι να μοιράσει μέρισμα στους επενδυτές της».

Η σημαντική βελτίωση της αποτελεσματικότητας μέσω του προγράμματος μετασχηματισμού της Τράπεζας, τόνισε ακόμη ο κ. Μυλωνάς, καθιστά την Εθνική ισχυρή και έτοιμη σήμερα να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη ευκαιρία που διανοίγεται για την ανάπτυξη της χώρας. Να στηρίξει τις νέες επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και να ενισχύσει, ως η τράπεζα Πρώτης Επιλογής, κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κώστας Μιχαηλίδης, αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εξαιρετική συνεργασία και την πολύτιμη συνεισφορά τους, συνεχάρη τον Π. Μυλωνά και την εκτελεστική του ομάδα για την πρόοδο, την αποτελεσματικότητα και την ηγεσία που επέδειξαν κάτω από δύσκολες συνθήκες αβεβαιότητας.

Ιδιαίτερα, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι είναι πολύ περήφανος για το τι κατάφερε η τράπεζα μέσω του προγράμματος μετασχηματισμού της κατά τα τελευταία τρία χρόνια και πρόσθεσε ότι η Εθνική γίνεται καθημερινά μία καλύτερη τράπεζα για τους πελάτες και τους μετόχους της. Μία τράπεζα που αλλάζει, καινοτομεί και πρωτοπορεί.

Ο νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ κ. Γκίκας Χαρδούβελης, αμέσως μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης, δήλωσε ότι η Εθνική Τράπεζα, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα, παραμένει το σταθερό σημείο αναφοράς στην εξέλιξη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Επισήμανε ότι χάρη στη μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, τη χρηματοδότηση που προσφέρει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα.

Η Εθνική Τράπεζα, και ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, συμπλήρωσε, αποκτούν σημαντικό μέρος της ευθύνης, για την πορεία, τους ρυθμούς και την επιτυχία αυτού του εθνικού εγχειρήματος. Τέλος, ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι η Εθνική αποτελεί πλέον μία ισχυρή τράπεζα της σύγχρονης εποχής και συνεχάρη γι’ αυτό όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, τον απερχόμενο Πρόεδρο και ιδιαίτερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Παύλο Μυλωνά.

Related posts

Η νέα Alpha Bank μετά το deal με DK για Cepal – Galaxy

banksnews

ΔΝΤ: Οι τράπεζες θα αγωνιστούν για κέρδη έως το 2025

banksnews

Συμφωνία Eurobank-εργαζομένων για Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης

banksnews

JP Morgan: Καμία αναβολή στo project Cairo από τη Eurobank

banksnews

Eurobank: Στα 544 εκατ. τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του 2020

banksnews

Η ΕΚΤ πληρώνει τις ελληνικές τράπεζες να αντλούν χρήμα

banksnews

ΕΕ: Σημαντική για τις τράπεζες η ρύθμιση του αναβαλλόμενου φόρου

banksnews

Eurobank: Στο Καστελόριζο οι πρώτες δράσεις της πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό

banksnews

Τα top picks της Euroxx στις ελληνικές τράπεζες

banksnews