Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Φινλανδία και Σουηδία πληρούν “όλα τα κριτήρια” για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η Φινλανδία και η Σουηδία πληρούν “όλα τα κριτήρια” για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, υποδεχόμενος τους ηγέτες των δύο χωρών στον Λευκό Οίκο.

“Σήμερα, σας διαβεβαιώνω με υπερηφάνεια ότι έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ” τόνισε ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τις δύο σκανδιναβικές χώρες για “να αντιμετωπίσουν κάθε επίθεση” που θα μπορούσαν να δεχτούν στο μεσοδιάστημα, μέχρι την ένταξή τους στη Συμμαχία.

Προσκαλώντας τους δύο ηγέτες στην Ουάσινγκτον, μία ημέρα αφότου οι χώρες αυτές υπέβαλαν επίσημα αίτημα στο ΝΑΤΟ για την ένταξή τους, οι ΗΠΑ δείχνουν για άλλη μια φορά ότι επιδιώκουν τη διεύρυνση της Συμμαχίας το συντομότερο δυνατόν. Τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ συμμερίζονται αυτόν τον ενθουσιασμό, όχι όμως και η Τουρκία που απείλησε να μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο διαβεβαίωσε ότι είναι “έτοιμος να συζητήσει” με την Άγκυρα για όλες τις “ανησυχίες” που εκφράζει. “Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κατηγορία της Τουρκίας ότι Σουηδία και Φινλανδία στηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη ένας “διάλογος” με την Τουρκία για την επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται μέχρι τώρα πολύ αισιόδοξες ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο. Η επικύρωση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ σε εθνικό επίπεδο αναμένεται ότι θα είναι μια τυπική διαδικασία. Ο Μπάιντεν είπε ότι θα καλέσει το Κογκρέσο να την εγκρίνει “το συντομότερο δυνατόν”.

“Όταν νέα μέλη εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν είναι απειλή για καμία χώρα. Ποτέ δεν ήταν. Στόχος του ΝΑΤΟ είναι η άμυνα απέναντι σε επιθέσεις”, πρόσθεσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στη Ρωσία η οποία θεωρεί απειλή τη διεύρυνση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε εξάλλου, απευθυνόμενος αυτή τη φορά στην αμερικανική κοινή γνώμη, ότι μετά την ίδρυση του ΝΑΤΟ έχει γίνει μόνο μία φορά επίκληση του περιβόητου άρθρου 5, που προβλέπει τη συλλογική άμυνα στην περίπτωση που ένα μέλος δεχτεί επίθεση. Και αυτό έγινε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο ΗΠΑ όταν “όλοι οι σύμμαχοί μας στάθηκαν στο πλευρό μας”, τόνισε.

Related posts

Στην επαναλειτουργία των θεάτρων και των κινηματογράφων προχωρά το Βέλγιο

banksnews

Η 36η Ταξιαρχία Πεζοναυτών έσπασε τον ρωσικό κλοιό και μπήκε στη Μαριούπολη

banksnews

H Ισπανία βάζει όρια θερμοκρασίας στα κλιματιστικά των δημόσιων γραφείων

banksnews

Νότια Αφρική: Αυστηροποιεί τα μέτρα κατά του κορονοϊού μετά τη νέα έξαρση κρουσμάτων

banksnews

Βούτσιτς: Η αναφορά του Πούτιν στο Κόσοβο έκανε ζημιά στη Σερβία

banksnews

Σουηδή πρωθυπουργός: Σουηδία-Φινλανδία θα καταθέσουν μαζί την αίτηση ένταξη στο ΝΑΤΟ αύριο

banksnews

Tesla: Ανακαλεί περισσότερα από 475.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα

banksnews

Λιβύη: Η Sea-Watch υποστηρίζει ότι η λιβυκή ακτοφυλακή πυροβόλησε και επιχείρησε να εμβολίσει το σκάφος με μετανάστες

banksnews

Γερμανία: Άλλη μία ενεργειακή εταιρεία λαμβάνει κρατική ενίσχυση λόγω κρίσης ρευστότητας

banksnews