Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπήτρος: Κινητικότητα για τη διευθέτηση των δανείων

Την αισιοδοξία τους ότι το θέμα της ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεων της Μπήτρος Συμμετοχών θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο προκειμένου ο εισηγμένος όμιλος να επανεξετάσει τη νέα στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει.

Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε ουσιαστικά συμφωνηθεί με τις πιστώτριες τράπεζες, στα πλαίσια της συμφωνίας που ολοκληρώθηκε και προέβλεπε την εισφορά της λειτουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος Μεταλλουργικής (θυγατρικής της εισηγμένης) στην ΣΙΔΜΑ, έναντι της οποίας η Μπήτρος Συμμετοχών απέκτησε το 25% των μετοχών της τελευταίας.

Ωστόσο, αν και έχει περάσει 1,5 περίπου έτος από την ολοκλήρωση του προαναφερόμενου deal, η αναδιάρθρωση του δανεισμού δεν έχει προχωρήσει, με την καθυστέρηση να αποδίδεται στο ότι δάνειο της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα, εντάχθηκε στο πακέτο «Frontier» και πουλήθηκε σε επενδυτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο servicer του δανείου (DoValue) θα δραστηριοποιηθεί σύντομα επί του θέματος, με αποτέλεσμα το ζήτημα να αναμένεται ότι θα διευθετηθεί μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

Τι θα προκύψει μετά από τη διευθέτηση; Ένας όμιλος με σχετικά μικρό μέγεθος, με δανεισμό που θα μπορεί να εξυπηρετηθεί (θα υπάρξει σημαντικό κούρεμα υπολοίπου) και με θετικά ίδια κεφάλαια. Επιπλέον, θα υπάρχει και το 25% της ΣΙΔΜΑ, όταν κατά τα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση της ζήτησης στην αγορά του εμπορίου προϊόντων σιδήρου-χάλυβα.

Όλα δείχνουν ότι η διοίκηση της Μπήτρος Συμμετοχών θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον οπλισμό σκυροδέματος, καθώς και το ότι θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί τη σημαντική της ακίνητη περιουσία, ιδίως σε μια περίοδο που «θερμαίνεται» η αγορά των logistics.

Επιπλέον, ζητούμενο αποτελεί το αν η οικογένεια των βασικών μετόχων θα επιδιώξει να εντάξει και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες (δικών της συμφερόντων, ή/και τρίτων) κάτω από την ομπρέλα της εισηγμένης.

Στο εννεάμηνο του 2021 η Μπήτρος Συμμετοχών εμφάνισε κύκλο εργασιών 6,99 εκατ. ευρώ, θετικό EBITDA (543 χιλ.), αρνητικό EBIT (-1,47 εκατ. ευρώ), αλλά κερδοφόρο τελικό αποτέλεσμα επηρεασμένο από τη συνεισφορά της ΣΙΔΜΑ. Κατά την ίδια ημερομηνία, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου είχε διαμορφωθεί στα 115,5 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθούν ότι:

  1. Τα κέρδη 9μήνου της ΣΙΔΜΑ ήταν κατά ένα σημαντικό ποσοστό μη επαναλαμβανόμενα, ενώ και το κομμάτι της λειτουργικής της κερδοφορίας υπήρξε και αυτό συγκυριακά υψηλό.
  2. Στις λογιστικές καταστάσεις της 31ης/12/2021 πιθανόν να γίνουν κάποιες λογιστικές απομειώσεις.

Related posts

Jumbo: Στις 19 Ιανουαρίου η Γενική Συνέλευση για διανομή έκτακτου μερίσματος

banksnews

Νέο e-branch στο Περιστέρι από την Τράπεζα Πειραιώς

banksnews

Επενδύει 80 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα η N.U. AQUA

banksnews

Γιατί η ΕΤΕ «πάγωσε» τη διαπραγμάτευση με CVC για Εθνική Ασφαλιστική

banksnews

Ανεβασμένες πωλήσεις και EBITDA για την Chipita

banksnews

Motor Oil: Κέρδη 206 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο

banksnews

Σελόντα: Στις 27/11 η ΕΓΣ για έκδοση ομολογιακών δανείων έως 290 εκατ. ευρώ

banksnews

MLS: Γιατί παρατείνει για ένα έτος τη λήξη του ομολόγου

banksnews

Cisco: Οι συνεργαζόμενες εταιρίες που διακρίθηκαν σε Ελλάδα και Κύπρο

banksnews