Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια θολή στήριξη στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου για την εκεχειρία

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου στην εφαρμογή της εκεχειρίας εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ομόλογό του Νατζίμπ Μικάτι χθες τηλεφωνικά. Χωρίς να διευκρινίσει, η αλήθεια είναι, περαιτέρω σε τι είδους στήριξη αναφέρεται, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «τη θέση της Ελλάδας υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στον Λίβανο». Θυμίζω ότι η παρουσία της Ελλάδας στη χώρα είναι στο πλαίσιο της προσωρινής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο, της UNIFIL, στις ειρηνευτικές δυνάμεις, δηλαδή, τις οποίες συντρέχουμε με μία φρεγάτα. Συνεπώς, ερμηνεύω τα περί «στήριξης» ως μια διπλωματική δήλωση έμπρακτης υποστήριξης στην εκεχειρία από την Ελλάδα, δεδομένου και του σταθεροποιητικού ρόλου που επιθυμούμε να παίζουμε στην ευρύτερη περιοχή.

Η Κύπρος, το ΝΑΤΟ και το τουρκικό «όχι»

Διαστάσεις παίρνει στην Αγκυρα η πιθανότητα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, με το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας να προχωράει σε διάψευση, έπειτα από δημοσιεύματα στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, «πηγή» του τουρκικού υπουργείου (κατά πληροφορίες, ο εκπρόσωπός του, αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ) χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση του Νίκου Χριστοδουλίδη ότι «η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες». Ενας σχεδιασμός που ο κύπριος πρόεδρος φέρεται να ανέπτυξε και στον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο. Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου πρόσθεσαν και μια προειδοποίηση προς τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ, ότι «οι αποφάσεις επέκτασης της Συμμαχίας λαμβάνονται ομόφωνα». Οι ίδιες τουρκικές πηγές σχολίασαν ότι η Κύπρος δεν έχει μεν καταθέσει κάποια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά «ακόμη και οι προσπάθειές της είναι απαράδεκτες» γιατί «η πρωτοβουλία θα διαταράξει τη λεπτή ισορροπία στο Κυπριακό» και «θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματευτικές διαδικασίες προς μια λύση».

Ανταλλαγές επισκέψεων

Πάντως, να πούμε ότι τα ΜΟΕ συνεχίζονται κανονικά παρά τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο πλαίσιό τους θα βρεθεί στην καρδιά της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο Εσκισεχίρ, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, ο διοικητής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος. Μάλιστα, πρόκειται για ανταπόδοση επίσκεψης μιας και, σύμφωνα με την ενημέρωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας (που επιβεβαιώθηκε και από ελληνικές πηγές), το προηγούμενο τριήμερο, μια αντιπροσωπεία της Διοίκησης της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας επισκέφθηκε, αντιστοίχως, το Αρχηγείο στη Λάρισα. Ενώ, παράλληλα, αντιπροσωπεία του Πολεμικού Ναυτικού επισκέφθηκε τη Διοίκηση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων.

Μια ερώτηση – καρφί

Ενα διακριτικό αλλά σαφέστατο αντάρτικο εντόπισα σε μια αποστροφή του Δημήτρη Καιρίδη κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Ο Καιρίδης έθεσε ερώτημα προς το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη θέση της Αθήνας για την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την οποία ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε ευθέως ως «λανθασμένη». Η ερώτησή του, συγκεκριμένα, για την αποστροφή Μαρινάκη ήταν: «Το υπουργείο Εξωτερικών την έχει μελετήσει και είναι η εμπεριστατωμένη άποψη της ελληνικής πλευράς ότι η απόφαση είναι νομικά ατεκμηρίωτη και λανθασμένη; Εάν λανθασμένη, σημαίνει και μη εφαρμοστέα, και αν όλα αυτά, αποτελούν μια αποστασιοποίηση από την πάγια ελληνική θέση, ότι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς θεσμοί παραμένουν ο βασικός πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής». Οι κακές γλώσσες είπαν ήδη ότι ήταν δείγμα δυσαρέσκειας του Καιρίδη η παρέμβαση αυτή. Εγώ θα θυμίσω, πάντως, ότι ως καθηγητής Διεθνών Σχέσεων έχει και ένα ενδιαφέρον παραπάνω γι’ αυτά.

Ελλάδα – Κίνα σε σταθερή τροχιά

Τους μακραίωνους ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς Ελλάδας και Κίνας επεσήμαναν κατά τη συνάντησή τους χθες στο Προεδρικό Μέγαρο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Ζάο Λεγί, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που έφτασε στην Αθήνα με πρόσκληση του Κώστα Τασούλα. Ο Λεγί έκανε, φυσικά, πέρασμα και από το Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησε εφ΄ όλης της ύλης για ελληνοκινεζική συνεργασία, με έμφαση στα πεδία της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, του πολιτισμού και της ναυτιλίας.

Related posts

Ενταση μεταξύ Γεωργιάδη – Πολάκη στη δίκη για τις παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ

admin

Ασκήσεις επί χάρτου και συσκέψεις για τη ΔΕΘ

admin

Καύσωνας «Κλέων»: Ευρεία σύσκεψη στο υπ. Κλιματικής Κρίσης

admin

Σκρέκας: «Για το ρεύμα θα απορροφούμε το 85% της αύξησης οριζόντια σε όλους»

admin

Ερντογάν: Κουβέντα για την Ελλάδα στην ομιλία του στο ΝΑΤΟ

admin

Εβρος: Ενισχύεται η διάταξη των ελληνικών δυνάμεων στα σύνορα

admin

Μηταράκης: Δεν θα επιτρέψω στους λαθροδιακινητές να επιλέξουν ποιος θα έρχεται και ποιος όχι στην Ευρώπη

admin

Δεσποτόπουλος: «Μην περιμένουμε ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας»

admin

Ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες

admin