Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μισέλ: Θετικό βήμα η αποκλιμάκωση της έντασης, θέλουμε σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Αν. Μεσόγειο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:15

Για ειλικρινείς συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν όσον αφορά το μέλλον των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα μετά τις συνομιλίες. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η αποκλιμάκωση της έντασης με την Κύπρο είναι ένα θετικό βήμα, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να ενισχυθεί. Ανέφερε ταυτόχρονα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον στο να αναπτύξει μια αμοιβαία ωφέλιμη σχέση με την Τουρκία, προσθέτοντας την ίδια στιγμή πως “είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των κρατών μελών και να προωθήσουμε τις αξίας μας”.

Συζητήσαμε “την κατάσταση την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία. Είναι στρατηγικό συμφέρον της Ε.Ε. ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και μία αμοιβαία επωφελής και θετική σχέση με την Τουρκία”, σημείωσε ο Μισέλ και πρόσθεσε: “Καλωσορίζουμε τη συνέχιση των διμερών διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και καλοσωρίζουμε επίσης την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία.”

Για την Κύπρο, “η Ε.Ε. παραμένει δεσμευμένη στην επανεκκίνηση των συνομιλιών. Ως ενεργός παρατηρητής, η Ε.Ε. υποστηρίζει πλήρως την υπό τον ΟΗΕ διαδικασία και προσβλέπουμε στην ανεπίσημη συνάντηση σε λίγες εβδομάδες. Τους τελευταίους μήνες, είδαμε αποκλιμάκωση. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί”, ανέφερε.  

Έτοιμη η Ε.Ε. για μια θετική ατζέντα

“Είπαμε στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να θέσει μια συγκεκριμένη και θετική ατζέντα στο τραπέζι, που θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: οικονομική συνεργασία, μεταναστευτικό και διαπροσωπικές επαφές (people-to-people contacts) και κινητικότητα. 

Η συνεργασία μας θα είναι προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη. Ελπίζουμε η Τουρκία να εκμεταλλευτεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας”, τόνισε. 

Ανέφερε επίσης ότι το Συμβούλιο έχει προσκαλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την οικονομική συνεργασία με την Τουρκία.

“Η Ε.Ε. είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας – η οικονομική συνεργασία θα εξεταστεί σε έναν αριθμό περιοχών. Το Συμβούλιο κάλεσε την Κομισιόν να ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες”, δήλωσε.

Ανέφερε επίσης ότι η πρόσφατη απόφαση του προέδρου Ερντογάν για την απόσυρση της Τουρκίας από την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, ενώ επανέλαβε ότι όλοι οι ξένοι μαχητές θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Λιβύη. 

Νέα πρόταση χρηματοδότησης προς την Τουρκία

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση έγινε με στόχο να δώσει “νέα ορμή” στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι το να τηρήσει η Τουρκία την συμφωνία του 2016 για το μεταναστευτικό θα αποτελεί ένα στοιχείο “καλής θέλησης” από την πλευρά της. Επανέλαβε ταυτόχρονα τη δέσμευση της να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία για τους μετανάστες.

“Η Κομισιόν θα κάνει σύντομα την πρόταση της που θα αντανακλά… αρχές”, ανέφερε. Αυτό περιλαμβάνει καλύτερες ευκαιρίες για τους πρόσφυγες και την δέσμευση της Τουρκίας να αποτρέπει παράτυπες αναχωρήσεις, πρόσθεσε. 

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, ανέφερε ότι θέλει να προχωρήσει σε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι “οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες θα δείξουν μέχρι πού μπορούμε να πάμε”.

Τόνισε παράλληλα ότι ο σεβασμός για τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι υψίστης σημασίας. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της για την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, προσθέτοντας ότι η αποχώρηση δεν δίνει το σωστό σήμα ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ

Είναι σημαντικό η Τουρκία να σέβεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το οποίο έχει αποφανθεί με σαφήνεια για τους Osman Kavala και Selahattin Demirtas που βρίσκονται υπό κράτηση, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. 

“Συζητήσαμε για παράδειγμα ότι το ΕΔΑΔ είναι ξεκάθαρο για τους Kavala και Demirtas”, ανέφερε η Von der Leyen. “Είναι σημαντικό η Τουρκία να σέβεται τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ”.

Το Δικαστήριο έχει ζητήσει την άμεση αποφυλάκιση του Kavala, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για πάνω από τρία χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί και του Demirtas, πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού HDP ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για πάνω από τέσσερα χρόνια. 

Related posts

Κεντρική Αμερική: Ο κυκλώνας Γιώτα, κατηγορίας 5, έφθασε πάνω από το έδαφος στη Νικαράγουα

banksnews

Σε lockdown η Λιθουανία από τις 7 Νοεμβρίου

banksnews

Βρετανία: Ψάχνουμε τρόπους με ΗΠΑ και ΠΟΕ για αύξηση της παραγωγής εμβολίων κατά του κορονοϊού

banksnews

Rentokil: Ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων αναμένονται τα ΕΒΙΤΑ

banksnews

Η Βιρτζίνια, πρώτη Πολιτεία του αμερικανικού Νότου που καταργεί τη θανατική ποινή

banksnews

Κύπρος: Πρώτη χώρα στη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων Covid-19 στην ΕΕ

banksnews

Ουγγαρία: Ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca και το ρωσικό Sputnik-V

banksnews

Συρία: Νέες αμερικανικές κυρώσεις, η βιομηχανία πετρελαίου στο στόχαστρo

banksnews

Η Daily Mail προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της Google για χειραγώγηση της μηχανής αναζήτησης

banksnews