Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπουρλά: Πώς οι επενδύσεις της Pfizer αλλάζουν το σκηνικό στην Ελλάδα

Στην ιδιαίτερη σημασία του ρόλου που θα επιτελέσουν οι επενδύσεις στη

Θεσσαλονίκη

στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της

Pfizer

κ. Άλμπερτ Μπουρλά κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους.

Ο ίδιος, όπως γράφει το --.gr, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες επενδύσεις στη χώρα μελλοντικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη τα δύο νέα περιφερειακά hubs, στα οποία επένδυσε η αμερικανική πολυεθνική, να επιδείξουν τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα της δουλειάς που επιτελούν.

«Οι μεγαλύτερες επενδύσεις μας σήμερα δεν γίνονται σε εργοστάσια παραγωγής» σημείωσε ο κ. Μπουρλά ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η πολυεθνική να εξετάζει και μία επένδυση σε αυτόνομη παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

«Τα εργοστάσια είναι ήδη αρκετά. Εκεί που χρειαζόμαστε επενδύσεις είναι ο χώρος της υψηλής τεχνολογίας, γιατί οι νέες ιατρικές ανακαλύψεις θα γίνουν εκεί όπου συνδέονται η βιοτεχνολογία με την τεχνολογία. Έτσι εξάλλου ξεκίνησε και η ιδέα για την επένδυση στη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε.

«Το αρχικό σχέδιο ήταν να κάνουμε ένα ψηφιακό κέντρο δυναμικότητας 200 ατόμων. Τα πράγματα όμως πήγαν εξαιρετικά καλά. Τα στελέχη της εταιρείας έμειναν ενθουσιασμένα και έτσι ο στόχος για 200 έγινε 400, και ήδη βρισκόμαστε στα 325 άτομα. Παράλληλα όμως, πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε και σε ένα ακόμη κέντρο, ένα κέντρο εξυπηρέτησης των επιχειρησιακών αναγκών του ομίλου, του οποίου η δυναμικότητα θα φτάσει τα 300 άτομα», σημείωσε ο κ. Μπουρλά.

Επανέλαβε την εκτίμηση ότι σε βάθος δεκαετίας οι επενδύσεις της Pfizer στην Ελλάδα θα φθάσουν τα 680 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ, όπως το έχει μετρήσει το ΙΟΒΕ και παράλληλα υπογράμμισε αφενός τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης αλλά και της Ελλάδας λόγω του παραδείγματος της Pfizer, που όπως εκτίμησε ο ίδιος, «θα ακολουθήσουν κι άλλοι».

«Το σημαντικό είναι ότι αποκτάμε φυσική παρουσία στη χώρα κι αυτό θα δημιουργήσει από μόνο του ένα ολόκληρο οικοσύστημα αλλά και παράλληλα θα βοηθήσει κάθε δραστηριότητα με δεδομένο ότι ‘είμαστε εδώ, δημιουργούμε σχέσεις με την ακαδημαίκή κοινότητα, startups κ.ο.κ.», σημείωσε μεταξύ άλλων. Ήδη πάντως το κέντρο καινοτομίας έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά καθότι ήδη έχει αναλάβει ρόλο σε 200 πρότζεκτ που τρέχει η πολυεθνική σε όλο τον κόσμο.

Το χάπι κατά της Covid-19 και η παραγωγή του
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος στη συνέντευξη Τύπου για την πορεία των κλινικών δοκιμών και εν τέλει την επιτυχία των δύο θεραπειών που αναπτύσσει η Pfizer για την Covid19, η μία με ενέσιμη μορφή και η άλλη με χάπι. Εκτίμησε δε, πως οι τελικές εγκρίσεις θα έχουν δοθεί ως το τέλος της χρονιάς.

Παράλληλα τόνισε πως έχει λάβει ήδη την απόφαση να προχωρήσει η οργάνωση της μαζικής παραγωγής του χαπιού, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των κλινικών δοκιμών και δεν έχει λάβει την έγκριση των υγειονομικών Αρχών.

«Είναι ένα ρίσκο μεγάλο που λαμβάνουμε, ύψους 1 δισ. ευρώ. Αλλά για να είμαστε γρήγοροι, πρέπει να αρχίσει η οργάνωση των παραγωγικών μονάδων ανά τον κόσμο τώρα», υπογράμμισε ο κ. Μπουρλά.

Ερωτηθείς από το --.gr μάλιστα για το εάν η Pfizer σχεδιάζει να προχωρήσει σε τοπική παραγωγή του χαπιού στην Ελλάδα μέσω υφιστάμενων ή νέων συνεργατών, ο ίδιος απάντησε αρνητικά. «Η ελληνική Φαρμακοβιομηχανία διαθέτει εξαιρετική ποιότητα. Κάνουμε παραγωγή συγκεκριμένων σκευασμάτων και στην Ελλάδα μέσω συνεργατών. Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία της Covid-19 με το χάπι, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σχέδια για παραγωγή στη χώρα. Τα σχέδια παραγωγής προχωρούν τάχιστα και αφορούν υφιστάμενες εγκαταστάσεις της εταιρείας και όχι συνεργατών. Οπότε στα εργοστάσια μας κάνουμε προσθήκες και ετοιμαζόμαστε γιατί αυτός είναι και ο συντομότερος τρόπος να φέρεις ένα φάρμακο που θα σώσει ζωές» υπογράμμισε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι προοπτικές της Ελλάδας είναι σημαντικές ως επενδυτικός προορισμός, κάτι όμως που «απαιτεί πολλή δουλειά, συνεχή προσπάθεια και επιμονή».

«Πραγματικά είμαι συγκινημένος. Όλα αυτά για τα οποία μιλάμε ξεκίνησαν ως ιδέες και οράματα για να κάνω, να κάνουμε κάτι για την πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα, ερωτεύτηκα. Και πλέον το βλέπω να υλοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» κατέληξε.

Ειδήσεις σήμεραΈγκυος δασκάλα 41 ετών συνελήφθη για αποπλάνηση 15χρονου – Τα sex video αποκάλυψαν τη δράση τηςΧωρίς θρησκείες, χωρίς σύνορα, χωρίς ιδιοκτησία: Το «Imagine» του Τζον Λένον κλείνει τα 50Καιρός: Βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και άνεμοι έως 8 μποφόρ – Δείτε πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα

Related posts

Ελλάδα: Γιατί αυτά τα ακριβά-πολυτελή αυτοκίνητα δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας;

banksnews

Τράπεζα Πειραιώς: «Όχι» από ΤΧΣ στην αύξηση των 800 εκατ. ευρώ – Γιατί απορρίφθηκε

banksnews

Ελληνικό: Επενδύσεις €2 δισ. την πρώτη 5ετία – Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση

banksnews

ΟΑΕΔ – Ημέρες καριέρας: 60 εργοδότες προσφέρουν 2.000 θέσεις εργασίας

banksnews

«Παράθυρο» για 3,7 εκατομμύρια οφειλέτες με χρέη 180 δισ. ευρώ

banksnews

Εφορία: Ποιες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν σε δόσεις έως το 2029!

banksnews

Εφαρμογή για αντικειμενικές: Πώς θα μάθετε την αξία του ακινήτου σας

banksnews

Πιερρακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα

banksnews

Wall Street: Μεικτές τάσεις και στάση αναμονής από τους επενδυτές

banksnews